Toysdaily 玩具日報

查看: 8819|回復: 28

[分享討論] PLAYARTS KAI 軍佬, 櫻

恭喜發財一本萬利
笑口常開
吉星高照
龍馬精神
:77::77:

早前買左SAKURA, 不過只係開盒CHECK左冇事就收起左,
昨晚年三十收爐後本想去買一直都想入O既 IBUKI,
點知睇睇下就買左軍佬 (最後先講點解)

今日就好事成雙, 一次過開黎玩, ...手機相

先黎SAKURA,

唔知係咪VOL.4 O既關係, 整体似乎造得好過VOL.3 O既軍佬, 起碼雙臂可以大字型打橫伸直, (抱歉冇影相, 軍佬個肩關節...應該做唔到)
原本想擺個可愛D O既動作...雙手放後, 一隻腳撟去後邊, 扭扭捏捏果種...素體係做到, 不過擺擺下覺得唔係好襯(唔知點解個人覺得有點噁...所以作罷, 求其一張...)

踢腿動作, 花少少時間就會平衡到, 只要了解佢身上各個BALL-JOINT位再調整下, 整體可動度其餘相當唔錯, 亦都好實淨

兩邊都踢到,

大慨係極限了

跟住係今次意外入O既VOL.3 軍佬
其實初初知道消息已經想入, 不過一出一拎上手, 覺得條"三角褲"出得唔好唔買, 不過唔知點解睇睇下又順眼左,
至少, 整體造型好似好過以前D軍佬(不過可動度 同 好玩度 應該不及其他軍佬FIGURE)
盒底POSE一張

正面, 肩膀關節係敗筆, 無法完全打橫伸展, "SONIC BOOM"配件又得一個, 完全冇心機玩

需要留意係, 人手組裝都幾求其, 條"三角褲"冇套正股關節, 要自己套番好, 好多BALL-JOINT都係插住就算, 變左成個人好似"咩離咩斜", 要自己調整番好, 不過亦都可以好好咁了解下佢D關節位, 對擺POSE有幫助之餘, 都可以避免用力不當玩爛
不過似乎肩關節唔係一個紮實O既位, 玩O既時侯除左小心扭, 亦都避免高處墜下, 曾經某店見到一隻好似係斷左肩膀O既雷電

最趕客O既一張...

始終都要彈佢條"三角褲", 某D大動作都會穿崩, 見內構關節(所以盒底圖鬼死咁深色, 黑到睇唔清...真係奸商...)

但點解又會買?一黎我一直都想買隻軍佬FIGURE玩具, 二黎......我睇中佢隻手XDDDDDD

加X鷹!!!!{:1_206:}

SONIC BOOM!!
咁都比你諗到 . . . :p
支持:71:,呢個PA系列最想佢哋出嘅係四大天皇:司令,撒加,域加,泰臣。十分期待。但頭批Vol.1 阿龍+春麗的質素實在太差,在下嗰對冇乜點玩但啲關節都會自行分解/爆裂,如果該廠會出返ver.2就好了!
最尾嗰張is good:35:
最尾個張真係笑一笑:x
可能只係小弟心邪罷了
:46:
支持原創及師兄分享
{:1_219:}終於有人出軍佬post,點解軍佬賣的特別貴。。。。。
但係系歐美又幾銷的喔。。。。
回復 7# fishmomo321

睇軍佬個樣就知,  好正經, 我仲特登矇住SAKURA對眼......唔...唔講得落去了......怕比人送去黑洞
回復 8# Mr.九流

已有SOLID SNAKE, MERYL, LUPO,
今次軍佬用左五舊
    我仲想買埋IBUKI......, 真係幾甘...
唯有當買左隻可動唔錯, 可以拎上手玩, 上色一般O既手辦, 咁心裡會平衡D
我會買春麗!

:78:
PAK街霸我得春麗同嘉美
都係一出即買
早半年春麗仲做過2魚唔使既特賣超抵玩
擺左博物館 lu

e+抵玩價原色嘉美已唔見
別色就仲有

軍佬本來都有興趣
肩關節含接得唔好
膊想甩想甩咁最後都不了了之
少衫的果然係PAK暴露的缺點...啊{:1_201:}
回復 12# 純白騎士姬Saber

唉, 我買LAST一盒冇得揀, 返到屋企CHECK
左臂裝太入頂住頂住唔敢大動作,
右臂裝太出, 比正常鬆, 見到條軸之餘(成個設計好似唔多穏陣).....仲舉唔起個SONIC BOOM

等間拎出黎影下相同大家研究下
回復 13# Viper

肩關節入唔晒PAK製品相當普遍
最慘下面插住個開、合關節
拆又拆唔到

攪到就住就住
唔夠膽大大力推入
恐防下面關節受力而斷開

想推入而無計可施這設計{:1_225:}真麻煩{:1_201:}
回復 14# 純白騎士姬Saber
唔知係我呢隻係咁定....
軍佬D件大件, 咁影響到組裝......

條軸相對成隻臂又似太幼

活動極限, 左右相差很遠,
呢個角度都睇到右臂果個"令臂部橫舉O既關節".....為左肌肉視覺好睇D, 犧牲活動能力....左臂幾乎見唔到ORZ

呢度就係我之前講, 三角褲入邊有條坑套住股關節,
玩左陣, 發覺佢本身設計係會鬆, 比對腳有活動空間, 即係以後開盒見歪埋一邊應該唔怕組裝不良...

活動極限....哀, 雙臂打橫舉到最高係得咁

同LUPO差幾遠!!

LUPO細隻好多, 組裝反而冇乜問題, 密合度相當好, 圖為左右活動比較

肘,腕關節活動能力大致差唔多

向後"咬"腰, 各有優異,
LUPO 身幼, 活動幅度較大, 視覺感覺比較柔軟, 頸部活動相當有限, 不過唔會穿崩
軍佬, 件大, 活動幅度較細, 亦都好生硬, 頸部活動力大, 但過份左會穿崩

跪地時向後"咬"腰極限

跪地向前屈...極限

冇錯, 呢個係極限了, 期望以後有FIGURE可以做到更大活動力, 例如股, 腰, 腹部關節, 可以將膝頭屈得更接近心口......