Toysdaily 玩具日報

查看: 37978|回復: 27

[分享討論] 如用3D掃描技術仲須唔須要頭雕師?

如題,如用呢個技術就會又快又似,可能成本都平d唔知大家有咩睇法
暫時睇唔到機械器可以取代頭雕師。

雖然3d printer已經做到彩色打印,但仔細度仍有待改善,一層層的坑紋仍有待改善。

縱使做到又精緻又似,但頭雕師的藝術觸角仍然相當重要。有時未必係一對一照copy就為次似的,適當的強調角色特徵,以及加入表情,仍然要人手。

3d printer等於打印一張相,頭雕師就係畫一幅畫。兩者市場不同的。
回復 2# catcat

非常同意

一年前曾玩過3D,睇番以家啲質素冇進步過
始終仲係起步階段…質素有待進步!我都想我第一個自分魂由3D print誕生:78:
cat大說的好到位的。我成日見人問 3d printing 會否取代傳統雕刻 ( 唔係樓主:)) ,咁問就根本係無知同問錯題。我又會問,唔通我俾一個電腦雕刻software你,你可以按一個掣就出到一個似到十足o既人像?? 電腦雕刻師唔係雕刻師嗎?
有心人唔該去了解一下由電腦到實物的過程,然後你就會知道內裡並唔係冇血冇肉冇感情。我自己係做電腦動畫,所以會好著緊呢個睇法~
3d printing 其實係一個對數碼模型o既表達方法,與手藝及價值是不同層次o既東西。
3d scanning + 3d printing  雖然好似唔使人手輸入,冷血無情,但係佢亦可以係一種新art form. 我認為3d scanning 同printing 都只係一種手段,如同你要用大理石去硬雕,又或者用油泥去軟塑。
至於質素,我唔多講喇,純錢銀問題,有錢乜都得。至於彩print,只限低質,但大眾化玩得開心,呢個係較新o既business model。請勿用一個彩print 頭去對比你o既HT頭,大家定位根本唔同。但將來一定會有更靚更即食o既3d print出現~
呢個情況其實咪就係 photoshop 繪畫、或數碼相機時代囉,一模一樣~~
會唔會取代? 各有各玩o者~ 你鍾意PS,我鍾意油畫,冇衝突的。
digital 技術會唔會超越手藝? 我相信已經超左好耐。
digital product 有冇藝術價值? 唔係冇,只係難o的,因為digital 時代人人都可以即食同copy,價值大減~~
friendly 分享~~~:52:
當年 Toybiz Lord of the Rings Two Towers 既六吋 Figures 好似已經有用電腦掃瞄黎整頭雕
質素都算幾高 (阿拉岡除外.....)
唔知有冇記錯, 如有大大知道相關內容可以分享一下嗎?
費幾句口水——由長遠趨勢來睇,3D作為一種輔助工具,作用會越來越大。第一,宜家所有既雕塑立體實物,都可以通過3D掃描成數字文檔,再通過3D輸出——但系,現時一般3D printer可能太粗糙,仲達唔到可用程度——但數字加工中心精度非常之高,能還原95%以上的細節,包括幼細的皮膚毛孔,呢個意義上講,基本上所有既實物都可以通過機器完成3D克隆,毫無疑義。第二,數字文檔,可以系電腦入面進行隨意修改,比如放大縮細,加料減料等等,咁就替代左人既手工技術,而且有優於手工之優勢,比如運用ZBRUSH軟件,劉華既樣貌可以修改成偉仔,又可以修改成李小龍等等,就睇你既技藝到左邊...總言之,3D結合工業機器技術,在雕刻塑形方面既運用方興未艾,應該大有前途,但都系一種工具。凡有關創作方面,至重要既都系工具后邊既人既頭腦、思想、技術,先至可以運用到,好比畫家,用同樣既筆紙顏料畫出優美既作品,而一般人永遠做唔到...
電腦天翻地覆咁改變世界,數碼相機如是、智能電話如是,3D printing 都一樣...

http://youtu.be/POx6eWOr97I
cat大說的好到位的。我成日見人問 3d printing 會否取代傳統雕刻 ( 唔係樓主) ,咁問就根本係無知同問錯題 ...
bbkill 發表於 5-9-2013 11:27 PM

同意,我認同3D Printer技術潛力無限。有班人永遠講3D printer取代唔到人手雕刻,可惜論點都係得幾個:
藝術手技vs科技結晶、3D printer粗糙等等,永遠都停留喺眼見呢一刻討論,
有冇諗過如果第日3D printer技術普及,門檻底了會發展出咩可能性嗎﹖
第一細節一定可以大大改善,仲有3D printer技術普及,玩具可能已經唔使開模造直接print出嚟,年年上萬個模費可以慳幾多﹖唔好講咁工業,第時3D技術普及門檻底了,
話不定你不喜歡某大師的Tony Stark頭雕眼太細、太開的時侯,你自己都可以開個數碼軟件執好佢,第日做頭雕的人更人才輩出呢﹖
大家試想有電腦之後,幾多平常人都可以喺屋企做到以往要專業配備先做到嘅嘢,
好似做電腦動畫,數碼剪片等,你可以想像到3D技術都可以好似呢啲技術一樣普及會有咩衝擊嗎﹖
時間問題,只要有高超頭雕能力的人,過渡到應用軟件的present,一樣會得出數碼化的精彩頭雕,小弟正是由手作插圖過渡到電腦繪圖的一代,不要以為相同的軟件會造出相同的效果,就如樓上有師兄所講,制作者手藝有幾高超才是重點.
除左以上各位所講的觀點之外,
還有一個重點, 係認為3D SCAN同3D PRINT可取代傳統頭雕師的人兄們,
他們忽略了的一點...
就是, 3D scan, 一定要有實物比佢scan先得...
唔係全部明星, 人物, 都可以比你請到佢黎比你scan的,
再講, 已故的人物更加冇可能scan到佢...又或者你可以請到今天年老的他,
但就請不到昔日年輕時代的他了...另外, 不存在的人物也是不可能scan得到的...
例如某電影內的外星生物, 幻想世界的異獸....等

所以李小龍, 張國榮, 1976年的Rocky,1982年的CONAN, Predator, The Hulk....
都需要頭雕師去將他們立體化出來吧,
不論你用陶泥定電腦軟件去雕塑, 都需要一些有技術的人手去操作的....
貓大呢句好中
3d printer等於打印一張相,頭雕師就係畫一幅畫。兩者市場不同的
頭像被屏蔽
:58:有了照相機還需要畫畫嗎?
頭像被屏蔽