Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: 鬆弛熊高達

[分享討論] 魂Shop商品或魂展商品一問

我都覺得唔會, 後追成2k又冇謂...
denniskwong 發表於 2013-11-6 11:25

如果本身定價2k還可接受,被炒至2k既,就玩第二隻玩具算吧!
加隆相信只會以海鬥士海龍加隆既形態黎出EX,
以雙子座形態再版一次基本等於零,
請上面位大大唔好發夢啦,
魂限甚少再版,而且我諗唔到加隆仲可以以咩形式再出一次,
夾硬出隻所謂oce版加隆都得既,但呢隻都應該唔會點插水架啦,
因都唔同

只有1種,笨大玩野,再版雙子座撒加同時附送加隆頭,
但呢個機率亦十分低,因真的再版都好少改動入面既野,
只會同初版一樣既配件
[quote]加隆相信只會以海鬥士海龍加隆既形態黎出EX,
請上面位大大唔好發夢啦,
...
超級玩具迷 發表於 7-11-2013 10:46 AM

雖然無玩開,但笨大要再版,真的要埋由嗎?
請上面位大大唔好發 ...
宇宙之王者 發表於 7-11-2013 11:52 AM

b大屈錢永遠都有理由~~~~~~~~~~~~~~
如果本身定價2k還可接受,被炒至2k既,就玩第二隻玩具算吧!
鬆弛熊高達 發表於 7-11-2013 04:29 AM

係...2k我入隻 ht avp好過...又大又多野玩
係...2k我入隻 ht avp好過...又大又多野玩
denniskwong 發表於 7-11-2013 12:18 PM

你咁樣講就搵來講啦!每個人喜好都唔同!2k玩女仲好玩啦!
你咁樣講就搵來講啦!每個人喜好都唔同!2k玩女仲好玩啦!
ckc52322 發表於 7-11-2013 01:16 PM

OK, U GO AHEAD
事實魂限真係甚少再版,魂展既就更少,所謂再版都係改版再出,
一模一樣出既都講明2次受注,而且都唔多,我係以佢有魂shop開始黎計,
事實笨大真係非常少,呢度佢又可以企得好硬,
早2年出原色青銅一輝,長期2千蚊左右,
神星矢oce版,之前都係長期2千銀,係出左10th版先插水,
聖衣箱1,2長期高價,要選既例子多的是,呢d都冇再版過,
我覺得係因為部份玩家認為炒貴左唔想貴買先想佢再版,
如果樣樣都要再版,笨大點解要搞魂shop,全部通販大貨賣算啦
事實魂限真係甚少再版,魂展既就更少,所謂再版都係改版再出,
一模一樣出既都講明2次受注,而且都唔多,我係以 ...
超級玩具迷 發表於 8-11-2013 11:56 AM

我都知冇咩機會再出, anyway, thanks~

其實某d貨放左落魂限都係買賣雙方造成,
好似shf 龍珠,sdx等等,
因為平裝版一出就插,玩家當然等插,
賣方當然盡可能係其他地方掃平貨返黎賺,
冇同代理直接訂貨,代理自然會同笨大反映,
笨大認為平裝版冇錢賺就唔會繼續,
就會轉而放去魂shop發售,
訂幾多做幾多控制成本,自然造成近2年,魂限貨品大幅增加,
好似近排d 魔神系列,如果繼續插,好快笨大都會全部轉哂魂限
當然冇得怪買賣雙方,一邊係盡可能以平價買入玩,一邊為賺最大利潤,
當然亦要睇件貨,但如已經去到出乜都死果種情況,之後果類貨全魂限就不遠啦
其實某d貨放左落魂限都係買賣雙方造成,
好似shf 龍珠,sdx等等,
因為平裝版一出就插,玩家當然等插,
賣方當 ...
超級玩具迷 發表於 8-11-2013 03:50 PM

其實今時今日來講
件野唔係炒價就叫做插水架啦
普通合理價維持一段時間既貨都會一概列入 '無錢賺' 種類入面
同插水無分別
請上面位大大唔好發 ...
宇宙之王者 發表於 7-11-2013 11:52 AM

冇奶油,所以人地未話機會率好低囉。 雖然我都希望00 raiser trans am會再出
所以才討厭魂SHOP,成日"限定",冇得等跌價,冇得等再版
我估現在3D PRINT已日益成熟,大廠更加容易和便宜做成試辦和模再大量生產,所以B記最近改變以前一模多產的方法,以超大種類少量生產(以前只有主要角色才出,現在路人甲都魂SHOP).
一來減低死貨,二來可以用"限定"來吸引玩家(原理和買樓一樣),三來跳過零售商自己直接食買家,四來因為跳過零售商定價更進取(不怕零售商不入貨和零售商減價戰)