Toysdaily 玩具日報

保值HT玩具

為保值玩HT,哎,唔得你死!
除非ironman同batman係純金造,
跟飾金牌債,蝕手工價。
為保值有咩問題???

如果樓係用來炒唔係住
如果衣物係用來潮而唔係著
如果食物係用來影相而唔係飽肚
...etc

咁玩具用來保值而非玩樂又有咩問題???
為保值有咩問題???

如果樓係用來炒唔係住
如果衣物係用來潮而唔係著
如果食物係用來影相而唔係飽肚
. ...
Code 發表於 29-12-2013 02:16 AM

冇錯,有啲玩具係可以用來保值,不過唔該唔好揀HT新出貨嘅,
依家HT就算Iron Man都可以不斷出2.0去洗版,Batman DX 12夠正啦掛﹖
一個衣櫃套裝即刻可以打殘大部份手上有DX 12等升嘅「投資者」。
要搵保值嘅玩具,唔該搵一啲有市場價值嘅,最簡單即係唔會再翻出,
有獨特價值嘅玩具,即係舊合金之類。以星矢為例,聖衣大系最有價值,
可惜有都已經畀人炒起哂,除非你以前買落,如果唔係呢個時候新入一隻大系,
唔再等返十年二十年先,隔一排放出去根本冇咩肉食,
新出既神話曾經好炒過一陣,不過一出EX,邊個仲要舊神話﹖
最大問題係依家社會玩具出得太快太密,好多時一件貨,好似舊版十二宮神話、
HT Iron Man未擺出個價值,玩具商為咗自己利潤已經急不及待翻出新版,
幾十年前嘅聖衣大系有懷舊價值有人追返,但有幾多人會特登買件一年前嘅舊版神話、舊版Joker﹖
「點解HT唔可以保值﹖」呢個問題等於有人問黑松露保值炒得,
點解同樣係食物,唔可以買串魚蛋去炒﹖
玩家角度上HT都算係保值, 二手放出如果無玩殘或爛件通常同原價差唔多. 手緊時放一兩隻就可買新款:36::36:
炒家都可以係玩家乍!升咪賣,跌咪自己玩,ht都有賺,只不過無以前咁勁
回復 19# chshting

不過我覺得HT2.0, 3.0 都不一定好過1.0

好似IRONMAN MK6 用心過MK7

MK6 BODY冇露春袋,5多洗換件武器,條腰FIT D, 眼細D型D

由細到大都咁鍾意玩具∼唔會用錢去衡量∼
所以玩具對我眼中價值係無限大
回復  chshting

不過我覺得HT2.0, 3.0 都不一定好過1.0

好似IRONMAN MK6 用心過MK7

MK6 ...
lfli 發表於 29-12-2013 11:59 AM

有,不過真係例子唔多,就如Avengers版一出,
除非好堅持要儲埋舊版,即係雷神1同IM 2個黑寡婦,
有幾多人唔會覺得買Avengers版好啲﹖有人直情知道有avengers版後,
放都放唔切隻舊嘅…仲有Joker DX 01,係好正,但係一出DX 11,
DX 01都係一樣啦,得好想儲齊咁多版嘅收藏家先會儲埋,
新入手甚至唔少玩家會二揀一揀新版。
好多時HT出同樣類似角色太密啦,新舊版對比點都會有分別,
何況新貨永遠易入手啲,為何要捨易取難入舊版﹖
唔好話吖,到HT遲早洗版出IM mark 2-7合金版,平均入場費二千,
依家網上炒到四千蚊嘅Iron Man mk 6膠版到時一定大跌。
至HT開始玩抽獎後, 除非好似 mark 21 & 輕便雷神等玩限量, 否則普通版既人偶你唔好望會升值.
大家有冇睇toy story呢?
放响原盒入面嗰件已經唔係叫玩具了,
當然,你絕對有權決定點去處理自己嘅嘢。
但係,要知道所有炒買行為係有風險嘅!
樓市都有跌嘅一日,黃金都試過2仟幾蚊一兩。
希望大家唔好盲目追隨!
就今日排batman所見,有不少係炒賣性質呢:70:
回復 22# lfli

可惜 mark 6粉紅底,內置機構有心思但易損壞,冇90度出掌手
要最有toys heart既咪戰損mark3 law,你唔介意粉紅底+粉紅肚兜的話...
頭像被屏蔽
我地答你"係"定"唔係"好皇要咩? 如果我地全部人都答你"係", 咁你係咪即刻掃貨? (不過可能你會話, 只係想大家討論下o者......)不過你個問題有d蠢!
其實, 你想保值, 去買十幾廿個骨灰龕位啦, 一定保值, 日日有需求, 又唔怕辣招, 又可以自用:x......哈哈.......
u go to die la

asshole