Toysdaily 玩具日報

查看: 13652|回復: 19

[分享討論] 有關電視台的二三亂想

- 細個不算真正電視迷~ 但記得有追看發哥+朝偉嘅北斗雙雄!好衰唔衰大結局嗰日阿爸阿媽帶咗我哋去大嶼山過夜!本來巳經同父母傾掂數,夠鐘要返渡假屋追劇;點知原來大嶼山巴士好早就冇車....夠晒鐘都未見有的士,細細個嘅我終於忍唔住哇聲喊咗 ( 就算幾細個都好,男仔當街喊都知醜死鬼的,但當時真係忍唔住囉 )

- 移民法國後,同好多華僑一樣,我哋都有租節目喺屋企睇。偶爾有鬼仔鬼妹friend嚟我屋企見到TVB劇,會笑我一下 "乜啲劇集布景簡陋gar !影像咁cheap gar !"  ... 之類,我會好自豪咁分析俾佢哋知:有別於(當時嘅)美劇,港劇嘅追看性更高,集集結尾都有高潮!而且係一日一集!要知道當年流行嘅美劇雖然制作level高啲
但類型很單一,一星期一集cop drama,最尾必定係主角大頭定格,千篇一律。當時我係真心覺得TVB劇勝過美劇的。

( Rick Hunter其實唔係馬輝,而係一套長壽男女buddy cop tv show,好老套的)

當年很Yeah,而家很cult ....MacGyver

- 90年代,有時啲鬼仔鬼妹friend仲會喺我屋企見到TVB劇,但我開始冇咁自豪,因為我已是X-files的fans,還有 Wiseguy,Ally McBeal,Buffy the Vampire Slayer,The Soprano,幾年間美劇進步得比電影更interesting,而TVB劇的製作格式卻唔覺有乜進步變化....

(Wiseguy,當年少有嘅長篇連續性黑幫劇,演陳永仁的男主角晨早息影,彈出嘅係season2戀妹狂黑幫大佬嘅Kevin Spacey )

- 又同好多華僑一樣,細個第一日返學就有鬼仔喺我面前扮Bruce Lee,當時我覺得very On9,需知我上機前睇嘅最後一套港產片午夜場叫”秋天的童話”!我好想話俾啲鬼仔知香港最正斗嘅演員叫Chow Yun Fat。但其實啲鬼仔未必知Bruce Lee係港產,佢哋只知Chinese Kung Fu, not Hong Kong Kung Fu。

- 真真正正令外國人認識香港電影嘅係成龍,唔係Bruce Lee ( Bruce Lee只係令外國人認識Bruce Lee ) 。因為成龍、徐克等,HK films 有咗一班租帶嘅fans群,然後有咗一本專門講港產片+亞洲電影+cult片嘅雜誌叫"HK",港產片開始喺法國戲院有得睇...啲大學同學冇再喺我面前講Bruce Lee,而係Wong Ka Wei, John Woo, Tony Leung!

(當年好多法國妹睡房都掛咗呢張poster)

- 佢而家政治取向濕9係事實,但成龍嘅電影係令大部份我嗰
代外國人( 6 ~ 70後) 認識香港+香港電影嘅新一步,而呢個認識係正面嘅。話成龍喺鬼佬面前係小丑嘅人應該唔知邊個係Buster Keaton,咁就唔好同我傾電影。

- 我想講,娛樂事業係一撻地方嘅咭片,你睇濕9韓劇幫咗韓國幾多就知。歐美西人認識香港靠電影,亞洲人認識香港仲有電視,但呢十年香港電視( 即係TVB啦 ) 已經唔見得人,係影衰緊香港!唔好話一句”市場細”就乜都得,如果有競爭,你估TVB夠唔夠膽死繼續慳住做 ???

70年代電視業俾好多機會新導演 (徐克,Ann Hui …. 多不勝數 ) ,因為當年勁等人用,差唔多識字識揸機公司就問你想唔想做導演!呢啲機會而家好似又再出現,而一個政府,一個特首,唔幫手不只,當我正以為HK電視終於有轉機之際,一句"一籃子"就將整個創意行業嘅年青人再次打沉!香港係咪注定只配有令香港人覺得羞家嘅電視台 ??

就算機會好微,我亦清楚機會好微,但我會繼續上街支持HKTV員工要求政府補發牌照。
因為我冇死亡筆記。

唔好講咩,剩係近排套"車輪"
呢套爛野既橋段,起碼7-8成似"義不容情"
別說劇集,那些什麼獎門人,一味低成本,一拍落那 vs 嵐,running man 簡直不堪入目!總之有咁慳皮得咁慳皮,求其揾班三四線唱下喊下又一個鐘!真係好意思播出來?
別說劇集,那些什麼獎門人,一味低成本,一拍落那 vs 嵐,running man 簡直不堪入目!總之有咁慳皮得咁慳皮 ...
hk小文 發表於 23-10-2013 10:15 AM

贊成師兄說法!
唔好講咩,剩係近排套"車輪"
呢套爛野既橋段,起碼7-8成似"義不容情"
chlycab 發表於 23-10-2013 10:06 AM

如果拍到"義不容情"十份一迫力都算,我坐係房聽都嫌煩!!! 日本呢期做 Legal High 2,貨比貨下,那些什麼"視帝"即刻叫人熄機!咁岩呢季日本又係有套 Doctor X, 套 ON X 36小時又有得貨比貨嘞,睇下會否淪為笑話!
而家,晚晚睇NHK World都開心過睇TVB同ATV。(變成漢奸)
而家,晚晚睇NHK World都開心過睇TVB同ATV。(變成漢奸)
Panzer 發表於 23-10-2013 11:52 AM

初頭套"鍾意返屋企"都叫做引到我睇果個時段,點知又係虎頭蛇尾,都係爛左
好啦,諗住8點幾睇"豬 TWO"台,人地D旅遊節目真係好睇過我地自家既好多
諗住連到10點既動漫,再到11點半套男人吹水節目
點鬼知"港女天下",變左套講女人野既節目

變左我依家只係8點半到10點左右先睇電視,10點就熄鬼左佢
(有時9點半,因為有時9點有佢自家制趕客節目)
如果拍到"義不容情"十份一迫力都算,我坐係房聽都嫌煩!!! 日本呢期做 Legal High 2,貨比貨下,那些什麼" ...
hk小文 發表於 23-10-2013 11:44 AM

係架,橋段抄足,但係劇力真係差到"無輪"
回復 1# WalkerMachine

版主講開戲,我又覺得"重慶"是我最愛電影之一,拍出可愛,仲好有香港特色,好好睇..而我最近經常番睇"槍火"....一樣好好味..唔知版主有無咩港戲係經常番睇又番睇...:$
如果香港夠膽播Dextar,咁就爆收視啦!

愛回家...某d單完其實幾好睇...早2日講每個人都有d怪癖..幾好笑..另外木偶哥條線亦唔差..,有時講吓辦工室政治,同埋佢已經可以做到一集戲好多時唔用單線發展,當然唔會集集都咁好睇..,昨晚講"無言老師"

獎門人...輕輕鬆鬆又一集..你睇得多唔識笑..唔緊要..仲有好多人睇得好開心..

雞汁姐..睇唔睇..無咩損失...亦未至於反感...

早前"走過浮華大地"都幾好睇,2個主持好夾好生鬼...j2有睇"big boys club".某d人物訪問有時仲正過"今日vip"..當然最爆就是之前講"末日"的話題..

個人覺得無記電視節目一定有時好有時壞,早前"天與地"我都有追晒仲有"天梯"..其他的就真無乜睇了..

當然我都好懷念有"韋家輝","周星馳"的tvb年代,

有睇晒"警界線"第一集,節奏快,感覺ok的.但唔好講到話十分正咁囉...除了智叔,其他都只是一般.

我個人不喜歡王維基,甚至反感(你個胸係咪假架?),但今次反對的是政府的行政同處理手法.....已不是發不發牌的問題

RE: 有關電視台的二三亂想

請廣傳+到場支持

今明政總大集會 港視工會預告演《半澤直樹》
一直留守政總公民廣場,要求政府就發牌問題作交代的HKTV員工,呼籲市民今、明兩晚到場參與大集會。

HKTV藝員張松枝及唐寧在facebook個人專頁發佈以下消息:

各位,香港電視的員工已在政總留守了第5天,你會繼續支持我們嗎?

星期五晚8點開始,「香港電視職工會」在政總會有大集會,將會播放一些trailer、台前幕後的員工作分享。為讓大家都能同一時間看直播,當日將不只一個銀幕播放,希望大家能為我們星期六 (我們要求特首給予答案的最後一天) 共同加油!

「香港電視網絡職工會」則在facebook專頁上載一張將張松枝比作日劇《半澤直樹》角色渡真利忍的圖片,預告今晚會上演《半澤直樹》現場版。

聽聞史上最強日劇《半澤直樹》將會移師政總,現場演出,仲有唔少其他精彩節目,聽晚八點(指今天),約定你!

回復  WalkerMachine

版主講開戲,我又覺得"重慶"是我最愛電影之一,拍出可愛,仲好有香港特色,好好 ...
老文 發表於 24-10-2013 08:56 AM

haha ~~ 查實好多好多港產片我都可以睇完又睇完又睇(成日俾老婆話"又睇?!")  ~~ 但星爺D戲D笑位真係番睇再番睇有時仲會發現有D位原來之前笑漏咗:)
我覺得港星有其魅力~~
不過講次數多,我諗"秋天的童話"同"流氓醫生"我真係識背lor  :DD
只可以講,搞成今日咁,觀眾及傳媒都有責任;警界線槍舖場戲根本就堆砌岀來,未有第二集竟然都覺得超讚,那麼「不死子珊」相比起又有什麼問題要被人狂插?

王維基先生現在的確比好多自由創作空間比電視行業,但當「新電視世紀」熱鬧過後,面對現在觀眾「欣賞態度」,真的無論如何都不會作岀妥協?

假如今日政府行會結果係三揀一發牌比HKTV,又係咪十二萬人去政總要求交待點解唔發牌比有線同Now?

行會準則及透明度係一件事,
Tvb同atv質素係一件事,
王維基先生理想丶電視行業嘅夢想又係另一件事,

如硬要講「有無得揀」,我可唔可揀關注相關全港七百多萬人口嘅行會問題?電視可以唔睇,香港......係咪可以揀唔住?

另May姐及獎門人曾志偉本身無罪的,無收視無廣告商支持又點會長做長有?難道大部份收視係專程睇呢兩個節目給它虐待,之後就名正言順地四處講呢兩個節目簡直虐待?
我覺得獎門人都OK, 輕輕鬆鬆笑下又一小時. 不過劇集我已經無睇, 依家在家8:30-11點呢段時間我一係放blu ray睇, 一係就loop 新聞台算, 最近d新劇一開始時都有睇下, 不過睇過一集就頂唔順了.
真人真事, 有次去父母家食飯睇電視, 好似係10幾集咁上下, 我之前又係只睇了第一集, 不過可以將之後十幾集內容估返晒出黎仲要係好多都中, 就知條"拍劇 default forumla"用o左幾多年了~ XD

回復 12# WalkerMachine

果時興"那些年"就乜都加"那些年"...而家興"半澤"..就咩都要lung"半澤",..爭取咪用自身理由爭囉!又係話要自身創作...抄乜鬼"半澤"呢???...反而令人覺得好傻的嗎:sad: