Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 有關十五機跳樓價!!!

一向輸打贏要(小弟有時都係,人之常情)...一千樓上唔值,所以唔好話,七百幾因為平,所以好玩!
只能講句:網上多打手, 眼看先為真

而家買野真係唔好急住買,除非你好鐘意;

見d 鋪之後平番又係度嘈, 輸打贏要, 邊有得咁架 .....

冇人用支槍指住你迫你買
, 我都係講事實 (利申 ,不是打手,只係小玩家)
1. 都係個句啦,你點知人地八魚都有得賺先,急住套現既話,唔賺錢都要放...
    好明顯就係好多貨壓住 ...
小堅 發表於 12-10-2013 12:04 PM

1) as you say, 你又點知人地八魚無得賺呢? 不如話宜家每隻蝕1.1魚??
2) $$同質素成正比, 好正常丫?
3) 唔係好有錢, 但又要玩Do甘貴ge玩具, 仲要比完一輪先有得玩, 無錢? 真係?
    點解明知模唔好都訂? 因為鐘意打本俾人做生意law......
幾時開始由買野要幫鋪諗埋租金問題變到現在比完錢佢要幫佢諗埋舊錢佢要點洗:x

鐘意咪訂,你理得佢用你舊錢做咩啫,到時有貨比你咪得囉:38:
1) as you say, 你又點知人地八魚無得賺呢? 不如話宜家每隻蝕1.1魚??
2) $$同質素成正比, 好正常丫?
3) ...
kingeltshan 發表於 12-10-2013 04:42 PM

1. 呢個點講都冇可能知答案啦,你話佢有賺就有賺啦,再討論落去都冇結果...

2. 如果件野係垃圾,你送畀我都唔要,仲要畀錢買,真係錢多到冇地方用咩...
    講到件野咁多問題,但可以接受七魚幾,如果笨大會出,到時又開POST話早知唔買咁咩...

3. 你話打本就打本啦,大家都係打本畀笨大做生意添,仲要幫佢打工...
    如果個個都好似你咁有錢就唔駛訂玩具啦,去到幾貴都好,炒價照買幾好...
    不過唔係樣樣都係咁,你訂個陣都係想出個時有野玩,之後炒又好跌又好,都唔關事...

P.S. 其實你知唔知幾多訂金???
1. 呢個點講都冇可能知答案啦,你話佢有賺就有賺啦,再討論落去都冇結果...

2. 如果件野係垃圾,你送 ...
小堅 發表於 12-10-2013 05:40 PM

睇左咁多人回覆呢隻嘢!
其實我覺得小堅兄諗法同我差不多~
1.有人話隻嘢貴,但點解當初佢又要訂?隻嘢買千八而家八舊咁咪賺好多!!!
   好多人冇計一樣叫開發和設計成本,一個合金模可變形合体又要找人設計.
   我估開機生產成本應該唔平,所以佢第一水定價一定會高!!!
   確保回本先.到佢收訂數逹收支平衡時.佢打後再生產時己少了當初模和設計兩樣錢.
  所以八舊都可能有賺!!如果佢第一水用呢個價佢一定蝕到爬街~因訂呢隻嘢我估最多
  咪得香港千幾隻 跟本回本都唔夠!!!
2.另外十五機對於我黎講有愛,但就算平我都唔會入!!咁多問題,越玩只會令自己唔開心
   冇謂....
3.訂嘢有平有貴.呢次可能孤仔都係受害者,因為好多人對佢失去信心.但我自己覺得冇問題
   起碼,我每次訂咩佢都一定俾到貨我,(要鬧就鬧開發者!!有一個好Licence! 好設計! 有一班支持者. 但在監工和物料方面做到咁差!!!抵佢做壞自己個名)
睇左咁多人回覆呢隻野!
其實我覺得小堅兄諗法同我差不多~
1.有人話隻野貴,但點解當初佢又 ...
玩具人生 發表於 12-10-2013 06:24 PM

絕對認同...
當笨大呢D大廠,當佢出同一個模,成本一樣,但佢出貨量多,而且一定多人買,所以定價會平...
但細廠,出貨量少,買既人唔多,(多數港人),所以每隻定價一定會貴...

1. 隻野其實可以再做好D,生產商除左設計之後,都要睇埋實物既質數...
    唔好搞到好似第一水咁要一隻換一隻咁麻煩...

2. 如果品質個邊做好D,大家玩個陣都玩得開心D,唔駛個個係到插...

3. 訂野我都繼續係一扭到訂,訂左貨一定有貨既鋪頭兩隻手數得晒...
    幫襯左咁耐,我暫時未有訂左冇貨既情況,亦唔會話貨到加價...
    不過呢排佢訂價高企,除非真係大愛,例如:EX,如果唔係我都等現貨算...
幾時開始由買野要幫鋪諗埋租金問題變到現在比完錢佢要幫佢諗埋舊錢佢要點洗

鐘意咪訂,你理得佢用你舊錢 ...
yugi 發表於 12-10-2013 04:49 PM

簡單直接, 本來就該如此
最好笑訂價後來仲加左一魚{:1_231:}
我訂購價入咗一對,宜家咁樣亦無咩唔開心。比多咗既二千銀當係完成品既開發費,無人訂個個等死貨,最終只會齊齊無野玩。總比四千幾買popy懷舊版來得化算。不過一鋪獨賣就有點不好,無得check件,唔一定有件換,等ver2成盒換都係初期發行令人失信心的地方。希望奇蹟注意注意,繼續努力。
早買早享受, 遲買平1牛
but ................................
冇訂炒上天, 高追既話, 會有人話: 高追既人咁笨實, 仲要簡接有份炒高件貨同鼓勵炒風
貪方便, 怕炒上天, 訂喇, 會有人話: 訂既人咁笨實, 打本俾人做生意, 不時現貨仲平喇
買現貨, 但貴過現貨, 會有人話: 咁都唔訂, 真笨實, 呢啲大熱貨, 預左會炒喇
買現貨, 但之後插水, 會有人話: 咁心急買? 真笨實, 一睇就知死貨, 實插水
等現貨插水先買, 會有人話: 如果人人好似你咁等插水先買, 遲早冇晒玩具店
買現貨, 價格維持了三十年不升不插: 今次唔笨實, 岩晒~~ 買對了~~

欲加之罪, 何患無辭, 買隻玩具o者~ 上上落落一千幾百, 何必呢~
買股票上上落落一萬幾千都冇咁多罪行~
我隻美版合金百獸王, 個個話差, 但因為炒到上天, 所以我個人開心左, 完。
回復 29# mushroom

師兄, 的確是這樣, 所以有時玩具質素同價錢升跌真的不成正比

唔好話我打手, 但我的確認為十五機係好玩同出得唔錯