Toysdaily 玩具日報

查看: 24223|回復: 40

[改造交流] Nu Gundan 七色精神感應框架改造(31/5/14 33樓更新進度)

這是國產的爆甲飛翔炮,今次為Nu Gundan加燈,想一次過搞個七色精神感應框架,這個只是效果測試.

為了要做成七色效果,首先是將原本的綠色透明件復制成全透明

之後焊接紅,綠,藍三色燈珠,這種1.6x1.6mm的燈珠,在1.6x1.6mm的面積內就在四個0.4x0.8mm的焊接點,
人手焊接的難度很高,真係焊到人都癲

紅色

綠色

藍色

紅+藍

紅+綠

藍+綠

紅+綠+藍

吾知點解三色著晒會變成咁,但如果加三個可變電阻,理論上應該彩虹七色都OK.
連前期復制透明件工作, 一條飛翔炮要兩個月時間. 希望2014可以完工.
如果將三色燈珠當三粒燈,加上燈槽內流動電弧效果的燈. 一支飛翔炮就有50粒燈,多過一隻MG獨角獸.
6條飛翔炮就300粒燈,仲未計本体加燈,條數有排計.

相關帖子

目前睇紅+綠+藍最正,唔好停!!!!!!!!
似乎係接錯線,但相太細,睇吾清{:2_326:}
nice 飛翔炮 :71:
你個post之前有出過啲燈既相,但係而家無咗,
我去過老鴨揾過,點都揾唔到你所講咁細粒既...
我想問下樓主,你係邊度買啲燈仔呢 ?
可唔可以俾啲資料嚟睇下 ? :26:

回復 5# kerokerodam
呢種燈叫 [ 0603全彩SMD ] ,我在深圳華強路買的,在香港我只見過單色的,未見過有全彩賣.
旺角先達側邊有個皆x商場,地庫有賣單色的.
三色著晒 ﹣﹣﹣﹣好正呀∼
very nice work.  support.
回復 1# 光魔61

:71:
期待大大的完成報告
^_^
C hing 真係辛苦你啦。勞力呀
師兄好勁! 想請教, 用什麼方法覆件去做透明件? 用了什麼材料? 謝謝師兄^^
:71::71::71:,,,,,
七色混色超型...
期待整隻完成:love:
回復 11# ktoto
小弟是用自由樹脂(或叫熱溶樹脂)做模,注料是用環氧樹脂(或叫彷真水)
復制出來不能稱十足十,只可以話用得.其實小弟也是在網上看其他大大的帖學回來的.
{:1_206:} {:1_206:} {:1_206:} {:1_206:}
燈魔大師既造詣之高......
實在望塵莫及...... {:1_198:}