Toysdaily 玩具日報

查看: 29216|回復: 31

[詢問] 請問有冇師兄玩Diapet 廠果D車

請問有冇師兄玩Diapet 廠果D車 ,小弟一向玩開TOMICA,,但自從TOMICA越南做之後,覺得質數差左,但見Diapet幾兜野價$有D款仲係 made in japan,但吾知有冇師兄玩過,Diapet知吾知質數如何? thanks

:71: 質數唔錯,全金屬,比例較大,造工又好。
部份工程車會有機關,可玩性唔錯。

可惜款唔多,而且香港少地方有,
想買都係得社團同日網兩條路。。。

我近排入左哩架,貪佢個比例係1/64,
全因我玩開TLV!!
:love:
師兄,我岩y網bid左架的士同消防車,$6-7兜野仲要MADE IN JAPAN,抵,但係咪HK只得社團有得賣? THX

回復 2# sundaydriver
師兄,我岩y網bid左架的士同消防車,$6-7兜野仲要MADE IN JAPAN,抵,但係咪HK只得社團有得賣? THX

回復  su ...
gunbaron 發表於 13-9-2013 02:12 PM

抵喎!!:71:

其實社團都唔多,都係時不時番一兩架新款,或者d絕版中古。。。
或者都可以去MK好景後面果個商場試下搵下,
其他地方就真係好少見。。。
hi brother,尋日行左Mk好景附近D舖同煙士點都吾覺眼diapet,揾日去灣仔社團昅昅,請問知吾知边度多tomica dandy,最近中左車毒

回復 5# sundaydriver
老哥乜你越玩越舊呀?!玩埋d咁難搵既車。。。:50:
你應該知DANDY已經停左產。。。
係早差唔多十年,當時Tomica唔記得幾多周年,
復刻過4部。。。
同埋早期Tomica Limited S出過幾部算係延伸。。。

要搵一定係舊車。。。
香港都係得社團同跳蚤間唔中有。。。
你上也苦搵倒幾部都係跳蚤既,
不過佢搬左去太古,
如果你住九龍可能就會隔涉d。。。

另外上日網既話,就請check PM。:65:
上星期响社團見過一部舊款消防車,
個盒新既一樣!!!
:handshake:

可惜個款我唔太鍾意,
而且個價仲好Wo-Ho。。。

所以無買。。。
麻煩哂師兄甘詳細同甘有用既料,我本身係儲舊合金,sentai,popy takatoku etc..所以對舊玩具特別喜愛,因鐘意果陣味,而家D新出取代吾到,不過近年己無買,一來lke既己儲晒,二來而家未買既又升到太貴,我兒時都好like車仔,所以近尼一年先學人玩tomica車仔,不過而家D越南tomica越做越差,所以咪想買D舊車Lor,
師兄如果你成日去日網bid野.可直接去日本ar fu度開 "buyexx account ,自己親自落手,bid吾中吾收$,手續費都ok ga
tomorrow i will go to wan chai see see, i live in Hk side ga, thanks brother

上星期响社團見過一部舊款消防車,
個盒新既一樣!!!

可惜個款我唔太鍾意,
而且 ...
sundaydriver 發表於 19-9-2013 10:46 AM

I bought this at HK ar Fu yesterday,
回復 2# sundaydriver
麻煩哂師兄甘詳細同甘有用既料,我本身係儲舊合金,sentai,popy takatoku etc..所以對舊玩具特別喜愛,因鐘意果 ...
gunbaron 發表於 20-9-2013 02:57 PM

我都係儲開Tomica,不過只係儲左十幾年。。。:35:
之前係乜系列都儲,宜家只會專儲黑盒藍盒同TLV。
早幾年都仲有追新車初回貼紙版,
但係我係覺得d新車款越黎越普通,
所以近年已無再儲新車,
反而Disney果d仲特別!

至於Diapet同Dandy,
真係間唔中遇倒啱既先買,
唔強求囉。。。
以前社團有時會有d Dandy既無盒貨賣,
都唔錯架!
不過宜家真係好少响佢度買野,
嫌佢有時做生意手法確係過份。。。

ps... 乜日本也苦可以開海外a/c架咩??!:@
I bought this at HK ar Fu yesterday,
回復  sundaydriver
gunbaron 發表於 20-9-2013 06:38 PM

:67: 其實儲野都好講timing。。。
早一兩年社團對面果間日拎有賣過一批Diapet倉底貨,
又平又正,仲賣左好耐都仲有。。。
近尼1年日本亞Fu同 buyXX網合作,你開左buyxx 戶口就可自己去日本亞Fu親手落bid,
回復 11# sundaydriver
尋日係日本bid左 2000年 30週年 復刻一套6架,5千5Yen,我估返到HK $7舊幾水到,i already PM you, pls check your msg,

回復 12# sundaydriver
尋日係日本bid左 2000年 30週年 復刻一套6架,5千5Yen,我估返到HK $7舊幾水到,i already PM you, pls check  ...

gunbaron 發表於 23-9-2013 01:23 PM

哩套我好似只係買左四架。。。:65:
好彩當年哩幾架復刻既質素都好好,
唔似同期有批復刻黑盒車,
電鍍全滅。。。
買左真係喊得一句句。。。

係喎?玩具街有無收獲??!:58: