Toysdaily 玩具日報

[詢問] 關於噴筆的問題

小弟之前一直用噴罐玩MG模型,最近想入支噴筆,想諮詢下各位ching一D問題:
1.用噴筆一般用郡氏或田宮的水性還是油性漆好?邊款適合新手入門?
2.如果用水性,清洗噴筆可否只用水?
3.開色是否要用溶劑開得近乎液態才能噴得出來?
4.用噴罐做ka nu的灰色面甲部分,應該選用哪個編號的顔色?定系先上黑色的底漆再噴白色?
謝謝!
1 無話架wor兩樣都噴得
2 無試過用水,個人感覺上天拿水先洗得徹底(又平d)
3 其實一樽油本身已經係液態,而且噴唔噴得出係要睇你d油既濃度同個泵有幾大氣壓
細氣壓自然要再稀少少先噴得出
4顏色既問題.....自已鐘意邊隻灰咪邊隻灰色羅
2 無試過用水,個人感覺上天拿水先洗得徹底(又平d)
wutoms 發表於 5-8-2013 07:52 PM

天拿水洗平過水?

水 -- 開水喉就有喎

我冇噴筆, 平時筆油一定用水性, 易洗又易溝色, 好似油水彩咁
我都想玩噴筆好多年, 始終冇勇氣買
天拿水洗平過水?

水 -- 開水喉就有喎

我冇噴筆, 平時筆油一定用水性, 易洗又易溝色, 好似油水彩咁 ...
toylover 發表於 5-8-2013 09:05 PM

水性油可以用水稀釋, 但係時間一長, 水性油係噴槍或者開油碟內開始變乾, 已經唔可以用普通水清潔到. 一定要用 Thinner 或者 Tool Wash 至得.
回復 2# wutoms
面積唔大的部件我都系用宮田油性漆手油,效果也比較滿意,但我覺得原樽顔料比較結,估計唔稀釋噴不出來吧?水性系唔系比較稀?
哈哈,係羅,我既意思係天拿水同開油水/Tool Wash 比

回復  wutoms
面積唔大的部件我都系用宮田油性漆手油,效果也比較滿意,但我覺得原樽顔料比較結,估 ...
猛好打 發表於 5-8-2013 10:47 PM

宮田油性 係咪即係雙星琺瑯油???小心爆膠wor:69:

水性就算本身比較稀但係都唔會原樽羅去噴,一定要用開油水開

其實一般人做法都係先上底灰
跟住mr colour做底/主/淺色
有需要係上面上雙星水性做第二色(或者你遮蓋能力高既話全部用mr colour油性都得既{:1_235:})
最後用雙星油星(琺瑯油)滲線

不過油性油比較臭吸得多都唔健康,你要玩噴槍就要考慮埋氣味對你同家人既影響喇