Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: BatIron

[其他] Batman DX12戦甲如此受損。。有無得救?

呢種令透明件回復透明度或者消除透明件上的花㾗的方法,用係一般模型硬殼表面係work,砌開模型都係甘 ...
takeshi 發表於 14-8-2013 01:41 PM

胸部軟膠係不會動的
因胸底係硬膠
所以不會裂
我建議CHING 你都係唔好攪:69:,據我經驗{:1_205:},通常都係越攪越衰:63:!!
胸部軟膠係不會動的
因胸底係硬膠
所以不會裂
andrew_wongyk 發表於 14-8-2013 01:58 PM

我成個胸甲拆左出來發覺係扭得的,可能我記憶錯誤但我記得左胸呢個位一向比右邊平左啲,係SS forum有人教拆出來用風筒加熱吹返凸(卜起)啲⋯you go to check

軟膠都可打磨, 但刮花得太深就要俾d耐性磨 or 要削走表面損毀嚴重部份後先磨
match色應不太問題
同意閣下玩得多有甩油及裂油問題,
件件有一定厚度唔去大力按佢一般都冇野嘅, 要借力就按外圍黑色硬膠啦
要軟膠唔甩色除非用irisawa顏料, 但香港唔覺有得賣
軟膠都可打磨, 但刮花得太深就要俾d耐性磨 or 要削走表面損毀嚴重部份後先磨
match色應不太問題
同意閣下 ...
berserkberserk 發表於 14-8-2013 02:37 PM

謝謝告知,未真正完整試過係軟膠上做此工序,因明知噴光油實死,
我就覺得要完全match色是頗難作業,可能工力未夠呢:35: