Toysdaily 玩具日報

查看: 7679|回復: 20

[玩具報告] MACROSS 1/72 VF-1a (大大...愛之作) 多圖

首先想同大家講聲, 小弟好喜歡 MACROSS d 機設( 由其VF-1系), 所以見bandai一出都即刻入貨, 不過入咗之後, 先見到日本網個d所謂完全變型, 真係想c 咗佢{:1_206:}  如事者, 就放在家裡等佢食塵:o 直到宜家. 不過成日同自己講"吟鬼貴"買返嚟又唔砌, 好似唔多好. 算啦, 照砌~睇吓有幾屎啦  :!

飛機到算OK 嘅

比個人睇睇...

睇完呢幾張大家無砌過 / 或未砌的c hing可能, 或者到仲有小小希望去砌....不過...我已經無相post啦. 點解!! 因為無晒心機影, 砌過時已知道好多位置好鬆, 一定要落膠水. 。不過bandai 設計上好多地方只係用"米"仔頂住, 以便活動, 故此郁多兩郁就跌{:1_225:}  仲要見到d水貼一路變, 一路難, 個心到唔知幾痛. 仲有仲有套super parts跟本設計有問題, 設計個條由仔要槍斃, 背脊個兩舊嘢就算唔郁到會自己跌落嚟, 唔落膠水跟本固定唔死,  問你服未:die:

如果只係要飛機, 買長谷川啦. 要玩完全變型, 買yamato啦.  

最後總結 : 砌呢隻嘢小d大愛都死,砌砌吓到想放棄。砌餐死, 到唔知為物{:1_200:}
都好佩服 ching 完成 睇唔清楚 上色定素組呢
等佢岀大比例先算
絶對一讚.:71:
大大同小弟一樣都係整1A版.
而且都係一路玩一路小.:unhappy:
恭喜樓主完成仲好靓好靓. 唔睇內文好多盲丙衝左出去入貨...
very nice work.  nice detailing.  nice photos.  support.
起初我都好想買~但係youXXXX睇過D日本玩家拍既變型Movie就馬上放棄買佢既念頭...一路變一路跌件...
嚟緊 Max 座機, 變型構造有改善 (HJ 1/2014 p215)
回復 8# RoyFocker22

唉....!  改黎都無乜幫助。  關節完全無落PC膠圈, 等同三十年前的1/144高達模型。
我都知砌呢隻一定會極失望而回,所有後果已知道了,不過上星期仍勇敢地買了。:!
師兄請問砌呢隻時,除了要記著不要用真感情外:o,還有什麼要留意㗎?{:1_215:}
砌呢隻嘢小d大愛都死:x

i wait the orange (trainee) ver....
回復 8# RoyFocker22

睇圖紅藍機既關節好似改善左,但係兩機只限日本魂限,硬食貴貨:69:
其實當知道呢隻嘢吟流嘅時候到有上網睇吓日本d 高手有咩補救方法, 不過最後都只係改咗兩樣嘢.   

1) 人形時雙腳與機頭接合嗰支撑位可以拉出d, 等佢人形時唔使好似小朋友急尿吟夾住機頭:35:
2) 人形背部噴射器(飛機尾翼位)加咗個支撐, 等佢人形時唔使跌返落嚟
之前砌左隻marcrossF........

砌完完全冇動力玩變型
如果有C hing同小弟一樣對呢隻嘢有大大...愛, 又想體現一吓佢有幾屎. 小弟建議玩舊化, 因為難水貼到係舊化嘅一種( 自我安慰中) , 由其兩肩嗰張, 玩變型時多數會難:69: