Toysdaily 玩具日報

查看: 15638|回復: 19

給一招 HT 另類打擊炒家既方法....

經過今次 war machine 事件, 相信令到一些攞住 1/5, 3/5... 單既玩家有點氣憤, 因俾D炒家累到早訂但反而遲玩. 剛諗到一個較另類但較簡單既方法去打擊炒家但亦可令早訂既玩家較遲訂既早d玩到...
for example: 當黎緊愛國者派貨第一日, HT 預先自己抽起一部份貨, 用十幾個唔同 yahxx a/c, 下午就即刻去拍賣現貨, 價錢可稍比訂價貴 $100(當然 HT 是供應者這個秘密&#32118;不可公開), 當d楂住首日單既炒家一見yahxx 咁早有成十幾件只係貴少少既現貨出售, 必定嚇到腳震拿拿聲散貨, 唔敢再炒高件貨 (擔心成為 tony mechanic 翻版) <-------- 大家覺得呢個方法得唔得?
p.s.: 其實我係到諗隻 mechanic 跌成咁是否 HT 已用緊此方法打壓炒家?
你即係叫 ht 自己做埋炒家?
別鬧啦,直接向中央盼令,所有被懷疑炒家,必立即滿抄斬,簡單直接!

炒家係由銷費者造成,你唔向佢買,佢炒一百萬一盒都話之佢,講到底單係td內,話打擊炒家果&#21874;大部份咪又係想為自己&#25886;著數,算把啦!

假設某hottoys&#29987;品訂假1990,嫌三嫌四唔訂,取貨日之後,有人用1290放售,你估有無人向賣家付1990?你?
我覺得效果不大,

1) 供求問題: HT要拎幾多隻出黎先夠? 如果只得10隻, 即係最多都係得10個人有得"合理價"入. 如果有100人想即時有, 即係仲有90人會bid單

2)與其放上yahoo, 不如鋪頭賣現貨好過. 如果HT做到每隻figure都有一個唔細的百分比現貨, 其他人根本唔洗bid炒家d貨啦. 至於點吸引人照訂而唔等現貨(現貨風險大, 而且無訂收會影響cash flow) , 可能可以預訂價比現貨價平好多, 或是預訂會多一d parts, 地台等.

3) 其實HT出貨快d, 每次派多d, 自然少o左人去bid貨. 依家訂貨時間都好長, 唔怕一個星期唔夠就cut, 所以有心訂的一定訂到. 唔需要bid單.
HT抽籤派貨用意係打擊排隊黨!
避免大熱貨品開訂時首幾日出現千人排隊(MK 42情況)!
war machine就係抽籤派貨試金石,當然有人歡喜有人愁!
但玩家不用同排幾個鐘隊訂&#22050;算值得!
小弟有訂war machine,單號日期未&#25886;得,無所謂唔心急玩!

你呤到個下都吾叫勁,你有勇氣打出黎個下先至勁。
我覺得早&#25886;同遲&#25886;都冇咩所謂!真正玩家係只要有得玩!冇得玩點會理佢早同遲呀!

今次雙日派先,下一隻到單日派先,輪住&#22175;,唔使排幾個鐘已經好好,每次派貨用唔同抽纖方法(可能有第三四五六七八九十種抽纖方法,係訂貨&#22021;人估唔到)
頭像被屏蔽
真正玩家,玩先、玩後其實唔係太介意,知道一定有得玩就夠了,想早&#25886;除了想炒,真係唔知有咩好處,早點&#25886;威o的? 限量法拉利就可能會
膠到冇人有......如果有靚價野出現響鴉烏,最能快手BID走佢既係班炒家.......
白痴仔,一早開訂都講到明抽籤派貨,你自己俾唔切錢仆去訂係你自己&#25886;黎,想早玩就BID VIP單或者現貨:45:
我自己係5月7號單,但係完全唔覺有咩氣憤,反而高興有方法打擊炒家
你呢D玩遲陣都呱呱叫既人先係令炒家出現既原因之一囉:67:
我覺得效果不大,

1) 供求問題: HT要拎幾多隻出黎先夠? 如果只得10隻, 即係最多都係得10個人有得"合理價" ...
jeffloh 發表於 24-1-2014 10:03 PM

C Hing your suggestions is good...but I think should have some existing stock but just a bit higher than the pre-order price and surely some bonus parts for pre-oder is good suggestion too{:1_203:}
唉,成日話打擊炒家…但我身邊有幾個朋友專養炒家,開口埋口話要後追後追=.="唉!唔該比d骨氣好唔好,成日見人地派貨後覺得正就背脊骨就"攣"晒比錢d炒家賺…你話丫,點杜絕炒家呢?:(
HT 派完貨後有現貨賣咪無炒家囉, 攪咁多無謂野做乜?

只要有足夠貨源, 乜都炒唔到