Toysdaily 玩具日報

查看: 29535|回復: 43

[玩具報告] 喪之女妖!!!!—GFFMC 超合金 BANSHEE 報喪女妖 完全玩評報告

報喪女妖,是小弟的第一隻GUNDAM FIX FIGURATION METAL COMPOSITE,感覺上,的確係幾靚,不過,這種美背後都有不少問題,詳細報告馬上放送﹗

足本報告:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1437292376499064.1073741840.1433811360180499&type=1:64:

外盒相當大

其實入面都幾多虛位,為大而大唔太好......無位置
放啦實在
內容唔算十分多,個架.....好似細左少少

先去UNICORN MODE。就素體而言,當然係無得彈,雖然唔少朋友都對
它的外表、上色唔太滿意,但起碼我是滿意了~
賣少少關子,呢隻野,唔郁,係唔錯架,一郁,就出事..
...因間講

腳部可動度真係唔高,九十度,就係咁多。玩左咁多BAN
DAI大公仔,呢隻可動度都真係相當低

腰部可動度高,不過,玩個時,條腰都係不動為妙

大脾入面有腳部既關鍵部分。有朋友話隻腳會FING FING下,其實有可能只係呢個位處理不當

係時候去POSE相,由於可動度不高,係擺D簡單POS
E

出拳﹗

兩隻手既裝備不能卸下是一個很大的問題,結果附上原裝的
槍和火箭炮,意義都唔太大,裝上去,感覺真的有點怪

呢個架又係要鬧既。呢個SIZE,呢個架既定位係咩野?
如果係方便隻野企,佢自己識企,如果係擺POSE,得一
次牙簽咁粗既支架,到底實際上有多大的意義?呢個架係導
致呢隻野可玩性下降的一大主因(當然,我們還是有很多唔
同既支架用來玩呢隻野,不過咁樣出野係唔得既。呢部分M
B真係完勝)

出劍﹗

忍不住玩下隻手,真係幾好玩架~~

不得不提係武器既精細度,彈夾可以拆開,非常好﹗

為表述清晰起見,我把報告分成兩部分,分兩帖,請大家繼續睇下帖既DESTROY MODE﹗

由於YAHOO BLOG已經關閉,小弟移到FACEBOOK繼續撰寫玩具報告,希望大家可以繼續支持,謝謝﹗以下是小弟的FB PAGE及足本報告:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1437292376499064.1073741840.1433811360180499&type=1

係時候開始玩DESTROY MODE了,基本上,變型的過程唔算好難~係麻煩少少~

點解無啦啦會影呢張相,因為佢教大家用把劍既尾部去挑個
肩位出來,真係未見過用配件做道具既教學,可能係小弟孤
陋寡聞啦

終於變完,太好﹗不得不讚既,係完全變型,唔錯﹗不過,
就係因為完全變型而犧牲了可動度呢....

一來就上全武裝先....的確係唔夾既~

真係玩,都係唔用咁多裝備好了

上架玩真係好危險

支架就來唔得了~

隻爪係做得非常之好,值得一讚﹗

爪的確做得唔錯,加哂分

由於可動度不足,連拔劍都做得有點牽強

手劍~

終於又玩完一隻,哈哈~又來總結玩評時間。

優:
1. 上色真係算做得幾好架啦
2. 基本上無咩QC大問題
3. 變型部分簡單,幾好玩
4. 隻爪真係做得好好,應記一功
5. DETAIL位做得足,很好﹗
6. 腳部觸地性唔錯,可以企得好穩陣下
7. 武器出得精細,GOOD﹗

不足:
1. 個支架簡直不知所謂﹗
2. 角、心口同埋骨架既色唔配合
3. 雙手部件不能卸下,減低了可玩性
4. 背包唔太穩陣
5. 可動度真係唔夠,擺動作很困難
6. 大脾位個度既處理太複雜,其實有沒有必要搞到咁複雜呢?

綜合分析:
呢隻野有好多好野,但亦有好多不足,不過,我個主張欣賞
呢隻野,畢竟每件玩具既定位唔同,我地好難將GUNDA
M FIX同METAL BUILD比較既。如果真係要比較,METAL BUILD的確係外型同可玩性兼顧得非常好,至於GUN
DAM FIX就側重於外型,但GUNDAM FIX出到好多DETAIL位,而且部分設計難點都唔容
易處理,睇得出隻野係出得有誠意。
不過,有一點要抽出來鬧,真係個支架,一睇就知個定位唔
係用來「玩」,而係用來「擺」。不過,我覺得,出一隻玩
具,就應該SERVE唔同類型既玩家,如果出好左個支架
,隻野可動度一般,大家都可以就住玩。相反,隻野可動度
不足又無支架,都真係幾唔開心。好似我呢類又要睇又要扭
既玩家,每次上架個時都真心驚膽顫......
不過,總體而言,玩呢隻野,都係開心多過唔開心既~~謝
謝大家﹗

[size=14.399999618530273px]由於YAHOO BLOG已經關閉,小弟移到FACEBOOK繼續撰寫玩具報告,[size=14.399999618530273px]希望[size=14.399999618530273px]大家可以繼續支持,謝謝﹗以下是小弟的FB PAGE:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1437292376499064.1073741840.1433811360180499&type=1
其實我中意banshee多過unicorn,個色型d,唯一最唔滿意都係個頭既變形還原唔到設定,都係要拆件裝件式變形...
OH!原來活動能力沒改進:o
10年的模具水平,就如此拉

来来去去,还不是独角兽个模具
好正的玩評!:71:
除左電鍍金色 我覺得好完美了
冇記錯膝頭有二重關節 可以拉出d
大脾同膝頭個位都係有關節 我unicorn試過有 唔知banshee有冇
而且我個時係見兩隻腳伸值個時唔對齊發現
多謝師兄用心報告,
原本都1516
但睇唻都係好睇唔好玩
睇完大大靚相就夠了:71:
呢只出前已经做好心理准备 肯定同独角兽一样的可动和架构 所以对于这些不足一早习以为常 因为MG也是如此 假如这次的武装可以卸下 我想应该很多师兄都好愿意接受呢款玩具 不过还是觉得电镀部分可以不电镀 宁愿不电镀 换来拆卸武器机构了 而且还有一点就是 banshee的标志和独角兽是完全一致的 这点真的觉得bandai好无诚意 如果跟MG的标志 我想我会更加满意 不过和独角兽摆在一起真的非常有气势!
師兄不必太過驚訝

塑膠模型版本的UNICORN以及BANSHEE

變形過程都是需要用劍刃去挑出這個部位的:57:

very good report but

脚肘同腰冇變既!!!
原來可動性係咁差
支架就來唔得了~<<<笑左
正帖支持!

我仍等亞版中。。。希望QC冇事。。。:o
同我玩果陣一樣變漏左野~胸口散熱要打開
好正報告,睇完之後,我更加了解佢&#22021;缺點,不過我都係會入,要等平D。:78: