Toysdaily 玩具日報

查看: 9399|回復: 16

[軍事] 請問有冇可能將有線遙控轉為無線

[/URL]

第一次買坦克模型. 以為係無線咁爽,點知原來係有線
想問下咁多位有冇可能轉為無線? 如有,可唔可以教下我???
當然可以啦,
我見過女人街以前有d搖控車仔,
只係五十幾蚊左右,
買佢返來自己改,
佢同樣都是控制兩個motor,
只要把佢的組件取出,
然後把佢的兩個motor,
換上你現在坦克的兩個motor便可
但搖控器要換上你現在坦克的搖控器就比較煩,
所以只可用佢的搖控器....

但我自己覺得如果你不是超級喜歡現在的坦克,
咁就唔好改啦.....線控都幾好玩....:51:
當然可以啦,
我見過女人街以前有d搖控車仔,
只係五十幾蚊左右,
買佢返來自己改,
佢同樣都是控制兩個mot ...
power_moon 發表於 12-10-2013 05:53 PM

哈哈,想試下玩唔同既玩具呀馬,線控好似佢玩我多過我玩佢
難改既意思係因為太窄??
非常明白.....我以前都似你現在一樣,
好想試下改呢樣,改果樣......:73:

同之前的說法一樣,
改坦克車絕對冇問題,
問題是個搖控器,
因為每個搖控器都有唔同size的底板(我地叫PCB板)
要用佢的PCB板放入你手上的搖控器,
而控制按鍵的位置要和你手上的搖控器位置一樣,
一定冇可能,如果真的要做,
就只好鋸開PCB板再對位,
然後再重新接上電線,
這動作真是好煩,:$

所以如果你唔介意只改坦克,
而搖控器唔改,用人家的搖控器,
咁都可以試下玩....

其實你未試過可能唔知我現在講咩,
你試下就知嫁啦....:71:
非常明白.....我以前都似你現在一樣,
好想試下改呢樣,改果樣......

同之前的說法一樣,
改坦克車絕 ...
power_moon 發表於 12-10-2013 06:41 PM

姐係可以買個搖控車返黎, 將佢既motor,天線等等照放返入我架坦克到,都可以用人搖控車既搖控器黎玩?? 我一開始就咁諗,唔知有冇可能...唔該你咁詳細既解答先!
你的說法是可以的,
但不是所有搖控車都可以容易取出搖控組件,
你可以試下這款,
之前見女人街和花園街都有

這組件比較細,而且容易取出,方便放入坦克,
但要把佢本來兩個細motor,
換上你現在的大motor,
再把電池箱電線接上去你坦克的電池箱便可
之後用返佢個搖控器控制,

但因為佢的搖控器按鍵方向問題
控制時會有d怪,:34:
你的說法是可以的,
但不是所有搖控車都可以容易取出搖控組件,
你可以試下這款,
之前見女人街和花園街都有 ...
power_moon 發表於 12-10-2013 07:26 PM

ha ha你圖入面個架車又幾cute啵, 咁我買車個陣最緊要就係細細架岩返tank既size同埋易取出.
真係唔該晒你!!!!!!!!!我以為冇可能會轉到,希望冇問題啦
回復 7# hong16788

除此之外,還要知道是否用兩個motor,
因為有d是得一個motor,
有d就一個motor加一個缐圈,
所以要清楚才好買,
而這款是我之前試過可行,
所以才推介的
[/URL]

第一次買坦克模型. 以為係無線咁爽,點知原來係有線
想問下咁多位有冇可能轉為無線? 如有,可唔可 ...
hong16788 發表於 12-10-2013 03:56 PM

改完成本貴過買強國的1/16 遙控坦克。

有心改就成改這台吧~
http://v.youku.com/v_show/id_XMjI2MTExMTE2.html
回復  hong16788

除此之外,還要知道是否用兩個motor,
因為有d是得一個motor,
有d就一個motor加一個 ...
power_moon 發表於 12-10-2013 07:59 PM

有冇可能係外盒or盒既資料到睇到個motor係邊種類, 我真係好小接觸,唔好怪我無知hhaa

改完成本貴過買強國的1/16 遙控坦克。

有心改就成改這台吧~
AIRU 發表於 12-10-2013 09:06 PM

邊到有得買架強國tank?
回復 10# hong16788

冇啦,因為廠家唔會話你知佢結構是怎樣,
要買返去開左外売才知,
我當年也試了好幾部,才發現這款最好,

強國搖控坦克可以去淘返來的:51:
回復 9# AIRU

這款對初學者實在是神級,

我自己覺得最重要是熱誠和實踐,
可能改出來會比直接買貴左,
但會有滿足感和學識多左嘢!

冇啦,因為廠家唔會話你知佢結構是怎樣,
要買返去開左外売才知,
我當年也 ...
power_moon 發表於 12-10-2013 10:03 PM

唔知可唔可以比你圖中玩具既名我??我想睇下網上有冇

haha我都想自己改裝開心d
回復 13# hong16788

我都唔記得,因為都有四五年前,
但花園街和女人街應該重有得買,
又或者試下去淘,
試下用,迷理搖控車去search

我都唔記得,因為都有四五年前,
但花園街和女人街應該重有得買,
又或者試下去淘 ...
power_moon 發表於 12-10-2013 10:35 PM

唔該晒你既幫手!!!!!!!!!