Toysdaily 玩具日報

查看: 8698|回復: 19

[分享討論] 2014第一擊: Tower Bridge 鋁片模型

舊年砌咗隻R2D2,今年第一擊揀咗呢隻鋁片Tower Bridge,貪佢唔使用膠水、上色,而且設計相當細緻。 不過對於老餅來講,都有挑戰性....{:1_206:} 整體來講,呢個Tower Bridge比 R2D2易砌,因為R2彎位較多.....

好有心機砌
我架鐵達尼 剩下 一件都唔想理
i assembled Tiger-I before...
i assembled Tiger-I before...
ygat2005 發表於 7-2-2014 10:58 PM

我有3包未砌
回復 4# big_fish

抽d時間砌吓,呢件我都係用咗幾個鐘整完
師兄AR, 請問呢類模型難唔難砌GA??? 需要咩工具, 同易唔易爛???{:1_197:}

之前見D師兄POST出黎都心動:35:想買黎砌, 但又怕HANDLE唔到{:1_201:}
工具方面,一隻細鉗就得。 如果大年紀,就要有放大鏡。

難唔難睇你砌乜,好似砌R2D2個圓頂,要將幾塊平面屈成立體半圓。要屈得好小心,因為幾易斷。  但呢隻Tower Bridge相對容易d,最重要同一塊片唔好屈來屈去多次,否則塊片好易斷。  如果怕難,揀d簡單款式開始。

回復 6# Azraelhohoho
THANK YOU 師兄:64:, 另外想問下面幾款,

摩天輪, 鐵達尼, 姬路城, 黑珍珠, 邊SET會易砌D GA{:1_206:}
回復 8# Azraelhohoho

我無仔細睇過,幫唔到你…
回復 8# Azraelhohoho

包裝上有講幾多星難度架~搵最少星既試下先~
呢隻好像log-on見過.
好像好吉手, 唔敢買~
回復 11# denniskwong

砌時唔會吉手,砌完嗰8個細尖塔有d吉手如果嗰頂合得唔好。
回復 10# DomiNic

好的~謝謝師兄
回復 1# numan123

這個系列入了幾款
價錢可以接受吧
剛組了紐約的士
挺好玩呢
多謝大大分享
支持 ^_^d
我砌過蒸氣火車頭
真係好正