Toysdaily 玩具日報

[詢問] 抽氣箱一問

自從決定全上色新安洲, 屋企內子怨言不斷....雖然當初應承唔再噴模型, 但係到而家完成, 又想開始第2隻, 但係首先解決氣味同埋周圍染色問題, 見到拍賣網有可摺疊式抽氣箱賣, 請問有冇ching用過? 好用嗎?
氣味唔難散
周圍染色先係煩 {:1_229:}

其實個箱唔難處理, 自己改裝一定可以改到合自己用, 反而抽氣泵先係重要
(我只是講下, 我冇噴筆 and 抽氣箱, 我只用罐裝噴漆)
我試過在抽油箱裹面貼紙皮,
噴完油,掉左塊紙皮!
如果成日噴, 買個可摺式洗衣籃 DIY 應該都唔難
我都買咗一個大陸造嘅抽氣箱,可以同你分享吓心得。

個箱嘅好處係摺得埋,好慳地方。佢跟埋一條豬腸喉,方便將啲氣味排出室外。但係有幾樣嘢要留意。呢個大陸造嘅箱果隻膠比較脆,我唔小心撞一撞佢,一隻角就粉碎性爆咗,所以要小心啲用。

同埋佢原廠果把扇唔夠力,我買果陣時,老闆話已經換過把好抽啲嘅扇,但係仍覺得唔夠力。如果你要用佢跟機果塊濾網,要隊到支筆好近把扇先抽到。所以聽有啲師兄話攞走塊濾網,雖然會好抽啲,但係會將啲油抽埋出街,一來要成日洗把扇,二來除非你唔介意你屋企外牆俾啲油整花哂,否則唔建議咁做。

我就做咗少少改裝。首先將塊濾網換咗一塊抽油煙機用嘅濾紙,咁樣啲油就唔會俾把扇抽咗出街,但又可以增加抽力。其次係換咗把更好力嘅扇,用咗一把air flow 去到350 cfm嘅扇。出黎個效果唔錯,咁我就好成功咁將個空氣污染問題變咗為一個噪音污染嘅問題。把新扇free air都超過60分貝。

希望可以俾到你作為參考。
頭像被屏蔽
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
各位師師, 我用一個2萬轉的12cm電腦風扇, 貪佢條喉易上易折(因為本身有12cm架).
但總覺得不夠, 不知cfm多少. 其實我唔知係裝得唔好, 定係風扇唔夠蛋.
師兄可以比d意見嗎?
謝謝.
回復 7# ktoto

雖然我都唔係専業,所以唔知點答你,你可以出去試吓有賣箱的鋪頭,同佢哋吹吓,又或者試吓甲記啲抽氣扇,應該會有你嘅答案