Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: hon8815

[玩具報告] MACROSS 1/72 VF-1a (大大...愛之作) 多圖

我睇魂限紅藍機改嘅位置到係人形時問題, 可能有改善小小, 不過本身設計嚴重過失, 唔會有好明顯改變. 人形時雙腳與機頭接合嗰块cover, 郁兩郁就鬆, 成隻腳跌出嚟就已經C啦{:1_206:}
如果有C hing同小弟一樣對呢隻嘢有大大...愛, 又想體現一吓佢有幾屎. 小弟建議玩舊化, 因為難水 ...
hon8815 發表於 27-11-2013 10:46 AM

算啦........bandai D水貼特別易難..........
不過, 個設計都有佢好處嘅, 我覺得雙腳飛機形可以將大脾甲縮入, 令飛機時變得美觀d. 宜大脾甲底可動亦可令腳部活動時自然得多.

我覺得日本模型為追求精密細緻, 無考慮關節強度, 玩幾下就斷/甩/鬆.

最近買左隻大黃蜂, $50唔駛, 外型靚, 關節又多又緊, 用好多 ball joint.

同樣係變型機械人, Macross 攪咁多年都出得咁屎.....

如果你將佢歸類, 模型用來觀賞(不可動/少可動), 玩具(Robot /合金魂之類)用來玩/ 扭, 你會好過D. 唔會投訴模型唔好玩, Robot 魂唔夠 detail, 油出界....

當然我都想Bandai 出模型可以好似 Robot 魂/ HCM pro 咁實淨.....但佢邊有咁好死

最後....VF 1A 連Strike parts 外型都好好, 不過點解D滲線抹唔乾淨? 定當係舊化? 唔係咁自然.....

多謝收看

以上
回復 1# hon8815

很有大愛的詳細製作分享:71: 謝謝大大
excellent work! :71: