Toysdaily 玩具日報

[ENTERBAY] Real Masterpiece: NBA系列 Blake Griffin

回復 45# ZARD

但事實上佢係一個全能得分手加防守大鎖。
回復 46# venson8789
佢在隊中係進攻第4、5選擇,自然較少人留意。
但佢經常在三分線頂一野傳波俾因Webber/Davic單擋走空入籃底的Peja。
說好的 Bulls #1 Rose 呢..........................................?
回復 42# movie_arms

主要係, 90年代至00年代初係鋒衛搖擺人的時代, 個人能力強, 打波又有觀賞性, MJ, Kobe, AI, VC, TMac都係

依家no.1 LBJ同no.2 KD,都係講求實際效果,所以球隊成績同個人數據都好好睇, 但打波就欠缺觀賞味同一種個人英雄主義,亦即係我所講既"星味":love:

個人見解,haha
水份唔多唔少一定有,但嗰年rose又真係強悍得太得人驚,所以我認為ok嘅。
venson8789 發表於 17-10-2013 09:30 PM

水份唔多唔少一定有 x 2
一方面球隊戰績係重要參考,但有時可能話題性同故事性都有因素
當中有 "一籃子因素" ,而且 "公平公證"
D.Rose MVP都ok既,不過佢呢類谷盡/挑戰體能極限既打法,我怕佢未到三十已經能力五折
水份唔多唔少一定有 x 2
一方面球隊戰績係重要參考,但有時可能話題性同故事性都有因素
當中有 "一籃子 ...
movie_arms 發表於 18-10-2013 06:50 AM

師兄尋日有無睇D Rose果波?我覺得如果佢keep住呢個打法,成為第二個Penny係一個可預見ge結果。
師兄尋日有無睇D Rose果波?我覺得如果佢keep住呢個打法,成為第二個Penny係一個可預見ge結果。
venson8789 發表於 18-10-2013 08:55 AM

Penny係我既至愛球星∼∼∼∼太令人感到希虚。。。。。。。。。。。。。。。。
EB出就好la............
無興趣:54::38::38:
christie,師兄識貨。
venson8789 發表於 17-10-2013 09:31 PM

其實早期我都唔知佢係乜水, 不過之後因恨成愛
當年我係小牛 Fans, 果時芬尼算係處於佢職業生涯既 Top Fit 時期
當對住 Kings 既時候, 芬尼俾 Christie 守到好似唔識打波咁
只係間中執一球半球, 加啲罰球.....完全被凍結, 真係覺得輸得心服口服......
睇完之後, 睇波唔再淨係睇明星, 同埋明白防守球員同綠葉球員既重要性
(你知喇, 細個睇波淨係睇得分主力同明星......)
冇錯,02 Kings 5 位正選最常被人忽略就係佢。
ZARD 發表於 17-10-2013 09:35 PM

5個之中最低調, 星味最少係佢~
諗返起當日五子行雲流水既進攻, 但又唔係有前冇後, 真係回味無窮~
回復  ZARD

但事實上佢係一個全能得分手加防守大鎖。
venson8789 發表於 17-10-2013 09:44 PM

那些年除左 Christie 之外保雲都係防守大鎖,
如果單睇防守力, 保雲真係好強, 但係佢得唔倒球迷歡心既原因
我諗o係 Youtube 打 Bowen Dirty 黎 search 下就完全明晒~
回復  venson8789
佢在隊中係進攻第4、5選擇,自然較少人留意。
但佢經常在三分線頂一野傳波俾因Webber/ ...
ZARD 發表於 17-10-2013 10:08 PM

冇辦法, 睇波睇入波, 人之常情, 所以目光多數放在得分主力~
唔知呢次格里芬賣成點呢?
回復  movie_arms

主要係, 90年代至00年代初係鋒衛搖擺人的時代, 個人能力強, 打波又有觀賞性, M ...
billsimba 發表於 18-10-2013 01:46 AM

我有時諗其實當年唔俾打聯防, 會唔會更易造就一隊之星既出現......
至於 "講求實際效果" 呢樣野我自己就覺得係中性既一件事~
每個年代既籃球都有其特定
例如早期係中鋒/高佬主導, 睇開中鋒波既人可能會覺得 Jordan/ Kobe 果家波唔好睇
至於"實際為主", 籃球始終鬥高得分而冇觀賞分, 所以咁既方向都好難話係錯既一回事
venson8789 發表於 18-10-2013 08:55 AM

冇睇呀~ 講真, 唔改打法真係可能成為第二個 Penny
其實 Kobe 打左幾年波之後都明白爆樽又係兩分, 用 Foot-work 偷位射波仔又係兩分既道理
如果佢 Keep 住自己生捱頭幾年既打法, 可能31/32歲已經因傷走下坡.....