Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: mokfung1985

[分享討論] 有關電鍍粉...

回復 15# mokfung1985

元朗榮興有,擺哂係入門囗位,有2-3隻色
回復 13# G-man

THX!咁真係正喎,要買黎試下先,仲可以防塵?
想問吓價錢大約多少? Thx!!

回復 16# JIM355

果D係珍珠粉 電鍍粉冇左拉頂

電鍍粉已經冇出 所以有可能係老翻

顺便問問 聼講碎左的铅筆芯可以當電鍍粉 係咪真?

回復 19# chsimon

我早2日買車仔見到掛係道的,不過真假就唔識分了,盒面寫住電鍍
for you 參考

我都係上網BID番來, 我既舊POST.
馬仔 發表於 15-8-2013 05:38 PM

for you 參考
pastng 發表於 16-8-2013 09:17 AM

多謝馬仔&pastng兩位師兄的示範post!!!:73:真正好正~讚讚讚讚讚~:71:
想請教下各位師兄∼有無試過用其他顏色做底油再捽電鍍粉?出黎會係咩效果?:64:
回復 19# chsimon

我試過用鉛筆礳粉,唔得
回復 23# vexdevil

有試過,正常光黑效果較似黑鐵色,用銀色底就較像白銀,但偏黃。你看闇將軍同騎士高達的分別。
請問各位知道邊度有電鍍粉賣嗎??
因為Y拍得一個賣家有得賣,但我有負評叫佢改點知連問題都比佢Del埋......{ ...
mokfung1985 發表於 14-8-2013 10:44 PM

今日BID左2盒試下.原來真係幾得下.同埋問了點解冇 乜地方有得賣.佢話MGM間公司比人買左.所以冇人入貨.
border=0 />

border=0 />

border=0 />
回復  vexdevil

有試過,正常光黑效果較似黑鐵色,用銀色底就較像白銀,但偏黃。你看闇將軍同騎士高達的分 ...
pastng 發表於 17-8-2013 11:40 AM

唔該哂師兄!
如果金色底的話,會唔會有黄金聖衣嘅鍍金效果?
多口問多句∼唔知用普通紅油(非金屬油)會唔會ironman嘅效果?{:1_215:}
[quote]今日BID左2盒試下.原來真係幾得下.同埋問了點解冇 乜地方有得賣.佢話MGM間公司比人買左.所以冇人入貨.

道聽途說
話電鍍粉含山埃成分
所以香港唔比賣

不過我都係照用....

想問下有無Ching上到保護漆又無影響光澤?
回復 27# vexdevil

哈哈!師兄我都試過,是唔會做到你所想的效果的,銀粉會庶了底色9成,只會变成有少少少少紅透出來,如你是用上面師兄影那款台灣出的粉,可試試在沫完粉再嘖透明紅,說明話得但我未試過,但日本仔出那款就唔得因為我都試過
回復 28# etoile

上了保護柒就無左效果了。