Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 老餅最愛: 1970~1990年間的 機械人合金 和 動畫放送時間(更新小量冷門嘢)

very nice info-graphic.  support.
mimi兄,圖中機械人應該齊晒了吧
gazza1211 發表於 25-11-2013 01:06 AM

早晨gazza兄...不是啊...
g7,蜘蛛俠,機甲創世紀,小雙俠,三冠王同逆轉王我沒有...
很正很有用的圖....thx...ching:71:
好感動啊:$看到那些機械人:handshake:令我這老人家立時熱血起來呢{:1_208:}
去90年後,都沒有太多出色及有印象特卡通片!
有3張圖?  頭尾兩張睇唔到:sad:
好像沒有
我孩提時的至愛 金剛(?) - (無記; 把一舊手板大, 淺藍方塊塞入火山度, 多年後長了1個有人樣的巨人出來, 主角是孩童; 曾出首辦)

鐵金剛卡通 (70s有特攝) 都唔見.
還有...
巴別2世
微星小超人
葵扇機械人, 梅花機械人, 響麗的播個套呢
小露寶, 小百竇...計唔計
bigtomm 發表於 25-11-2013 03:50 AM

> 葵扇機械人, 梅花機械人, 響麗的播個套呢

連環小金剛(超常SMASH)
http://www.toysdaily.com/discuz/thread-85086-1-1.html

https://www.youtube.com/watch?v=0vYa6OXkcc4
好像沒有
我孩提時的至愛 金剛(?) - (無記; 把一舊手板大, 淺藍方塊塞入火山度, 多年後長了1個有人樣的巨人 ...
bigtomm 發表於 25-11-2013 03:50 AM

是啊,又漏了,巴別2世最近Evolution都有出合金!。。。。。。微星小超人在7x年代只是漫畫,好像到9x年代才動畫化。。。。。。查查下“葵扇機械人”原來就是超合體魔術Robot,我都沒看過,原來Art Storm早前也為他出了神物玩具!!!。。。。。。。小露寶, 小百竇這些是特撮片,我就沒做統計了,因為很少買這類型的玩具。
早晨gazza兄...不是啊...
g7,蜘蛛俠,機甲創世紀,小雙俠,三冠王同逆轉王我沒有...
hehemimi 發表於 25-11-2013 10:07 AM

話時話,上週末出mk交收玩具時路經雞旺,見到有鋪出售全新的三冠王和逆轉王,每款只是#%),我差點忍不住連三冠王也敗下來。。。。。。
有3張圖?  頭尾兩張睇唔到
j-man 發表於 25-11-2013 03:06 PM

我是放在大陸微博相簿,然後link過來的。再試試看下面看到不:

回復 39# gazza1211

抵喎, 我之前買三冠王同逆轉王加埋9魚都已經好平, 估唔到仲有得平.

話時話, 我最近執櫃果陣跌爛左隻三冠王同合金魂隻大空魔龍:cool:, 如果 #%) 可以考慮入多隻補番都好喎.

GAZZA 兄, 逆轉王入得過架, 絕對好玩過三冠王.
正呀.{:3_137:}謝謝分享..
超經典呀!Bandai如果出齊所有超合金魂就正!
新宇宙騎士, 新宇宙騎兵, 新鐵金剛, 新巴別2世, 新神勇飛鷹俠, 新世紀福音戰士, 冥王計畫, giant robo, gundam v/ g/ w/ x/ turnA, 櫻花大戰, 吹波糖危機, 勇者王, 真31 都是屬於90年代. 當時ova橫行, d機械人真係百花盛放, 咩size都有.
話時話,上週末出mk交收玩具時路經雞旺,見到有鋪出售全新的三冠王和逆轉王,每款只是#%),我差 ...
gazza1211 發表於 26-11-2013 12:10 AM

我都見到,擺到出走廊...其實上述因為唔夠愛所以唔入...價錢唔貴亦唔係難搵:67: