Toysdaily 玩具日報

查看: 8008|回復: 10

[其他] Konstruktor 單鏡反光相機模型

因為剛買了噴筆同新攝影棚, 所以近日就同老豆一齊合力完成了這部單反自裝相機模型 (Model info: http://microsites.lomographyasia.com/konstruktor/).

因為是剛剛學習使用噴筆及攝影, 拙作還有不少可改進的空間呢, 以下為2週以來的一些製作過程分享, 在此謝謝期間提點指教過的師兄/師姐:

[1] 打磨

[2] 構思分色 & 局部組裝

[3] 試用噴筆及試色, 右邊的金屬專用開油水明顯比左邊的光滑呢.. 隻黑色點噴仲要研究吓呢... 因為 GAIA#022 好像太光亮了

[4] 嘗試新的保護裝置.. (�◇�;) 有得賣同有試用報告後, 想試轉用Mr.Hobby的新出水性油呢...

[5] 噴咗少少黑灰先發現原來有好多分模線未磨, 地獄啊...\(≥﹏≤)/
仲唔知點解表面好多塵.. 有時有啲油微粒, 可能因為唔記得咗用水隔.. 同試吓油再開稀少少會好啲掛

[6] 無縫處理. 因為做咗無縫, 攪到個殼合埋咗 tim....之後成隻叉住佢嚟噴的話要小心呢 Σ(�。�ノ)ノ

[7] 試黑色: 左邊的Mr.Color消光黑太啞色了點.. 反而右邊的GAIA黑底灰光沢同顏色都剛剛好呢..細滑好靚,
好想偷懶就咁用佢嚟做面油啊 (�▽�)ノ 前幾天試咗隻GAIA#22半光黑, 效果太亮.. 真喺要好好咁試驗吓隻GAIA油性消光油點用呢

[8] 繼續打磨及噴黑灰. GAIA的黑灰質感非常細滑, 但填小洞的話就好像不太能呢 ╮(╯_╰)╭ 之後啲會砌嘢上去啲位同較位, 好似再磨吓同mask埋先繼續噴保險啲.... 以免噴好先油太厚砌唔入了XD

[9] 以畢地填補小洞及磨薄較位後, 開始上GAIA#002光沢黑底漆. 因為本身相機的膠是輕微的磨沙面, 油噴了幾層才開始看到光沢面,
有點怕最後會把油弄得太厚了..... (((;゚Д゚)) 可能最初以大號沙綿整體打磨一遍會好些吧

[10] 先後噴上銀色油及透明紫.  唔知&#21946;咪噴筆問題, 有時噴噴&#21523;會有&#21874;油積&#21946;筆嘴, 跟住就有大點油噴到件上了....好像是每次噴都先收油後才收氣壓/油開稀些就可避免. 唯有等油乾透後, 以小片大號沙紙/沙綿嘗試把油滴磨掉吧 < (@﹏@)╭ 現在看顏色效果真的不錯, 希望後天拆masking同組裝都無大意外吧

[11] 以小號畫筆作小量銀紫油補色. 之後以雙星琺瑯油XF-1把"lomography"凸字滲上墨線.

[12] 組裝鏡頭、遮光板及取景器.

[13] 照相機組裝完成. 整體來說, 部機都幾複雜&#21523;, 又有彈弓, 好多位要上不同種類的小螺絲呢. 影相個制件件仲差&#21874;唔見&#21655;tim o(>﹏<)o...|| 還欠最後的水晶鑽貼裝飾 &acute;( &#9685;&#8704;&#9685; )`

[14] 以水晶鑽貼排位設計相機黑色表面的花紋後, 以遮蓋膠紙固定圖案.  在每粒鑽貼背面貼上小塊的雙面膠紙, 然後直接貼上相機上....這樣弄了好久啊~&#12542;(@&#8704;@&#12542;)

[15] 試用新的攝影棚來拍照...仲&#21946;喥學緊用個棚同點打燈..(^︿^)&#12446; 試過的4種背景中, 好像是"白絨布+亞加力膠板"出來的效果最好呢.. 布唔用絨面用呤&#22000;面可能睇落會冇咁多塵仲好&#21874;

這模型是一台真的單反機, 入菲林後可拍照. 但因為怕把表面的油漆刮花, RMS之後, 這台相機便長駐老豆的display櫃了, 謝謝收看.
Nice,  RMS 當日有看到, 很精緻~  :71:
回復 2# goahead

謝謝:65:
回復 1# sonia5sze

星期日那天都有看到大大的作品, 很精緻的說:71::71:

謝謝大大的作品和製作分享

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
回復 4# 歐叉獅子

:handshake:謝謝照片, RMS當日除展出外, 還有幸能觀摩到不少高手的大作呢, 交流間真是獲益不少.

welcome to TD:65:

i like this ver.
http://toysdaily.com/discuz/thread-158127-1-1.html
勁啊真係~!!!
welcome to TD

i like this ver.
ygat2005 發表於 8-1-2014 08:39 PM

勁啊真係~!!!
玩具日報記者 發表於 9-1-2014 10:59 AM

:65: 我之前都&#21946;TD玩過一排架~
謝謝分享雙鏡菲林相機, 自裝相機其實幾好玩...
呢部Konstruktor, 除&#21655;本說明書同個模有&#21874;出入, &#21874;較位都要打磨過先啪到, 同埋聽講上油後個轉軸用用下卡菲琳.. 大體都無咩問題幾靚仔!!
可以入菲林影相&#13774;:50: 入乜&#22050;菲林呢 :58:

回復 9# RoyFocker22

:65:佢有透明版同黑色正常版2款, 正常版可入菲林拍照

入35mm 菲林: http://shop.lomography.com/hk/films/35mm-film
細節處理見心思!

依類模型真係比較少人砌