Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: bin

[分享討論] Medicom 咸蛋超人吉田 Type C Ver 2 2014 三月 重出

不過最近我的ace超人布衫銀色 ...
shingo_y2k 發表於 3-10-2013 01:49 PM

你買了多久?
bin 發表於 3-10-2013 02:05 PM [/quote]

由初出就買......
膠衫死症冇得救 你要有覺悟 一定裂硬

佢連官圖都出事.....
改咩名好? 發表於 3-10-2013 02:08 PM

同意, 所以也猶豫買不買, 我只有隻medicom 阿鄉.
或買CCP的吉田typeC, 有2款, 一款直企, 一款手脚踏向前.
那款好?
http://www.medicomtoy.co.jp/list/8305.html#

膠衫死症冇得救 你要有覺悟 一定裂硬

佢連官圖都出事.....
不過最近我的ace超人布衫銀色 ...
shingo_y2k 發表於 3-10-2013 01:49 PM [/quote]

你買了多久?
吉田只有type a 舊version 係出過 布衫的
相比起 膠衫, 布衫 好像是比較耐用 (不過最近我的ace超人布衫銀色 ...
shingo_y2k 發表於 3-10-2013 01:49 PM

非常同意, 你的comments好專業!! thanks
回復 2# chankb

應該復刻再出,同以前一樣
吉田只有type a 舊version 係出過 布衫的
相比起 膠衫, 布衫 好像是比較耐用 (不過最近我的ace超人布衫銀色part也裂開了)
咁點解medicom 會用膠料出, 因為膠料可以做那肌肉線條美
不過, 膠料有很多缺點
1. 上色手工不好, 多數是紅色膠上銀色的顏料 (你看官圖的銀色出界已經夠嚇人)
2. set pose 時 回彈問題大, 就算之前type c 聲稱 metallic 加強關節, 也改善不了
3. 膠料很易爤, 如果長期擺放同一pose, 某些受壓位會姴開, 有如dx02 batman 一樣
當年好似賣八舊...  Anyway, 我近日見有店收訂, 但不知是全新做定復刻再出.  單看poster分不出...