Toysdaily 玩具日報

查看: 14121|回復: 29

[分享討論] 比人話你”玩公仔”?

相信各位大大/大姐都曾經比人話你”玩公仔”。唔知各位點應對呢?

我就話唔係”公仔”(Doll), 係”人偶” (Figure/Action Figure)。而且”公仔”冇吟貴。
我通常解釋都嫌費時{:1_238:}
我嘅興趣唔駛人認同 :78:
我女友話我玩FIGURE好過玩女人,完全接受!
我同老婆講玩公仔好過玩細佬仔…你想我戀童嗎?:Q
我其實覺得係好笑多於一切。多數係啲friend搞笑至會吟講。另一類係啲長輩,佢地用舊時代嘅眼光睇新事物,有時都唔識得點答佢。
我冇人話過我玩公仔,可能只放hottoys
佢地一睇只知係"貴野"
叫我唔好沉迷
我係鍾意玩公仔!so what?我又鍾意分享玩具喜悅!
So what?
我都係同人講我係玩公仔咋!如同人講我玩人偶會俾人唔知我係玩figure嫁!
"都係揾個地方放低D錢姐" "公仔平好多"
回復 9# sunnyfatb

ME TOO
{:1_203:}
對於不喜歡我玩TOYS的人,我沒必要去討好他,不瞭解我的人,我也不必非讓他瞭解我不可。 :38:
回復 12# 大丈夫

師兄講出好多玩具人心聲呀!{:1_220:}我玩玩具係討自己開心!唔須要討好你!買番屋企俾自己睇唔係俾你睇!俾你睇都唔知係咩?有一兩個玩玩具朋友係一件好事!我有一個朋友開始冇玩啦!我就成日送啲小禮物(玩具)迫佢出山呀!唔係連最後交流都冇啦!
個人喜好,每個人都唔同!{:2_308:}
對於唔係玩開玩具嘅人,玩「公仔」、「玩具」、「FIGURE」根本一樣,
解釋都冇用,何況最最最大問題係,呢三個名唔單止喺佢哋心目中一樣,
而自己睇都只係代名詞一個,我同女友講都係用「公仔」,何必咁上心介懷:43: