Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: HKGB497

[個人收藏] 機動新世紀▲Robot魂▲Double X高達

點解要放部UC落去一堆非UC機入面?
順便,機動新世紀機設係5錯,但你話好睇過MKII,NT1,GP01果啲我絕對5認同咯
呢部Double X真係一部好正ge機體!:$
只可以大部份機能同武器被刪,個編劇超水皮,害死Double X:die:
幾套我都冇乜點睇,係W因為OVA所以番睇番,G既故事唔岩胃口(不過又好鍾意神高達),X當年係無記播時睇過下 ...
adidas 發表於 15-8-2013 02:49 PM

除了V同野豬高達,我都睇過。08小隊同獨角獸,先係老餅口味。G GUNDAM夠特色,W係因為有女性觀察睇先紅得起,X個故事節奏太慢,加上係機械人動晝既低潮,所以無人睇。一直到SEED(其實成個故仔同0079好似)先再有番啲人睇。

啲人成日都話FREEDOM點點點,其實V開始先係有對翼加大大支炮既始祖,W再發揚光大。

X係跟住W播,我一見到X隻奸角,同重炮高達,就覺得同W既高達艾比安同HEAVY ARM無咩分別。
我覺得GP-01陸戰型同MK II都好睇過隻Double X
將UC同非UC機體比較  
喺好多地方都可以嘈餐懵
回復 18# eddiem249

非常同意師兄講法,我都係半個uc控,但f91同v係我眼中根本只係掛羊頭賣狗肉,g,w,x同吞A都無感覺,自seed開始先覺得有番以前既感覺,00都可以接受但age同將會做既build系列就算把la
回復 21# b855506

忍多陣,完咗獨角獸,就出GUNDAM ORIGINAL (0079重制)啦,2014啦
回復  eddiem249

非常同意師兄講法,我都係半個uc控,但f91同v係我眼中根本只係掛羊頭賣狗肉,g, ...
b855506 發表於 15-8-2013 11:46 PM

SEED入面(特別系DESTINY)太多內容同機體向UC致敬,難聽啲講就系直接搬過來套用...
對於V我無乜好講,亦5想發表啲乜;但F91呢部作品我覺得機設方面好優秀,而且起到承上啟下之意,劇情實在無辦法,因為UC入面無佐ZEON就感覺失去靈魂一樣..
不過UC不一定全部都好,比如ZZ前期就因為加入太多搞笑橋段搞到成出野好似好無厘頭..
但TURN A絕對系好野,值得睇多幾次慢慢體會
回復 23# DSEMI

我都想講F91,只計機體我自己其實最愛F91,唯一一個不滿又係故事內合情合理的,就係機體微型化(實情係笨大諗縮數,可以用大UC1/144少少的size,出1/100的模型...),加上死亡先鋒存在感薄弱,比起ZEON真係輸蝕。
我成日覺得,FREEDOM本身就係F91進化出來(純主觀感覺)
回復  DSEMI

我都想講F91,只計機體我自己其實最愛F91,唯一一個不滿又係故事內合情合理的,就係 ...
adidas 發表於 16-8-2013 01:37 AM

其實地球聯邦早在0094年已經開始提出MS小型化計劃
目的其一:做出小型,高性能並以外設裝備對應不同戰略环境的小型高機動MS;
目的其二:MS小型化趨勢後全部MS用材大量減少,自然可以縮減軍方開支.

阿納海姆當年接到訂單之後,花費5年時間都未能開發出性能達要求的MS.
(最初登場的小型化MS應該係0096年的簡易可變MS D-50C,但當時只用於運兵,滲透,爆破作業等特殊任務)
直到0120年,轉由海軍戰略研究所正式實施此計劃.回歸用兵思想的原點,以小型,高性能化為訴求制造出試作實驗機F90.
所以0123年的F91從機設角度來講的確係有承上啟下之意..
另外從F90開始,聯邦的新型MS都已經裝備上RX-104FF與RX-105的米諾夫斯基飛行引擎.

PS:FREEDOM的機設簡直就系X+DX+F91..:(
咁既話,
strike freedom 根本係 F91 + DX + V2 + Hi-Nu + W0...
非UC 機最鐘意就係DX
平成三部,我最鍾意G高達同W高達,睇到合照個張,G同W都幾有兄弟Feel:DD講開X,我最鍾意無月光衛星炮,但多左D武器個部X
砂煲禁大個拳頭... :(