Toysdaily 玩具日報

[詢問] 點解哩set SHF Daft Punk會變左通販?

紅魚大大説: HK魂SHOP冇接訂的, 瑞記好大機會有得批.

咁以前到現在也有很多魂限貨是香港魂shop 沒開售的,全部都日版貴到飛起的,為何瑞記又不能入貨呢?
紅魚大大説: HK魂SHOP冇接訂的, 瑞記好大機會有得批.

咁以前到現在也有很多魂限貨是香港魂shop 沒開售的,全部都日版貴到飛起的,為何瑞記又不能入貨呢?
roundbun 發表於 22-11-2013 12:27 AM

前題是日本魂shop要寫明海外有份
點解我由頭睇到尾都唔明各位大大講乜嘢

我嘅理解係,你地話有一款魂限貨忽然變了普通大 ...
roundbun 發表於 22-11-2013 12:21 AM

Yes, but 2 not 1
前題是日本魂shop要寫明海外有份
redfish 發表於 22-11-2013 08:00 AM

都係唔明 :(

日本魂shop限定產品... 寫明海外有份就有可能變成日本本土限定但海外是普通大貨?
Yes, but 2 not 1
felixchi 發表於 22-11-2013 10:03 AM

yes... 我記得當時見過訂價差不多4.5fish..

咁而家兩隻加埋咪差好多
都係唔明

日本魂shop限定產品... 寫明海外有份就有可能變成日本本土限定但海外是普通大貨?
roundbun 發表於 22-11-2013 01:53 PM

應該咁講...
佢唔算係通販野...
最多係批左畀瑞記派貨...
我尋日見都唔係好多鋪頭有返呢隻...
咁代表之前未落訂既就冇返貨...
佢唔算係通販野...
最多係批左畀瑞記派貨...
我尋日見都唔係好多鋪頭有返呢隻...
咁代表之前未落訂既就冇返貨...
小堅 發表於 22-11-2013 02:03 PM

唔見是因為九龍區今日先派, 昨天是派港島區(大戶另計), 全派的只得神話和ROBOT魂.

其實和HK魂SHOP玩晒前的情況有D唔同, 那時無論大戶定細鋪, 都要3個月前PREORDER, 一早畀晒錢.

現在是唔需要3個月前PREORDER, 也唔需要一早畀晒錢, 和普通貨一樣, 只需要派貨前一個月ORDER就得.

換句話說, 貨量由鋪家決定, 變為批發/生產商主導. 好處是唔駛HOLD住筆錢, 又有機會水浸插水, 壞處是有機會唔夠貨CUT單.
yes... 我記得當時見過訂價差不多4.5fish..

咁而家兩隻加埋咪差好多
roundbun 發表於 22-11-2013 01:56 PM

兩隻價錢, 現在買到3隻
唔見是因為九龍區今日先派, 昨天是派港島區(大戶另計), 全派的只得神話和ROBOT魂.

其實和HK魂SHOP玩 ...
redfish 發表於 22-11-2013 02:34 PM

黎緊隻羅特一號同龍騎我都希望係咁...
我係鋪頭訂左行...
如果港魂唔開既話...
可能會再平D...
黎緊隻羅特一號同龍騎我都希望係咁...
我係鋪頭訂左行...
如果港魂唔開既話...
可能會再平D...
小堅 發表於 22-11-2013 03:40 PM

平貴取決於貨量, 這類行貨的貨量是代理/生產商話事, 如果少到好似BATTLE HOPPER咁, 就平極有限
平貴取決於貨量, 這類行貨的貨量是代理/生產商話事, 如果少到好似BATTLE HOPPER咁, 就平極有限
redfish 發表於 22-11-2013 03:45 PM

咁姐係魂限野,但通販價???
例如港魂開,出面鋪個價大約係原價加運費...
如果好似今次咁,因為冇港魂既比較,就係睇貨而開價???
咁姐係魂限野,但通販價???
例如港魂開,出面鋪個價大約係原價加運費...
如果好似今次咁,因為冇港魂既比較,就係睇貨而開價???
小堅 發表於 22-11-2013 03:50 PM

如果HK魂SHOP唔搞, 畀代理出大貨, 其實賣買雙方都好難預計, 根本得代理/生產商知道會出幾多, 如水浸隨時要蝕賣, 如CUT左又可能唔夠畀客.

所以都係HK魂SHOP搞返比較好, 訂左一定有, 預數較容易.
如果HK魂SHOP唔搞, 畀代理出大貨, 其實賣買雙方都好難預計, 根本得代理/生產商知道會出幾多, 如水 ...
redfish 發表於 22-11-2013 03:59 PM

紅魚大大,明白晒...
其實有好有唔好...
主要係睇貨量而定...
:64:
岩岩信我打左個轉

唔通甘好賣?
羅特1訂咗日~~~~~~{:1_207:}