Toysdaily 玩具日報

查看: 24143|回復: 42

[改造交流] RG命運五段發光(13/2/2014)39樓加相

模型嘅嘢,各有各坃. 有上色,改色,改造,手辨,舊化,情景......
有人一架韋基利鑽幾千個釘窿,一樣令人嘆為觀止.
小弟就玩加燈,雖非主流,但我玩得開心.

先來個素裝圖

本作分別有正常拍攝,和黑暗拍攝二個部分,先來個正常燈光的.
本作加的燈全是SMD的貼片燈珠,它只有1.6X0.8mm,焊接位約0.8x0.4mm

第一段發光

眼,胸口上方加綠燈,胸部排氣口,和兩邊肩甲加白燈

背包噴咀,及小腿噴咀加藍燈,屁股位有兩個電源插,一個是主電源,另一個是右手電源,點解右手有個獨立供電?
因為右手要換不同武器,總共要換三種不同電至壓,所以要獨立供電.

側裙甲加藍燈

小腿前方兩側排氣加白燈,主翼尾加了藍燈

步鎗加一粒白燈及一粒綠燈,光盾加了四粒藍燈

雖未到黑暗篇,但先來個光盾的黑暗拍攝. 其實小弟完全吾明點解個光盾會用全透明膠,而吾用藍色透明膠做?
其實個光盾加燈真係好難,個光盾得手背黃色地可以加燈,但加一粒3mm圓頭LED就吾夠照通晒個盾,
所以我就加左四粒SMD先有咁光,另外個鎗咀要加一小段光纖,先至可以引出光線. 吾加光纖只有好少角度可以睇到

跟著是第二段發光

主要是紅色,橙色和淺綠色的燈, 這三種顏色的燈電壓比較低,所以要分兩段發光,
首先是臉上紅色淚痕加紅燈, 這個淚痕加燈是個人想法,不喜勿噴.

前裙甲加了兩粒淺綠色,後裙甲也有一粒.

膝蓋部位加了一粒淺綠,一粒橙燈

再來是武器      其實在手臂經已加了銅針,而且每一個手掌也改成電源插

斬艦劍和電漿炮在加了燈後根本不能摺疊,如果掛上背包又會頂住地下,結果只好改成可以從背包通電,又可分離,再從手掌通電.好麻煩.
斬艦劍加了銅針,手掌加了銅片

另外斬艦劍與背包連接的地方改成銅針,背包也加了銅片

電漿炮也用同樣的方法改造

再來是掌心雷加五指發光, 呢個真係超難, 要在RG手指鑽孔,穿出光纖再在掌心加燈,真係鑽歪少少都吾得.

掌心雷因為我想光D所以加了兩粒燈,另外姆指因位置太低,要獨立加粒燈先得,
彎曲的手指更需切斷鑽孔穿光纖,呢十隻手指真係.......

第一段同第二段加埋加左48粒燈,依家都只係第二段,仲有三段,大家可以想像我有幾辛苦.......

第三段發光,名叫 [ 真真正正的光之翼,以光成翼]
全身加左咁多燈,對翼吾加點得

在正常室內光度,看不到效果,馬上來個昏暗環境的相片

效果出晒泥.拉遠小小,除埋對原裝[光之翼]

人地做對[光之翼],就是用物件來代替發光效果,我就掉返轉,用發光效果來代替物件.
咁算點?係我返璞歸真,定係對[光之翼]跟本就係多餘.

第四段發光

無野睇,真係比吾到大家睇,其實呢對[光之翼]加燈是一組閃燈來的.圖片無法表達.
但小弟未夠級數發放視頻,所以無辨法比大家呢對[光之幻翼].遲D小弟升左級再補及比大家睇.

為左要做[光之幻翼]呢組閃燈,所以電線多左好幾倍,這是上半身的電線

這是全身的電線,多得令人頭昏眼花.

右後裙甲內的是[光之翼]的電源插,左後裙甲的是第二段發光的開關和電阻.

加燈加到呢個到步,都算應有盡有,家估下第五段發光仲有什麼可以加燈?

第五段發光
就係呢支自制斬艦劍, 手工麻麻地, 憑什麼同前四段比較?

