Toysdaily 玩具日報

查看: 12307|回復: 29

[分享討論] 有關電鍍粉...

請問各位知道邊度有電鍍粉賣嗎??
因為Y拍得一個賣家有得賣,但我有負評叫佢改點知連問題都比佢Del埋......{:1_222:}
所以我連搵朋友bid都唔想:ar:所以在此問問各位大大呢...煩請解答:64:
頭像被屏蔽
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
請問各位知道邊度有電鍍粉賣嗎??
因為Y拍得一個賣家有得賣,但我有負評叫佢改點知連問題都比佢Del埋......{ ...
mokfung1985 發表於 14-8-2013 10:44 PM
[電鍍粉]在香港的模型店是沒有發售的!!!:38:

多年前我去東京旅遊時,朋友寫下-些新宿&秋葉原的樓上模型專門店(軍事'汽車'飛机'手鎗)地址,拜託我幫他買的!!!:45:

至於哪-些日本的樓上模型專門店會有[電鍍粉]發售,你可以在日本模型雜誌Hobby Japan 內的分類廣告,可看到專門店廣告/網頁內的貨品介紹,更有詳細地址或海外網上售賣方法!!!或你可拜託香港相熟的模型水貨店老板訂購,叫老板幫你買回來!!!:73:
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
***注意:{:1_220:}
1)[電鍍粉]只是用透明小膠袋包裝的一小包,因利錢較少所以一般模型水貨店老板都不願意幫你買的~~~
2)[電鍍粉]是化學合成品,故不宜近距離用口吸下&用鼻聞嗅,會對身體有害~~~
3)塗上[電鍍粉]的模型本體若遇上潮濕天氣時會變啞黑色的,只須用風筒稍為吹一下,模型本體立刻回復閃亮~~~

祝早日買到!!!!!!!!!{:1_235:}
回復 3# G-man

好詳細的解答,非讚不可:71:
回復 1# mokfung1985

皆旺有電鍍粉
唔記得邊層, 間野有唔少大陸模型同改件
[電鍍粉]在香港的模型店是沒有發售的!!!

多年前我去東京旅遊時,朋友寫下-些新宿&秋葉原的樓上模型專 ...
G-man 發表於 14-8-2013 20:34

香港點會無發售呀... 你睇過邊度先:ar:
[電鍍粉]在香港的模型店是沒有發售的!!!

多年前我去東京旅遊時,朋友寫下-些新宿&秋葉原的樓上模型專 ...
G-man 發表於 15-8-2013 12:34 PM

好詳細的解答,非讚不可x2^_^
其實我未聽過....我只知有電鍍肓...咁電鍍粉可以用上合金嗎?
其實我未聽過....我只知有電鍍肓...咁電鍍粉可以用上合金嗎?
宇宙之王者 發表於 15-8-2013 04:00 PM

O.K無問題的~~~電鍍粉是可以用於合金產品上!!!{:1_226:}

把電鍍粉用乾布/筆帚塗上產品上再輕輕打磨,便有彷金屬超光亮效果,其效果遠勝一般電鍍產品.............嘩嘩嘩!!!{:1_236:}
樓上G-man師兄已經講得好詳細
我再多口補充多少少

電鍍粉只是抓在零件表面,用手觸摸是會卒甩的,而且塗上電鍍粉後不可以再在上面噴上光油,電鍍粉會變暗啞。
正如G-man師兄所言,電鍍粉有毒性,除左不要吸入體內,也最好避免接觸皮膚,所以塗上電鍍粉的東西不適宜把玩,只好遠觀。

我曾經於旺角某老牌模型店購買電鍍粉
亦曾經於深水埗某老牌模型店見過有售
但當然不保證現在仍然有售,樓主可以去問下
香港點會無發售呀... 你睇過邊度先
Griffon05 發表於 15-8-2013 02:44 PM

皆旺有電鍍粉
唔記得邊層, 間野有唔少大陸模型同改件

1)我去日本旅行己是10年前以上的事了...........................嘻嘻嘻!!!:35:

2)我指的是香港一般大型/連鎖模型店,他們確實是沒有電鍍粉賣的,有個別小型水貨模型店老闆自己會入小量貨那我當然不知道嘛~~~:42:

3)你說皆旺3/f那間店舖有電鍍粉發售的,就是這類小型水貨模型店了~~謝謝Griffon05兄相告!!!:64:
回復 9# G-man

咁請教多樣野,合金玩具本身唔會100%合金(鐵,銀電鍍),咁本身膠部份都可以用?THX
回復  G-man

咁請教多樣野,合金玩具本身唔會100%合金(鐵,銀電鍍),咁本身膠部份都可以用?THX
宇宙之王者 發表於 15-8-2013 04:44 PM
其實電鍍粉最主要是針對對像就是塑膠摸型產品,而並非合金產品!!!電鍍粉就是強調----[希望-般塑膠產品能做到彷金屬/電鍍效果]!!!:shiny::D:){:1_220:}:46::58::71:
我都係上網BID番來, 我既舊POST.
http://toysdaily.com/discuz/view ... 1099&highlight=
我都係上網BID番來, 我既舊POST.
馬仔 發表於 15-8-2013 05:38 PM

我咪就係睇過你地 D post所以想買囉{:1_228:}