Toysdaily 玩具日報

查看: 11463|回復: 31

[分享討論] 模型師行業應該是工作作開心收入可觀

最近聴到有模型師被走數,抱怨自身投入低微行業。
另外有模型師駡人砌了模型但不是模型製作。心理好像十分屈辱。
這與我的理解不同。
在我心目中,模型師是找到自己興趣和理想工作的人。自由而快樂。再加上和委託工作的人有共同興趣,社交生活相當健康。交遊廣闊而且善於溝通。
他們工作投入、注重品質、改進技術、培養品味、與時並進、終生學習。
甚至開班教授初心者,耐心與智慧亦非比尋常。

至於業餘模型師,無需為模型製作收入而分心,更是自得其樂。喜歡創作的,更是浪漫而包容不同的可能性,對人友善。

模型師的生活和成就,令人羨慕。
走數????????? :47:
我自己就覺得,
興趣如果和工作金錢或生意掛勾,
就會失去興趣,
好難做到兩者平衡!!!!:$
我自己就覺得,
興趣如果和工作金錢或生意掛勾,
就會失去興趣,
好難做到兩者平衡!!!!
power_moon 發表於 12-12-2013 09:09 AM

我直頭覺得張你既興趣(e.g砌模型)變成你既工作的話....

sorry....你已失去左砌模型哩樣興趣,除非你既興趣係工作
我直頭覺得你既興趣變成你既工作....

sorry....係已失去左哩樣興趣,除非你既興趣係工作
big_fish 發表於 12-12-2013 09:59 AM

唔知你想講咩!!!!
唔知你想講咩!!!!
power_moon 發表於 12-12-2013 10:16 AM

我諗即係你自己買盒RX-78-2 MG 3.0砌一次會好驚喜好開心.
連接5個Order. 要砌5次. 委托人只要求跟官圖就砌上色便可. 你便會好痛若.===
我諗即係你自己買盒RX-78-2 MG 3.0砌一次會好驚喜好開心.
連接5個Order. 要砌5次. 委托人只要求跟官圖 ...
thunder04 發表於 12-12-2013 10:51 AM

這個我當然知道....也很認同,
我"唔明佢想講咩"...是之前 #4 師兄所說的,
但現在佢已改了幾個字眼,
現在明白了.....也非常認同
:71:
情況對鐘意打機既人投身電子遊戲相關行業一樣
當你既興趣變成你既工作既時候,你能唔能夠平衡心境先係最大問題....
仲有 有客要求你砌 一啲你唔鍾意嘅 模型, 都幾難頂
模型師有好多種,你所指的應該是塑膠/金屬模型師。
但工作開心與收入可觀是兩回事,兩者雖可共存但並非必然。
而你所說的模型師特質,客觀來說,亦非每個模型師都能一一達到,正如 thunder04 兄所說,模型師的工作大多依客人要求所做,通常不能自行決定制作要求,就如很多設計師一樣,最終決定權永遠在客人手上,而且模型師還要顧及很多事情,例如工作量、交貨日期、客人批評、收入穩定等等,心態上必然會有所影響,工作環境亦會影響模型師的個人生活及社交。
就如警察,電視/電影所看到的,而現實可能有很大落差,而你所說的模型師,也可能太過理想化。
www 都係某出名人士既行為分享
要模型師砌野,要求有20多頁紙什麼「原設」設定
造出來就「壓價」又說東又要西
也算了

更對住模型師講,模型點砌都好都係ps過先靚

辛苦了出賣成品、出賣自尊的模型師們
幫人砌素組又會話你D水口處理唔夠好,上色就算跟足說明書,D人都會嫌隻藍色唔夠藍,所以唔想砌模型又想玩唔該買蘿蔔魂/合膠魂

所以我只會為自HIGH而砌模型
另外有模型師駡人砌了模型但不是模型製作。 ...
rgz-0 發表於 12-12-2013 07:01 AM

樓主現在聽到各位師兄的意見後...
會否仍然覺得模型師令人羨慕嗎????
我自己並不羨慕:$
因為並不是想像中快樂的事,
但為錢...為生活...冇辦法...:$
但非常專重他們的專業:71:
回復 11# MAHTC

咁乞兒? 成日以為啲人 白白淨 無性病 原來係錯嘅 :x :x :x
另外有模型師駡人砌了模型但不是模型製作。 ...
rgz-0 發表於 12-12-2013 07:01 AM

再加上和委託工作的人有共同興趣<<<

你誤會了...........委託人如有興趣模型製作係會自己砌的....
委託模型師砌多數係只要結果,唔理過程