Toysdaily 玩具日報

查看: 13854|回復: 27

[其他] 三一萬能俠合金請教

想請教如果想買三一合金,買新世紀合金,超合金魂定sr 超合金好,唔諗ex 因為想買番細個睇卡通睇到果個樣

如果您想要齊1,2,3號而又係早期TV版我諗只有超合金魂GX-06....同埋GX-18,19,20....
真三一推荐新世纪各种版本、元祖GX06、当然千值练的新品也值得期待下
我想買getter 123,black getter, getter dragon 123 ,同shin getter{:1_197:}
參考一下:

http://www.toysdaily.com/discuz/ ... 2745&highlight=

想請教如果想買三一合金,買新世紀合金,超合金魂定sr 超合金好,唔諗ex 因為想買番細個睇卡通睇到果個樣
terryckh2001 發表於 22-11-2013 10:09 PM
WA. 師兄真係好愛三一!
其實我都訂左千值練果2隻
心動合金魂 GX 06 同18 19 20
但係真三一真係唔知選乜好,同埋,有咩牌子係有出真三一 三號機架?
等SR………………
:36:不講究可動,只在乎造型既話,可以考慮新世紀合金(合金/重量都可以滿足你)
terryckh2001 發表於 22-11-2013 10:09 PM

>  想買番細個睇卡通睇到果個樣

咁就非超合金魂莫屬了…
GX06、18、19同20都係用7、80年代的TV版為藍本的。

GX51同52就係OVA 世界最後之日。
同意樓上,
樓主想買「細個睇果個三一」,就要睇下你係 70 年代果個直繃繃三一,
定係漫畫版、或者後來90 年代o既水桶三一喇。

毒下你先~~~~~:he:

師兄呢2隻係超合金魂? 我訂左千值練果2隻水桶三一
我就係諗緊超合金魂定新世紀合金好,因為新世紀合金d 款齊d,
同埋想問ex 合金有冇試過再販?
我就係諗緊超合金魂定新世紀合金好,因為新世紀合金d 款齊d,
同埋想問ex 合金有冇試過再販?
terryckh2001 發表於 24-11-2013 03:12 PM

Garycharm大的圖係超合金魂沒錯。

GX06除了三隻ゲッター之外,另有三架戰機同有零件
去配合本體「玩拍攝」就會有Garycharm大圖內的「合體效果」。

GX18、19、20都係咁,除了本體隻ゲッター之外,每一盒都跟番一架戰機
集齊晒之後又係可以去配合本體「玩拍攝」「合體效果」。
WA. 師兄真係好愛三一!
其實我都訂左千值練果2隻
心動合金魂 GX 06 同18 19 20
但係真三一真係唔知選乜好 ...
terryckh2001 發表於 22-11-2013 11:32 PM
真三一 3 號機 只出過 手辦 ...
http://www.top1998.com/f_gega04_2.html

如果你喜歡可動高既 真三一, SR 應該岩你多 d ...
但如果想 原汁原味 多 d , 就選 新世紀 la ...
另外 千值練 既 黑三一 同 舊三一 睇落都唔錯 ... 但未知最後成品如何.
頭像被屏蔽
我就係諗緊超合金魂定新世紀合金好,因為新世紀合金d 款齊 ...
terryckh2001 發表於 24-11-2013 03:12 PM

其實冇乜邊過係列可以講得上「齊」。

合金魂已出的三一有:
70年代舊三一           1,2,3號   GX06
70年代新三一(G) 1,2,3 號   GX18,19,20
OVA 版水桶三一        1號       GX 52
OVA 版奸仔三一G     1號       GX  51

SR 合金,只有一隻:
真三一

新世紀合金,主要以 OVA 為主,以下只計角色,不計甚麼塗污版黑魂版:

水桶舊三一   1號(留意,有一隻破損版係非常好物!)
水桶黑三一
新三一     1號(全新設計,造形和70年代那隻大不相同)
真三一     1,2號
NEO 三一

另一個 post 有師兄提到的 Halfeye系列 ,乃非合金類高價貴族收藏品,可變形,結構妙絕毫巔,價錢貴到你癲。
推出過:
完全變形的舊三一萬能俠    能變成1,2,3 號(普通色、黑魂色、金屬色),
真三一  (只能變1號,外型麻麻。亦好似有推出2號,不記得了,反正買不起)

另有「極少變形」系列,價錢較相易,也很好玩。