Toysdaily 玩具日報

查看: 13646|回復: 49

[個人收藏] My 1/6 HT Ironman 戰損 Mark VII vs PI Ironman 銀色 Mark VII (獻醜小爆地比較)

My 1/6 HT Ironman BD Mark VII vs PI Ironman Silver Mark VII (獻醜小爆地比較). :57:

希望可以放起1/6人偶區俾大家做個可動比較.

Red Color Version.

Hall of Armor.

PI 小總結: 成set野最重係個hoa, 隻Mark VII都重但同HT隻WM2.0差唔多. 以二十幾魚一set黎講, set野只可算抵玩但如要收藏長keep的話, 我會撰銀色或HT出ge Mark VII (以市價PI減去hoa後大約十九魚同HT二十幾魚黎計), 因PI出ge上色, QC, 可玩度同figure本身ge平行度都仲有十分大ge進步須要. 可動方面其實係可以接受, 但因合金部位(銀色個d)用得不好以至隻figure好難至可以set到想要ge pose (相對WM2.0便十分明顯). 其實PI如只想做到抵食夾大件的話, 不如唔好用合金好過(都幾唔明點解個hoa要用gum多合金), 反而張個成本用在QC同上色到再張個價錢降低的話, 應該會好好多. 以上只係小弟本身對Ironman 1/6 figure ge喜愛而出ge觀點, 所以小弟最後只係keep咗隻銀色 (無上色) 同放咗個hoa.

優點: 質感, 價錢(因有合金成份), 連hoa, 可動手掌能做到出掌動作.

缺點: 絶對無88%合金(吾計個骨架同其他細位係膠, 正係頭頸腰加埋都唔只12%膠件), QC, 平行度, 上色(連滲線都冇, 但官圖就有), hoa太重要考慮display位址, hoa不能standby只用remote開(因會自己閃燈).
師兄隻銀白Pl好靚,係邊度入貨?

師兄你D Mark7唔係爆地喎,好多係度爆股,keke!
PI嘅可動性真係好有限....
但整體比例又好似做得比HT好~

師兄,PI條底横是軟膠來嗎?
另外再想請教閣下,戰捐Mk7上Tony頭的頸是從那裏找的呢?
頭像被屏蔽
師兄隻銀白Pl好靚,係邊度入貨?

師兄你D Mark7唔係爆地喎,好多係度爆股,keke!
ilove12inch 發表於 4-2-2014 09:31 PM

之前有幸撞到, 而家賣曬了. 我都想爆個地台身但隻PI的可動位真係做吾到.
PI嘅可動性真係好有限....
但整體比例又好似做得比HT好~
irontuba 發表於 4-2-2014 11:44 PM

Agreed, the movable is not good but the scale is not bad.
師兄,PI條底横是軟膠來嗎?
另外再想請教閣下,戰捐Mk7上Tony頭的頸是從那裏找的呢?
saimuipa 發表於 4-2-2014 11:51 PM

Yes, 條底係軟膠. Tony頸係用HT Mark IV個條.
.....冇得頂
超港人 發表於 4-2-2014 11:52 PM

多謝欣賞. :43:
多謝大大分享,以相片觀察。我估PI其實係參照HT mark iv 或 mk vii為本,只係轉物料為合金。但因為合金限制,精細度差左。figure 玩具本身見吾到結構上有亮點,只得HOA 有點特色。最可惜在出面店舖還未見過實物,未能仔細欣賞。
多謝大大分享,以相片觀察。我估PI其實係參照HT mark iv 或 mk vii為本,只係轉物料為合金。但因為合金限制 ...
keithwu516 發表於 5-2-2014 02:26 AM

隻PI,我见銀x7仔有display.:43:
多謝大大分享,以相片觀察。我估PI其實係參照HT mark iv 或 mk vii為本,只係轉物料為合金。但因為合金限制 ...
keithwu516 發表於 5-2-2014 02:26 AM

所以PI佢地個開發成本吾會大得去邊, 除咗個hoa其實都可以話出得幾求其, 搬字過紙一樣.
隻PI,我见銀x7仔有display.
bin 發表於 5-2-2014 02:38 AM

Thanks for your information.
Thanks for sharing.:71:
I think HotToys version is much better.
But I do like the 'Silver' color from PI.
請問樓主知唔知HT 同 PI 的楁納庫的size是否一樣 (高度) , thx ...