Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: ky92

enterbay救火英雄有冇新消息?

回復 14# venson8789

反白討論:

我覺得胡軍做消防又無咩問題, 可能一開始已經接受佢係消防員, 佢點考入黎又唔係重點啦.  

其實成套戲我係覺得好睇的. 不過都係覺得發生災難的原因比較兒戲, 都係果句, 當TVB劇咁睇, 總知"係咁發生就睇落去啦" 係OK的.

其實最基本幾樣野.

1) 任何發電廠都有一套安全守則, 唔係上頭壓落黎就得. 而且佢都cover全港80%的電力供應, 應該可以說是"獨市生意"吧, 唔存在"跑數賣多1億度電"的concept吧, 所以有壓力都應該係點樣有效地控制供電穩定吧. 而且年年平安夜都係12月24日, 正常都一早plan好開幾多組發電機, 生產幾多電. 後備方案又係點. (eg幾多組係stand-by) 始終用電的高峰期可能只係某一個時段, 佢地唔會長時間開盡d機組等人用電, 反而應該係好似"7-8點, 開2組機, 8-11, 4組, 11-1am, 開5經, 1-4am, 開2組機"咁去計劃吧.

2) 明知輸氣管旁有火警, 而佢個工程師見到有事已經手動關o左大制, 但萬生就check都唔check, 就開返仲要全部開晒...舉例如果家中開fuse, 正常都會開個電錶相睇下邊度跳o左, 試下o拍唔o拍得返個制先再開返電, 而唔會咩都唔理仲要開"恆"晒成屋家電吧...

3) 做得發電廠, 算係"高危"的地方, 員工一定有好多"避難"的經驗 (等於我之前做廠, 都要學點疏散, 用滅火桶等等) 有咩理由大部份人走晒, 高層同佢秘書就唔知做乜困o左係入面? 如果第一下爆炸已經爆晒所有出入口, 咁點解其他人又走到?

4) 最尾我都覺"檸檬"佢根本想自殺, 但唔知佢係咪想樂仔陪葬, 無啦啦lock o左度門, 咁炸開個缺口之後佢地點走出黎喎~ XD (我知佢唔想樂仔阻止佢點煙~) 如果係我我會開少少門, 點煙之後彈枝煙出去, 一彈煙就馬上關好度門, 咁好大機會大家都無事. 當然成件事就會無咁有"美感"啦~
回復  venson8789

反白討論:

我覺得胡軍做消防又無咩問題, 可能一開始已經接受佢係消防員, 佢點考入 ...
jeffloh 發表於 7-1-2014 10:03 AM

繼續反白討論XDDD

1) 佢係cover九龍區八成供電。而呢個天然氣project朝早先同老闆report過,拍曬心口話無可能出現大停電,結果幾個鐘頭後就搞單甘ge野,所以佢先冒險博一博。

從客觀黎講當然兒戲啦,但事實上好多現實出現ge意外都係由不同幾個兒戲的疏忽加起身組成,所以我又覺得吾需要用太理性客觀標準去批判咯~

2) 主要ge我上面都講左,但其實如果吾係有個阿婆去拜祭,又真係吾會出甘大件事。。。。

3) 呢個point明顯穩戯做XDDD

4) 樂仔其實都有架撐開度門ge。最後師兄講個方法係兩個都吾使死,但問題檸檬想自殺,就係另一回事喇。

繼續反白討論 XD

1) 佢係cover九龍區八成供電。而呢個天然氣project朝早先同老闆report過,拍曬心口話 ...
venson8789 發表於 7-1-2014 11:46 AM

我都繼續反白討論 XD

1)可能因為係消防員電影, 而且除了呢個出事的原因之外, 成套戲都係寫實路線, 所以感覺竟然有咁多個"因素"而令到發生咁大的意外發生令我感到奇怪. 就等於其實一套戲成套都做得好好, 不過明明是古裝, 但主角就著nike波鞋去拍. 話影唔影響劇情? 又可以話無....不過就有d怪咁啦~ 當然之前都有講"聽故唔好駁故", 所以一路睇都好緊張. 但我覺得佢不如用返成龍果段宣傳片, 真係太空有舊石跌落黎打中發電廠仲好啦, 起碼可以攪個gag, 配合返之前呢幕~ XD

2) 成個局d人都有d問題咁, 間接令到最高級的3人死去. 基本上只有任達華係死得有價值. "阿葉"衫都未換就無啦啦跌死o左....檸檬又有心尋死...(去配合最尾食煙果幕) 我自己覺得係拍得靚, 不過無謂. 唔通係"you either die a hero, or live long enough to see yourself become a villain"卦?因為明明講佢地信念係"救得一個得一個", 咁都要有命先可以去救人, 最後反而自己幫自己"埋單"...

我自己好少睇港產電影, 不過我都有推介比朋友睇, 問心成套電影唔差, 只係有時感到做多少少資料搜集就可以更完美 (好似"明明可以一下就射入, 硬係要禁區內dribble多幾十腳, 最後等人返晒來回防先起腳, 好彩都入"咁)

本來雞旺2樓會出黃金戰衣,但一路未出齊件,問左4個月琴日再問話enterbay出,所以佢地唔搞。但我睇網上d圖,真係唔想買,件抗火衣無晒d格仔,都唔真,玩舊果隻好過。
各位師兄/姐, 好似 1月尾會出 $1,480
淘寶仲做緊特價 988 人仔

仲係心大心細買唔買:42:

P.S. 我 POST 唔到 LINK, 各位師兄/姐可以自已去 ENTERBAY 的 FACEBOOK 睇