Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: Bebe*

[詢問] 有無人知我隻DX10發生咩事!?比人打到瘀晒

回復 15# BigOil

Ching,  其實是吸走多餘的被染色部分, 搽幾耐要視乎有幾嚴重, 我有d 搽一兩次就ok , 可能phice body 食色較深入, 所以要搞禁耐, 至於是誰發現快冶10 有這功能,就真係吾知喇!
回復  BigOil

Ching,  其實是吸走多餘的被染色部分, 搽幾耐要視乎有幾嚴重, 我有d 搽一兩次就o ...
KC@toys 發表於 2-12-2013 04:18 PM

icc, 即要慢慢試!我隻royce條褲都色移落條腰,後尾用保鮮紙包腰先著褲,免催嚴重!
其實點解會有人諗到用快治去染色?但三星期揸四次?
BigOil 發表於 2-12-2013 04:09 PM

因有部份玩開那些價格極高昴的1/4娃娃發燒友(唔知叫咩名, 剩係知道一個頭都要一萬幾千果款), 都遇到色移問題, 跟住就有人發現OXY10可有效對付色移問題, 原因係它內含10%過氧苯酸(Benzoyl Peroxide), 這種化學物質能夠把PVC材質的顏色退去。
佢地通常嘅做法係建議塗上後再加保鮮紙24小時, 重覆二、三次就有明顯改善。
雖然我兩隻放出嚟擺喺公司同屋企都冇事。但都好多謝Ching你分享。:(
回復 18# toms110

Very detail explanation, CHing, Thank you very much! {:1_223:}
因有部份玩開那些價格極高昴的1/4娃娃發燒友(唔知叫咩名, 剩係知道一個頭都要一萬幾千果款), 都遇到色移問 ...
toms110 發表於 2-12-2013 06:04 PM

原來有咁出處!
雖然我兩隻放出嚟擺喺公司同屋企都冇事。但都好多謝Ching你分享。
黃金獅子座 發表於 2-12-2013 07:29 PM

我諗係處於冷氣地方應比較少有咁問題,我諗色移好大機會係濕度導致!
布料沒有做好防脫染, 相信並非死症, 因為又唔見賣比人穿既黑色衣服外套底衭等件件都脫色, 只不過布料要做多 ...
chankb 發表於 2-12-2013 11:20 AM

認同絕對唔係死症~!
大把廠的著衫公仔黑色衫, 都唔一定染落BODY道...
唔舉其他廠, 就講返HT自己, 隻MMS T2, 皮褸到而家都未發生染色事件,
轟天1史太龍, 件黑T我從冇洗過...FIGURE一直著住, 今時今日都冇染色...

所以好明顯係物料處理問題...

玩具廠處理好D係有得攪嘅∼!
因有部份玩開那些價格極高昴的1/4娃娃發燒友(唔知叫咩名, 剩係知道一個頭都要一萬幾千果款), 都遇到色移問 ...
toms110 發表於 2-12-2013 06:04 PM

又學到野喇:64:  ,,,,,,,,,
沉粗鹽防脫色, 另外色移body ,可用快冶10 號, 我有隻phicen body比對襪色移,用左太概四次快冶, 歷時約三 ...
KC@toys 發表於 2-12-2013 04:03 PM

我都係用快冶10 號