Toysdaily 玩具日報

查看: 3551|回復: 11

[詢問] 砌高達工具新手一問

大家好, 小弟係砌高達新手, 完成後只會劃黑線,

想請教一下用咩工具去修磨模型邊位, 有師兄介紹買沙紙,

但請問係邊隻沙紙呢?有冇師兄提供到圖睇睇?

謝謝呀!:handshake:
普通五金舖已有, 400, 600, 800, 1000, 2000 號水磨沙紙~
普通五金舖已有, 400, 600, 800, 1000, 2000 號水磨沙紙~
goahead 發表於 12-8-2013 06:53 PM

goahead哥你平時用開邊度架?
goahead哥你平時用開邊度架?
hallowin 發表於 13-8-2013 03:02 AM

邊度 ????

多數買到o既都係 made in Korea 的, 幾蚊一張~

五金舖沙紙可用嗎?因為以前看過有人說五金舖沙紙不是磨膠,會很傷
沙紙打磿後,再用筆刀刨兩下!
回復 5# bbdaishogun

五金鋪買既沙紙點解唔用得??係水磨既就得架喇(如Gohead大大四樓張相)
絕對認同棲上大大之言
磨完唔講  又有邊個分到先~
五金舖沙紙可用嗎?因為以前看過有人說五金舖沙紙不是磨膠,會很傷
bbdaishogun 發表於 13-8-2013 10:53

沙紙當然太粗, 不適合。   但我們所提及的是「水磨沙紙」。
用開 3M 沙紙, 比較耐用!
我之前拍過好多片有教。
你可以在YOUTUBE 找一找。
沙紙既野,平就我,400、800、1200 夠晒你玩。
唔洗理耐用問題。一張800 夠你砌10部MG
做机器人打磨时要注意不要把平的零件磨圆了,如果用手磨,很容易把零件磨圆。一开始可以考虑用磨指甲的锉刀,便宜,磨出来的零件平整。如果做无缝处理,把零件粘完再打磨比较省事,效果好。

如果楼主做的是树脂手办劝你买台打磨机..