Toysdaily 玩具日報

查看: 9746|回復: 12

[玩具報告] PlayArts Kai - 黑夜之神 VS 真紅之閃電

蝙蝠俠

真實身份是布魯斯·韋恩(Bruce Wayne),表面上是一位富有的企業家、花花公子及慈善家。在他幼年的一個晚上,於高譚市(Gotham City),他的父親托馬斯·韋恩大夫(Dr.Thomas Wayne)、太太瑪莎(Martha)和兒子布魯斯(Bruce)一起看電影《佐羅》。歸家途經一條小巷時一家人遭到匪徒僑、釗爾(Joe Chill,1989年上影的《蝙蝠俠》電影把匪徒換了後來成為小丑的傑克(Jack))搶劫,韋恩夫婦在布魯斯的面前被槍殺,也使得他立志要鍛鍊自己、為父母報仇。父母去世十年之後,布魯斯開始遊歷世界,先後在歐洲、東方接受教育並進行武術、刑偵、心靈恐懼等各種技術訓練,為將來的行動做準備。

PlayArts 的全新造型, 超正! 紅黑的配搭亦十分吸引! 配件相對同系列的英雄聯盟已算是多的了!日本刀、長鎗、 蝙蝠鏢...... 總算有交待了!  可動性高, 可以隨心所欲擺任何姿勢! 站著不動已經很有迫力!

這系列我只沒有入神奇女俠, 現只等待超人的出貨日期而已!

D.M.S. 玩味指數

外型 (40) 33
可動性 (20) 14
佩件及 Gimmick (20) 12
品質管制/QC (10) 6
價錢 (10) 6

總分:71 分

閃電俠(The Flash)

人稱「紅衣跑者」的閃電俠擁有快速步行、快速跑步、超越所有的物理定律等的能力,至今,閃電俠經過了時間的交替,已經出現了四位閃電俠:傑·蓋瑞克(1940-1956)、巴里·艾倫(1956-1986)、華利·威斯特(1986-2006)和巴特·艾倫(2006-現今),他們每經過一代,新一代閃電俠的能力也會比上一代增加。

配件少, 但可動性高。 作為玩具倒沒角什麼投訴了! 不得不讚是他的全新造型! 我超 Buy!!

不過一跌即花(額頭)…… 又為藝術而犧牲了…… (>_<) 連影相的心情亦泡湯了......

D.M.S. 玩味指數

外型 (40) 32
可動性 (20) 14
佩件及 Gimmick (20) 10
品質管制/QC (10) 6
價錢 (10) 6

總分:68 分

Next Shating...

被機械支配的死神 - Kamen Rider G4

蝙蝠俠好型,Flash好酷!
最型 鬥 最型~~~~~~~~~~
閃電俠好棒!!

現在的閃電俠是巴里·艾倫喔~
這閃電俠也太帥了吧,拿這個造型拍電影一定紅!!!
個人覺得只batman紅色正過只藍色, 未玩過playart都想入,不過聽聞多次關於playarts QC好唔掂,請問德哥 唔知今次E只QC如何呢?單靠評分小弟唔系好明:( thanks
頭像被屏蔽
回復 6# wingsiu

我兩隻都入晒,初初無諗過入紅色,不過自從係信鵝同SSP見過實物之後就忍唔住買埋紅色果隻,紅色果隻用&#21655;4魚半入手,藍色用&#21655;4魚9入手

不過如果要買哩隻VARIANT BATMAN係好睇運氣,因為係好多QC問題,好彩我果兩隻都無事,無錯件,無缺件,無爛無斷

頭像被屏蔽
回復 1# Douglas.M.Saint

樓主恕我多口一句,哩隻VARIANT BATMAN好似同布魯斯韋恩 Bruce Wayne無關係嫁喎,哩隻BATMAN係PA改自己虛構出黎,與以往果&#21874;電影,動畫,漫畫完全無關係亦都唔存在的:(
回復  Douglas.M.Saint

樓主恕我多口一句,哩隻VARIANT BATMAN好似同布魯斯韋恩 Bruce Wayne無關係嫁喎, ...
積克船長 發表於 5-2-2014 02:12 AM

不打緊。因為如有機會讓其他朋友(特別係新朋友)可以了解多D角色資料而提高他對玩物的興趣,這樣我覺得是最好的! O(∩_∩)O
個人覺得只batman紅色正過只藍色, 未玩過playart都想入,不過聽聞多次關於playarts QC好唔掂,請問德哥 唔 ...
wingsiu 發表於 5-2-2014 12:20 AM

有得揀你一定要揀…… -_-#
回復  Douglas.M.Saint

樓主恕我多口一句,哩隻VARIANT BATMAN好似同布魯斯韋恩 Bruce Wayne無關係嫁喎, ...
積克船長 發表於 5-2-2014 02:12 AM

不過E只系唯一令我有想買的衝動的playarts batman:love:
頭像被屏蔽

回復 11# wingsiu

等我再放&#21523;毒先,TDK BATMAN,哩隻係PA改唯一最多配件跟&#22021;BATMAN

哩幅圖唔係我影,TDK隻BATMAN實物&#21874;黑色係實過佢,人&#21707;果隻一撻撻白色
左邊係VARIANT哩隻起碼高12",右邊隻TDK大約10"左右

PA改雖然出過好多隻BATMAN,但都係得TDK同VARIANT 藍色+黑紅色BATMAN哩3隻先中毒
頭像被屏蔽
VARIANT 系列:71: