Toysdaily 玩具日報

查看: 10946|回復: 24

[分享討論] 一個有關滲線嘅問題~~

請問各位,如果件件用噴罐�槍上色,然後再用滲線油但滲出界,呢個時候如果用tina水的話會連之前的上色也祙走嗎?如果會我可點做?求各路大大支援:77:
用琺瑯油啦
唔同性質嘅油只可以用專用嘅溶濟
琺瑯油用白電油or tamiya X20(x20A for 水性)
所以你用琺瑯油響油性油上面,抹油嘅時候係唔會抹走底油
記住琺瑯油係好傷膠件,盡量上油性油時候上多一兩浸,唔係會爆膠
also,有d油嘅粒子係比較大導致你抹走琺瑯油嘅時候會有殘留嘅漬”卡”響上面
我嘅做法係:
1上油性油
2上油性光油 (唔係消光&本消光,因這兩種油粒子都粗)
3上琺瑯油
4抹走多餘嘅琺瑯油
5用光油or消光or半消光控制光度(光油我通常都係用噴罐,因我只有一支噴筆驚洗唔乾淨噴出黎嘅光油會有色)
ps. 若有水貼我會盡量善用光油去隔開每一層

相信唔同人會有唔同嘅做法
有錯請指正:64:
雙星出既滲線轉用油幾好用, 推介
其實小弟都係用雙星琺瑯油的,
其實最安全既滲線油係唔係用水性油?有時自己會鬼揞眼拎錯油 :ice:
唔知水溶性木顏色work唔work
其實小弟都係用雙星琺瑯油的,
mokfung1985 發表於 12-9-2013 07:44 PM

咁你可以試下噴完底油上面噴一兩層油性光油後再滲
or𨍭油性底油

concept係:
油性 可溶水性&琺瑯
琺瑯 不可溶油性&水性
咁你可以試下噴完底油上面噴一兩層油性光油後再滲
or𨍭油性底油

concept係:
油性 可 ...
etoile 發表於 12-9-2013 09:13 PM

謝謝教路:71:
回復 8# etoile
請問水性光油得唔得
水性光油可以的
用水性我會噴多幾浸因水性油較薄身
但如果噴完水性底油,唔噴光油就上琺瑯油
抹嘅時候可能會抹到底油一噠噠(輕微)
水性光油可以的
用水性我會噴多幾浸因水性油較薄身
但如果噴完水性底油,唔噴光油就上琺瑯油
抹嘅 ...
etoile 發表於 13-9-2013 02:50 PM

明白曬,前幾日用噴罐噴左隻,過兩日上光油跟住滲埋線
借post一問,請問如果素組,係咪一定要噴一層油性光油再滲琺瑯油線?定係可以直接滲琺瑯油?
借post一問,請問如果素組,係咪一定要噴一層油性光油再滲琺瑯油線?定係可以直接滲琺瑯油?
ming_sir225 發表於 13-9-2013 05:56 PM

其實睇你想要乜野效果
你會唔會噴消光?如果你會嘅話我會建議先噴光油,最後先噴消光
如果唔會嘅話,要滲黑色灰色啡色,可以選擇gundam marker,印象中好似無其它色
法琺瑯油就要小心唔好咁多白電油(無論滲定係抹),就算唔爆都可能會裂開攪到d油滲咗落去
其實睇你想要乜野效果
你會唔會噴消光?如果你會嘅話我會建議先噴光油,最後先噴消光
如果唔 ...
etoile 發表於 13-9-2013 20:03

言下之意,就係唔好直接用琺瑯油做滲線,要先用其他油打底先,對嗎?