因為佢係一支光管劍, 大家睇星球大戰, 主角揮舞光管睇得多,同樣拿激光劍的光高達就無份啦,
小時候覺得高達模型拿光管係無可能,但原來是可以的,只是没人去改造.這種冷光管直徑只有3mm,
不過就兩端都有電線出,所比較適合做斬艦劍,因為佢兩端都有零件,

再同原裝斬艦劍加燈比較一下

在有燈光的地方仍然光芒奪目,以前D人話加燈加到傷眼,今次真係無花假啦,望多一陣真係對眼會好攰.

這支光管劍兩端溫度很高,約70度,用原裝支劍或膠片去改都不可以,小弟選用了電木和鋁片做材料,全人手打磨.
還有選用高溫的電線,大家請勿模仿,否則發生火警或觸電小弟不會背負責任.
其實由這支光管到手,小弟已知用來做管劍會光得太過份,但為了完成童年夢想,小弟還是制作了,

可以稱得上係最強一劍,應該吾可以再強啦.

昏暗篇   第一段發光

弟二段

第三段   只有光之翼亮燈

加上原裝光之翼

排燈位,排到d紅光似一隻翼真係好難搞,花左好多時間.

來個遠景,原原全全是一對由光而成的翼,没有實物.

其實呢對[光之翼]真係加得超多燈,單單是一對翼的紅燈就有54粒,加上中間副翼的內部空間少之又少,所以難度比五指發光更大.

一隻RG加燈加左102粒燈同一支光管,我諗應該係一個記錄

第五段

遺憾小弟未能轉載視頻,未能讓大家看見弟四段的閃燈情況,如果升了級再為大家送上視頻及制作過程.
係咪SMD 既LED?
小弟都有焊過...超超超細粒...焊十粒先成功2粒,,,其他基本上九成報廢..
請問有咩焊接技巧>?或考有咩工具???
回復 1# 光魔61

Nice sharing, thanks
回復 2# 谷村桐人

回復 1# 光魔61

光魔61大師請容小弟過嚟踩場... :64:
因為SMD實在難焊...
呢度先提供一個方法:

1) 先用金屬夾把SMD固定好 (金屬夾不需太大, 太實, 其實自己都是用文具店的那種, 很普通就好, 不過一定是金屬, 膠夾一定熱溶......)
2) 圖上的銅線是電線芯裏面折出來的。 先把線的一邊用重物固定,
3) 把銅線放到要焊接的位置
4) 把銅線的另一邊用重物固定, 再拉緊, 令銅線緊貼在要焊接的位置

其實就是好像古箏的弦線一樣... {:1_206:}
好像說得不太清楚...  {:1_206:}

焊SMD的確很麻煩...
眼睛也很容易疲倦......

就此分享一下小弟的方法...
可能 樓主有更好的焊接方法吧? :64:
留名留名... :77:
回復 4# 豬潤 小弟只能講我係一個天生嘅宝石镶嵌工人,我焊1.0x0.5mm嘅SMD都無用
放大镜。除左一件鋁片,上面加双面膠纸。真係無用過其他工具。
作為一個SMT技術員
光魔用的方法沒有錯,是最簡易的基本方法
頭像被屏蔽
多謝師兄用心分享!:71: :71: :71:
very nice work with the light.  support.
回復  豬潤 小弟只能講我係一個天生嘅宝石镶嵌工人,我焊1.0x0.5mm嘅SMD都無用
放 ...
光魔61 發表於 7-1-2014 05:44 PM
我用雙面膠都痴唔實粒燈....
回復 9# 谷村桐人 6楼那位師兄是电子從業員,也是用這種方法焊SMD,大家只好努力练習丁。
回復  谷村桐人 6楼那位師兄是电子從業員,也是用這種方法焊SMD,大家只好努力练習丁。
光魔61 發表於 8-1-2014 12:14 AM

不敢當,只係用夾夾料會傷件,雙面膠紙錯不了
玩咁大!!{:1_197:}:he:
回復 12# 冬暖夏涼小恐龍
未算,閣下發表回復時,小弟只是寫到第二段發光,仲有三段發光未寫
大師好利害啊!∼∼,小弟是新手,請問SMD LED同咁幼既柒皮铜線在那兒買得到?行了多次鴨記也找不到{:1_206:}
真正光之翼,好美!:love:{:1_220:}