Toysdaily 玩具日報

查看: 3060|回復: 10

[詢問] 自製模型一問

{:1_210:}小弟最近想自己製一個模型,但自問係0基礎
淨係知道有模型板,想問各位CHING如果要淨一個圈型應該點做
因為模型板唔屈得,無理由幾塊疊埋再挖窿架
求高手指教
回復 1# ncld

沒有一定的方法,也沒有冇理由的方法,
要睇你個圈有幾大.....
如果只係幾cm直徑, 幾mm厚
咁梗係幾塊圓形疊埋,中間再鑽窿,
但如果你做的圈好大,
咁就上一塊圈,下一塊圈,
中間用1mm膠板接駁,
1mm厚膠板比較易屈(模型PVC膠板是屈得的)
如果2mm或以上就比較難屈,可能雖要加熱

工欲善其事 必先利其器
鈎刀,電鑽,各size鑽嘴,線鋸,強力膠水,爽身粉,唔同number的沙紙,
還有好多其他工具.....只要方便自己.....都需要有

最後....沒有無理由.....只要自己念到咩方法....都可以試

PS.....這些工具都幾貴,
要三思....念清楚自己係咪喜歡才好開始試玩!!!
回復 2# power_moon

THX CHING!
另外想問下黏合模型板個時用3秒膠就ok?會唔會'那'溶d膠
唔會....但是接合時總會有接口隙位,
可用爽身粉加小許膠水,用棉花棒補上,
乾左之後打磨,就完成,
如果唔做這步驟,之後便要用補土去補.....
頭像被屏蔽
如真的有興趣,
試試在這裡下載模型教學睇睇,
對初學都幾有用的
http://www.speedyshare.com/zfDCF/nomoken1.pdf
:63:回復 6# power_moon

Ching 你個PDF我開唔到
回復 5# kenonline

感謝Ching建議
請問一般書局有冇得賣?
頭像被屏蔽
回復 7# ncld

試多一次另外一條link,
如果都係唔得,我都冇辦法啦:38:

http://www.sendspace.com/file/lrf2j8
回復 10# power_moon

只係DL得99.2%,不過多數都睇得到,多謝CHING{:1_228:}