Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: 12jack

[分享討論] 如用3D掃描技術仲須唔須要頭雕師?

我諗要各位要了解一下先:3D Scan 同 3D Print係兩種技術。
3D  Scan 係獲取數據,3D Print 係輸出實物。
3D Scanning可以獲取最真實的形狀數據,資料可用作動畫製作,不一定要進行3D Print.
3D Printing側只是輸出方法。輸出的可以係用家始作的3D Model.
兩者不雖並用。之前都有師兄分享過佢自製嘅3D Printing 頭雕。雖無講明3D檔來源,但應該唔係有明星俾佢Scan.  同埋師兄話佢用zbrush, 即係應該自己砌。咁呢位師兄算係虛擬雕師。
3D Printing係新嘅技術,就好似當年injet printer使打印民用化,但質數當然不及專業工廠生產。但用3d數據出模,玩具生產商一直有用呢個技術。
所以我覺得兢爭反而係存在於3D modeling同實物雕刻。
樓主似乎問錯問題。
頭雕師=人,人人都可以成為頭雕師。3d printing=工具,同油泥/黏土/雕刻刀一樣。
工具 ...
kenonline 發表於 6-9-2013 09:52 AM

ching我沒有問錯問題只不過你的答案是no的
如果只用作開模, 做下test shot我認為是可以的. (當然要再等3D printer更普及同精細) 但如果是當大貨咁出就暫時無可能 (因打印時間太長了)

另外就算無o左頭雕師, 都要請電腦繪畫師畫3D drawing用來比3D printer "印", 講到尾都係要請一批"專家"去做, 或者比錢去買一個3D file回來. (等於我"外判"o左呢個工作之嘛).
經過各大大討論後,頭雕師可用3d技術幫助更可做出更似更完美的頭雕

3D掃描技術可能令生產商對雕刻師的依賴減少, 加快初模生產速度. 3D Printer 印個6吋公仔要用幾粒鐘, 暫時不能用來做量產.

Marvel Studio 用3D CAD 去 design Iron man, 張個obj output file send 去 玩具生產商, 輸入3D Sculpting software 去做分件甚至虛擬測試, 然後再send去3D Printer做原件,  原件用嚟做金屬模後便可以注膠Mass Produce, 頭雕數據可直接同演員購入, 頭雕師的工作基地由油泥變成software, 跟著如以往一樣組件上油入盒.
其實理論上同畫漫畫類似,馬sir都用電腦幫手,冇以前咁多人手上色,當然以前嘅畫係有feel好多
有無ching睇過綾瀨遙果套電影"我的機械人女友" , 呢套電視中心構思幾直得思考, 內容大至講感情傳到死物, 再由死物把感情傳達到人, 戲中表達的靈魂/ 感情係可以永恆.
為何3D printer 一定要造頭雕,頭雕有頭雕師去做,3D printer 可做場景,背景,把劇情立體化重現於眼前,咁咪重好
頭像被屏蔽

我都想加入討論一下,電腦影像在今電影已是不可缺少的技術,比如 Amazing spider man 電影中也有大部份動作鏡頭是電腦立體造型出來,不論是由3D 掃描或人手 3D modeling。所以高質的原始file已準備就緒,現在欠的只是3D打印技術的成熟期。就比如家用遊戲機畫面比街機靚;在家中打印相片已比街上沖印質素高一樣。到時人手頭雕師可能不敵3D技術造出來的高像真頭雕,他們因而給淘汰。因為我們可以在家中打印自己喜歡的頭雕。這是我對這個題目的一些遠景和想像。
人手仲有用, 因為唔係樣樣有得你SCAN, 你可唔可以SCAN返哥哥同李小龍? :P
DiceK 發表於 9-9-2013 03:30 PM
人手仲有用, 因為唔係樣樣有得你SCAN, 你可唔可以SCAN返哥哥同李小龍? :P

回2013年的你: 而家基本上用2D相片同軟件已經可以做得到

我當你吾要頭雕師 , 但都要3D電腦起模設計師

而要個3D模似 , 本身個設計師要有一定既 ''畫功底'' 先得 ,

有如此3D畫功底 , 本身亦有一定頭雕雕刻水準.
所以可以話  頭雕師用電腦做工具 , 之後再用雕刻刀執精細位 / 打磨 等 ............