Toysdaily 玩具日報

查看: 9811|回復: 25

[分享討論] HT上市

曾幾何時聽過有人話過會,但我心諗有冇咁易,HT啲數可能好亂。。。
不過可能好好炒,啲人成日投訴,但又好多南亞人支持
上落波幅應該唔錯
曾幾何時聽過有人話過會,但我心諗有冇咁易,HT啲數可能好亂。。。
不過可能好好炒,啲人成日 ...
feilay 發表於 1-8-2013 11:59 AM

師兄, 你 d 問題, 同 12 吋 figure 有咩關係呢? 下面果個又係咁.

http://toysdaily.com/discuz/view ... 1460&highlight=
對吾住,咁應該放響邊?
我以為HT已代表12 吋 figure 系列, sorry

邊個話上市公司盤數唔亂。有民企上市幾個月就停牌,啱啱先有單上市一年就比證監申請強制清盤。

其實個人覺得HT上市,不失為解決融資方法。HT個production愈做愈大,所以資金應該有壓力。睇佢而家對應策略就係加大訂金增加cash inflow。但用current liabilities去支持production唔係長久之策,好容易做成over trading.

P.S.如果HT想上市,可以pm我,我都識得人攪IPO上市。{:1_203:}

不過可能好好炒,啲人成日 ...
feilay 發表於 1-8-2013 11:59 AM
頭像被屏蔽
我唔係太識金融, 但我覺得HOTTOYS 無咩需要上市, 收訂都咁大舊錢, 出貨慢慢黎, 中間又收咁多訂, 唔駛同出面人交代
佢上市盤數又要公開, 又要向股東交代, 佢自己都唔想啦.
回復 6# maxy2k

可能有朝一日侯活想過下上市公司主席引
我唔係太識金融, 但我覺得HOTTOYS 無咩需要上市, 收訂都咁大舊錢, 出貨慢慢黎, 中間又收咁多訂, 唔駛同出面 ...
maxy2k 發表於 1-8-2013 01:08 PM

如果股價上升,而佢係大股東,咁咪吾洗做都大把錢
如果股價上升,而佢係大股東,咁咪吾洗做都大把錢
feilay 發表於 1-8-2013 02:04 PM

唉, 老闆唔洗做, figure 質素有無保證先? 出得差, 又點大把錢?
做好盤數,等大財團收購,之後HT自己食自己,候活UNUN腳
唔會上市掛,賣就有可能
上市公司主席蔡志明都係造玩具起家,跟住咪有錢炒呢炒路......
I think Disney will buy it instead of IPO.
開多間分店先好諗上市啦:56:
如果hottoys上市,其實對佢哋嘅發展冇乜幫助!
一般公司上市,主要為發展業務而向公眾籌集資金。
之後嘅業績需要與股東分享。
但係,hottoy根本並無集資嘅需要,佢只要有新貨開訂,啲資金就自然會流入。
佢收大家1000訂,有1萬隻單。就已經有1000萬嘅資金,仲要唔使比利息喎!
咁佢點會有資金嘅壓力?
而且,上市後雖然候活可以持有大部分股,唻控制董事局。
但都會受到不同嘅基金所比嘅壓力!對佢唔係好事囉!

即是話,如果佢唔係等錢開間勁大型工廠,而需要大量資金。
上唔上市都冇乜幫助