Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: mokfung1985

[分享討論] 一個有關滲線嘅問題~~

要張個thinner\油比例控制好d,要入到墨又不能太希
有d難解釋,瀨過野你可能會明白∼haha:p

素組的話,上色時候盡量減少多餘要抹走嘅油
等d琺瑯油乾咗後用棉花棒點好小量白電油抹
咁都可以減低爆膠風險
要張個thinner\油比例控制好d,要入到墨又不能太希
有d難解釋,瀨過野你可能會明白∼haha:p

素組的話, ...
etoile 發表於 13-9-2013 08:55 PM

同埋用白電油代替x20抹油都會減低爆膠風險
真係好彩一問,小弟係模型初哥,從未認真砌模型,剛買左RX78 3.0。
我想請問買邊隻油性光油?
我想問步驟是否如下:
噴光油 -> 上琺瑯油 (白電油開)->等乾->清理琺瑯油->貼水印->上粉彩->噴消光?
定係 噴光油 -> 上琺瑯油 (白電油開)->等乾->清理琺瑯油->噴消光->貼水印->上粉彩->噴消光?
真係好彩一問,小弟係模型初哥,從未認真砌模型,剛買左RX78 3.0。
我想問步驟 ...
ming_sir225 發表於 14-9-2013 02:39 AM

sorry不太明白粉彩意思呢...

或者我簡單講下我嘅習慣啦 我skip咗打磨無縫等工序
噴灰(for檢查有無不平滑地方and咬實d色)
->噴底油
->水貼
->光油(for隔開水貼o個層)
->上線
->光油(上多幾層直至睇唔到水貼邊)
->消光or半消控制光澤

1.如果素組嘅話你怕爆膠就先噴光油再上琺瑯油啦
開琺瑯油我

開琺瑯油我

開琺瑯油我

Not sure y I couldn't paste the rest of the post...admin plz delete the spares...
粉彩,畫畫材料之一,渡邊MAX亦曾經在HJ介紹,又係用黎打暗影或者做舊化效果,OK架!
用開郡氏o個隻....