Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 想問,依家嘅模型件係咪好易會裂開?

特別係 Bandai 嘅,我試過唔止一次,滲滲吓線發覺無故出裂紋,跟住就斷埋!
個人感覺而家o既模型唔會咁脆~

如果你用 琺瑯油 + X20 thinner , 係 ABS 膠上面滲線, 的確有機會令到膠質變脆. 可以轉用水性油. 又或者係滲線前薄噴一兩層光油作為保護~
如果用雙星琺瑯油, 最好用白電油....
咁樣你就算係素組滲線都唔會爆.
如果用雙星琺瑯油, 最好用白電油....
咁樣你就算係素組滲線都唔會爆.
Endless 發表於 11-8-2013 22:33

其實素組滲線爆件咁多年來都係試過兩三次咁大把
聽得最多的重災區係MG百式(非電鍍)隻黃色, 果隻黃色密度低,
只要件有DD受壓發白, 好易出現毛細管作用滲爆件問題
1,現在D件太薄了,其實1MM厚已經係一般情況下的底線,0.8就遇上開油水出問題的機率會大幅上升.
2,一排D件太多,仲要分色,截啤,好難就到啤壓,於是出問題的機率又上升.
3,D件型狀複雜.

所以小心D,噴層灰先上色會安全好多.
個人感覺而家o既模型唔會咁脆~

如果你用 琺瑯油 + X20 thinner , 係 ABS 膠上面滲線, 的確有機會令到膠質 ...
goahead 發表於 11-8-2013 05:36 PM

謝謝大大的分享,我的確係用雙星油性油滲線,由於係素組,所以容易裂開。{:1_206:}
最近砌RG zaku 裙甲就有滲線後受力斷裂現象,細件真要輕輕手處理:!