Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: tat5845cat

[新品消息] Maketoys - MT-03N The Nemesis

你係咪睇開人地REPAINT左既電影板變型金剛
現今大多老變都係膠造,膠色

合體個D 如果用全用鐵, 玩上 ...
Endless 發表於 27-1-2014 11:50 PM

阿∼也不是這樣說..
畢竟第三方比官方價格高出不少
我意思∼跟其他第三方廠商比,例如FPJ  MT這幾家
回復 10# tat5845cat

有些少期待啦咁大隻希望佢唔好太脆弱關節夠力
老實說這家我ㄧ直有在注意
但怎麼覺得她們的產品顏色層次感不好
合體起來都好膠...之前出的六變也是...
lydiamomo0903 發表於 27-1-2014 11:03 PM

六變係mastermind出既

另外MT同FPJ顏色層次同膠質算係第三方最top

造成各位誤會真是對不住{:1_240:}
我是回樓上貼的這個link
http://www.youtube.com/watch?fea ... d&v=jxXUXxbyY_A

正是mastermind出的狂派野獸合體巨人:o
我覺他們質感跟價格有點...

至於mt跟fpj質感我覺得非常到位!
回復 19# lydiamomo0903

的確 MAKETOYS 和 FANSPROJECT 出品的質素係咁多間廠最好的
希望MMC 隻PREDAKING 到時候可以出好D啦 :43:
只可惜太貴了~入唔起
話說這隻黑色的是甚麼角色阿?
是白色那隻徹底狂派的造型?
印象中白色那隻後來走邪
呢期 d 第三方既正野出得咁密, 破產都唔得掂~~ :help:
回復 20# tat5845cat
補充:係detail方面呢兩間的確係最top,變形設計fpj亦係最有創新的
但膠質就唔係了,至少變爛、自動白化的報告都唔少,而且作為玩具,襟變程度有幾間第三方亦做得更好
話說這隻黑色的是甚麼角色阿?
是白色那隻徹底狂派的造型?
印象中白色那隻後來走邪
lydiamomo0903 發表於 29-1-2014 10:06 PM

白色是nova,黑色是nemesis

在IDW漫畫中,Nova Prime 是 Sentinel Prime 的前任(Sentinel Prime是 擎天柱的前任 )。 Nova Prime 是一個擴張主義者,並強烈的認為變形金剛是所有生命體中最強的種族,因此變形金剛應該統領整個宇宙。
在擴張計畫中被捲入死亡宇宙後,Nova Prime成為了死亡宇宙的領主。在死亡宇宙中,Nova Prime擁有了將生命體轉換為無生命的不死體的能力,並且變成了萬惡的Nemesis Prime。

但Nemesis Prime 在現在已被看作黑文....(black convoy)
白色是nova,黑色是nemesis

在IDW漫畫中,Nova Prime 是 Sentinel Prime 的前任(Sentinel Prime是 擎天 ...
阿lun 發表於 3-2-2014 07:22 PM

感謝大師解說!!原來如此阿!!:love:
印象中Sentinel Prime最後也叛變了對吧
好像變形金剛真人版第三集Sentinel Prime就是那隻紅色的!!?
怎麼領袖至尊都這樣....
想問清楚是否已經有得訂?係信和3樓唔見貼出來 >.<
唔錯,有D似DARTH VADER喎