Toysdaily 玩具日報

[其他] Batman DX12戦甲如此受損。。有無得救?

頭像被屏蔽

咁又未必玩完
那位係透明膠有一定厚度
又點會玩完呢?
用雙星2000號試下啦
五金的不是模型用的又粗糙D但好處是平
雙星貴
唔好死卒白㾗
慢慢來

回復 16# 超港人

我ironman mark 3 花咗 & 其他m記figure花咗臉都係咁整
整完接近完美
同埋只要順住同方向打磨用1000号都可以冇乜㾗,再用磨光育劑,手工好透明件都可以打磨拋光的
但一定冇原廠效果,再補光油應該唔覺
何來反人呢?
回復 17# andrew_wongyk

讚同,最近要有耐性。
頭像被屏蔽
睇情況應該係嗰件膠件已經變咗形啦!
就算用砂紙磨都冇用啦,如果磨佢仲衰多兩錢!
因為嗰件膠件唔係純色,而係有花紋的。
所以用砂紙磨會磨走啲花!
咁又未必玩完
那位係透明膠有一定厚度
又點會玩完呢?
用雙星2000號試下啦
五金的不是模型用的又粗糙D但 ...
andrew_wongyk 發表於 13-8-2013 06:07 PM

個位係有碳簽印紋,但係冇透明油,更加冇透明膠,用咩沙紙,幾幼都只會磨印紋.......

樓主試吓用樓上師兄講用牙膏先最好,如果真係唔得先用其他方法......

其實件膠係黑色,條白痕多數只係最外層,卒走係最正路.....
個位係有碳簽印紋,但係冇透明油,更加冇透明膠,用咩沙紙,幾幼都只會磨印紋.......

樓主試× ...
neo.L 發表於 13-8-2013 09:47 PM

舊款HT TDK係花紋印係面
而DX12係透明膠係面, 底托花紋

樓主試&#215 ...
neo.L 發表於 13-8-2013 09:47 PM

你有冇dx12架
我有成3隻,無透明膠?
當年奶週都話有哦
可能我要驗眼
你有冇dx12架
我有成3隻,無透明膠?
當年奶週都話有哦
可能我要驗眼
andrew_wongyk 發表於 13-8-2013 10:33 PM

你講完我睇左一陣先睇到, 睇真係有,我錯!
但如果係咁樓主唔駛用沙紙,直接卒啦....
群神交鋒,學倒野,但唔敢搏...
Cannot be treated.
Never use sandpaper, it will only make it worser.
The black will be detached , the coat may be broken too.
The paint may become 光面instead of 半光面
Cannot be treated.
Never use sandpaper, it will only make it worser.
The black will be detached ,  ...
genesicgaogaiga 發表於 14-8-2013 12:13 PM

Andrew _wongyk 大大同我已經解釋咗,呢個位係透明部件,上面係冇上色亦都冇印紋,所以唔怕打磨的。
借用以下連結,利用沙紙同磨光劑係可以復完透明部件的透明度,之後再噴一層光油(消光)是可以修復的
呢個係刮花咗或損壞較厲害的修復方法,亦唔排除好似其他ching建議可捽走,因為依家只係睇相。
    http://www.moxing.net/2009/0409/62.html
可能各大大未試過咁整或不了解DX12構造,覺得用沙紙呢個方法係唔work,但我只係提供建議

呢種令透明件回復透明度或者消除透明件上的花㾗的方法,用係一般模型硬殼表面係work,砌開模型都係甘做⋯
但用係軟膠上面又得吾得?
先吾講打磨情況,但至少以我個人經驗,我應為係軟膠上噴上任何一般光油\油的物料已經吾work,一扭有拉力係上面的物料就會裂,用所謂的軟膠油可以頂得下但吾係無限強,要試,而有冇出過軟膠光油我就無update了:64:
就算係硬膠黑底,打磨完噴返隻黑色,又可吾可以肯定隻色100%match得返原色,呢種可以全match的情況吾會有甘多,就算得亦有其他問題。
好似以前m記幪面超人咀果隻銀,用郡仕5號銀就非常非常接近,但噴完果個咀位你吾會經常摸佢
但如果個位係經常用手摸到,有噴光油係面就等如成日拿隻噴好的模型完成品上手玩,最終結果就係易花,易luck油,因為噴的油只係一般模型油,吾係工業用油。