Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: Amuro0093

[分享討論] 比人話你”玩公仔”?

我會話係高質素比大人玩既公仔:34:
解析都冇用, 一般人眼中只有玩車/相機/名錶/音響才高尚, 打遊戲機/模型公仔永遠都是幼稚, 其實都是娛樂/興趣硬要分高尚定低賤. :67:
十二吋唔係公仔係咩野
笑左
等於若干年前
有人竟然叫 HOTTOYS 唔好寫玩具狂熱
又係好笑
唔係玩具
係乜野
好心咪成日以為自己玩十二吋就與眾不同先得架..............
連正視自己嗜好都做唔到...
叫公仔有咩問題?大家明白指緊咩就得啦,我同我老婆都叫HT個d做公仔。
十二吋唔係公仔係咩野
笑左
等於若干年前
有人竟然叫 HOTTOYS 唔好寫玩具狂熱
又係好笑
唔係玩具
係乜 ...
玩具 發表於 13-1-2014 14:49

無錯,不論 Bandai,Hottoys,slideshow,Enterbay,Yamoto 同 Hasbro,一律統稱『玩具』!!
我老虎成日同我講,你又買『玩具』!!:blame:
又或者我會同老虎講,我要買『玩具』!!{:1_220:}
頭像被屏蔽
我暫時都未試過比任何人話我玩玩具會出奇,BUT講真各人喜好姐 男人覺得買玩具唔會好哂錢
女人都一樣覺得買下毛公仔唔哂錢啦 毛公仔都唔平嫁:78:
的確係玩具又係公仔. 玩得買得就唔怕人講. 自己亦唔洗咁放喺心上.
其實都最後都係 [玩具] :38:
係咪叫公仔,無咩所謂
我自問都唔係玩好多!但我都叫自己做公仔佬!
其實都怕俾人笑,有時會斯斯縮縮,不過如果真係俾人話”你玩公仔呀”,我會話“關你鬼事 ,理得我Y”
我通常會話,係軍事Figure(我玩開香港警察&自組電影角色),試過有新相識嘅朋友知我玩FIGURE,第一句就話:好敗家咖喎.......但因為係新相識,費事串佢,我到而家都記得呢句嘢...........我個人認為興趣嘅嘢,無得咁計,揸跑車,買名牌手袋唔敗家咩,視乎用家自己覺得值唔值咖啫...........
我就比較在意“公仔”二字,小時候女孩玩的玩具多是公仔,毛公仔,芭比公仔……你話我玩“公仔”就好似玩緊女仔野咁,不過當你看見我拿著隻monchhichi把玩,你話我玩公仔就無辦法啦……哈哈:34:
我通常會話,係軍事Figure(我玩開香港警察&自組電影角色),試過有新相識嘅朋友知我玩FIGURE,第一句就話 ...
RANDYPHUA 發表於 27-3-2014 10:14 AM

無可否認, 確係敗家既!!
其實你會feel到問你果個人係米寸緊你幼稚~
好不幸, 我有個frd 就係甘~~
我就睇人來回應,佢好奇正面問嘅,我會解釋比佢聴。有D無知唔有善嘅,我會串佢。試個有人問我買梨有咩用,我話:厘D唔係曰用品,你想佢有咩用?日常生活除左生存須要品外,食物,水,空氣,住房之外,仲有咩係「有用」?價值觀本身係主觀概念,有人鍾意一萬幾千買個袋,有人一萬幾千買埸馬,根本冇得比較。:38: