Toysdaily 玩具日報

[詢問] 求教模型油補色問題

早前買了一隻創絕555, 發覺隻腳黑色部份有甩色, 已補黑色模型油, 但油出來的黑色是令面, 好像油了叻架般反光, 而本身隻腳的黑色係啞色的, 請問有何補教方法, 或怎可整出唔反光的黑色模型油,thx
try try Gaia 012油
回復 1# 潔雲

你用咩牌子油?如果用郡氏油性,一係買支33號啞黑色油過,一係用30號啞油添加劑將你樽油轉做啞色,再唔係用嘖罐30號啞油直接嘖上去
回復 1# 潔雲

模型油油澤通常有三大類
光澤  半光澤  及  啞色
黑色為例
雙星水性  x-1 光黑  x-18 半光澤黑  xf-1 啞黑
郡氏  1 光黑  92 半光澤黑  33 啞黑
好多謝大家教我, 我用開2種黑色, 一隻係gaia光黑, 一隻係郡氏光黑, 請問gaia006-008都係消光的, 有什麼分別和點用架? 郡氏30號啞油添加劑是否和gaia的消光油用法一樣? 加左是否就變成33 啞黑色,thx
回復 5# 潔雲

1份光黑+半份消光=半光黑
1份光黑+1份消光=啞黑
Gaia和郡氏油性油可互溝互用
好多謝你教我, 想問多少少, 請問gaia006-008都係消光的, 有什麼分別和點用架? thx
gaia 網頁有講,
006 -消光添加劑,溝油用,光澤->消光,
007 - 光澤topcoat,
008 - 消光topcoat,
009 - 半光澤topcoat,
以上007 - 009係就咁噴或油响模型表面當finishing,唔駛溝色。