Toysdaily 玩具日報

查看: 12564|回復: 23

[分享討論] 第一次日本代購

前言: 我儲開ONE PIECE POP FIGURE 的, 最近見專賣日水玩具的店, 賣一隻新出既路奇豹形FIGURE 居然賣三魚六!! (出面一般 四魚五至六魚) 我便諗莫非日元低水加上POP市道低迷真係多便宜貨? 便去日本阿馬X睇下了.

咁我心中一直想買上年出既POP限定 監獄女SADIE 和因買了路奇豹形而想追返路奇人形1.5VER.
所以便搵這兩件貨; 發現價錢居然唔錯.

(以下日元匯率用0.0743)
SADIE 13000YEN (約九魚七, 香港虎網或淘網要 十四魚)
路奇1.5VER 7500YEN (約五魚六, 香港虎網要八魚五以上)

咁當然心動啦, 之後就睇左網上兩間代購, 總收費都係大約 十八魚左右,比香港買共要廿二魚半平了. 咁我就試落訂. 現在等收貨通知中, 未知運到黎係咩樣, 同埋運費其實未定下來的, 十八魚係我估計出黎 :(

大家有無咩經驗分享下?
前言: 我儲開ONE PIECE POP FIGURE 的, 最近見專賣日水玩具的店, 賣一隻新出既路奇豹形FIGURE 居然賣三魚六 ...
spreroy 發表於 8-1-2014 04:14 PM

其實代購方面應該會有清晰既運費或者手續費等等...
我以前幫襯開一間既日本代購,佢既流程係咁...
上日本老虎BID左件野 >>> 賣家先寄去日本(代購地址)[先收你第一次運費] >>>
運費船運同飛機又唔同價錢,主要睇你件貨既重量同埋用咩黎運[收你第二次運費] >>>
最後當然係仲有手績費,同埋匯率等等既問題跟尾...
頭像被屏蔽
我早兩天在找到一個日本玩具網,居然有正常價格的Half-eye黑神、Half-eye超獸Nova、Wave鐵巨神!!但嗰個網不接受credit card而要銀行付款,所以,又在香港找了一家代購。後來,把日網資料給了香港代購,香港代購後來回覆我那個日網是可疑網頁,不接受我下訂。。。。。。

回復 2# 小堅

回復 3# mythsgod

:71:

yes. 他們清楚列明收費既,現在因未有重量所以未計到運費

買港行貨是最平!今次我買的只係香港大陸炒貴左,
日本無炒到咁貴加上低水先cover到運輸費:(
我早兩天在找到一個日本玩具網,居然有正常價格的Half-eye黑神、Half-eye超獸Nova、Wave鐵巨神!!但&#2200 ...
gazza1211 發表於 8-1-2014 05:04 PM

一般都只限大網站?虎網 樂x 阿馬x ?
回復  小堅

回復  mythsgod

yes. 他們清楚列明收費既,現在因未有重量所以未計到運費

買 ...
spreroy 發表於 8-1-2014 05:18 PM

其實好多時都係運到香港先知個運費,我上次BID件野,日拍2000YEN
佢俾個暫價都係400左右,返到香港係成9條魚,原因就係SIZE太大 (1米 X 1米 X 5CM) 所以返港果時超貴....:80:
一般都只限大網站?虎網 樂x 阿馬x ?
spreroy 發表於 8-1-2014 05:20 PM

哦。不過,很多罕有嘢,大網站如阿虎、樂x、阿嫲傻都沒必有,因為有都一早被人掃了。我之前買罕有嘢,都是不在這幾個網買。
其實好多時都係運到香港先知個運費,我上次BID件野,日拍2000YEN
佢俾個暫價都係400左右,返到香港係成 ...
chlycab 發表於 8-1-2014 05:26 PM

100*100*5 volnum weight 8kg呀 個度都幾舊水

我個d盒都不細 haha

怕係怕再外加包裝保護個d大盒。。。。
哦。不過,很多罕有嘢,大網站如阿虎、樂x、阿嫲傻都沒必有,因為有都一早被人掃了 ...
gazza1211 發表於 8-1-2014 05:35 PM

咁有無試第二間代購?
咁有無試第二間代購?
spreroy 發表於 8-1-2014 05:43 PM

ching用你是用那一家代購?不方便說,就pm我啊。:77:
我只試過 "信乜中心"  "十乜樓 2 室"  那一間, 有冇經驗足夠的 師兄 比些意見 ?
我只試過 "信乜中心"  "十乜樓 2 室"  那一間, 有冇經驗足夠的 師兄 比些意見 ?
illego 發表於 8-1-2014 08:05 PM

等我收到貨再報告一下...

你個次情況係點?
normally the price is  13000 + 7500  + 350 + 1000 + 3000 = 25000 yen

hong kong 代bid 公司 will charge you around $200 hkd

so, the price should around $ 2050 to 2100
also you need to take a risk of damage and if the weight and the cartoon box is extreme large, the shipping fee will very very very expensive