Toysdaily 玩具日報

[車] 1/24 雙星 Nissan Skyline GT-R -V-Spec

今次用的套件是 Tamiya 的 Nissan Skyline GT-R V-Spec , 沒有引擎及內構需要組合. OOB 直砌, 沒有改造及使用蝕刻片.

配色只用了 紅色 (Mr Color No.158 Super Italian Red) 及 黑 (Gaia EX-02) . 套件內的透明零件, 吻合度比較差, 花了很多時間去調整, 亦不能完全配合車身, 完成後, 穿邦的地方頗多. 麻麻的成品 ~ {:2_309:}

今天剛收到了 Bandai 的背景圖冊, 多影幾張~  :)

內裝及底盤~

Thanks for watching~
nice interior and pipes
嘩~師兄做得好DETAIL....勁
回復 2# ygat2005

回復 3# mf_c2000

Thank you  :)
今次用的套件是 Tamiya 的 Nissan Skyline GT-R V-Spec , 沒有引擎及內構需要組合. OOB 直砌, 沒有改造及使 ...
goahead 發表於 26-10-2013 07:04 PM

我不熟砌車,故想請教有否技巧或要注意的事項:64:
我不熟砌車,故想請教有否技巧或要注意的事項
AIRU 發表於 30-10-2013 08:19 PM

砌模型車我都係超新手, 前後只係砌過三架. 我覺得最緊要都係細心同小心D. 假組同做 fitting 唔可以懶, 民用車成品一定要像真度高至好睇. 我自己暫時都未做到. {:2_299:}

車身, 內裝, 到底盤, 網上都有大量資料參考, 配色問題無科幻咁多考慮. 高檔一D, 可用蝕刻片增加一下細部的表現. 例如 水撥, Brake 碟, 鬼面罩呢D.

車身漆面我覺得係組合模型車o既重點, 噴油, 打磨 到 拋光 , 只要其中一個環節出錯, 所有瑕疪都會相當顯眼, 所以我盡量慢砌, 有一問題就 fix 好至進入下一步驟.

每一次砌車都會累積多一D經驗, 下一架就會順手D. {:2_262:}
砌模型車我都係超新手, 前後只係砌過三架. 我覺得最緊要都係細心同小心D. 假組同做 fitting 唔可以懶,  ...
goahead 發表於 30-10-2013 09:13 PM

感謝你的心德分享!:64:
回復 1# goahead

說實在
我喜歡大大的配色多於原裝配色
作品令人眼前一亮呢
多謝分享吧
^_^
回復  goahead

說實在
我喜歡大大的配色多於原裝配色
作品令人眼前一亮呢
多謝分享吧