Toysdaily 玩具日報

查看: 13773|回復: 20

[吹水專區] 歪風不可長(一封關於神魔之塔的公開信)

【Persona Lee:歪風不可長──致《有冇搞錯》主持的公開信】

在此先利申一點:小弟對《神魔之塔》涉嫌抄襲《Puzzle & Dragons》在網上的爭議並沒有甚麼多大關心,本來也不希望參與其中。唯得知你們於上周五晚的節目大力介紹此遊戲,而阿O本人亦承認自己對這遊戲背後的相關問題未盡理解。以傳媒的角度看,這是一件置節目本身於危牆之下而不顧之舉,故當晚小弟略施小計以爭取ON AIR的寶貴時間去引起主持人的關注,實非得已,在此希望主持人萬諒。

在尊重創作的香港網友眼中,《神魔之塔》的崛起正正是香港創意工業的巨大警號!「神魔事件」正正踐踏香港創意工業的底線。一隻偷取別人程式碼然後再翻新的遊戲,居然可以恬不知恥地與香港本土主義掛鉤(自詡「香港人的轉珠遊戲」),並在華人社會一Game風行,甚至能於台灣首屈一指的公開遊戲論壇取得優秀成績。先例一開,後起之秀就會有跟風爭相仿效,走捷徑不依正途的歪風只會令香港的創意工業逐漸步向死亡!

舉個例:阿O或斌仔你們錄了一個好精采的VO,又或者是來年《太陽計劃》有一個嶄新的點子,但結果在發表的同時,有某些人套用你們作品的框架,再針對你們的不足補完,然後向二台推了一個幾乎一模一樣的PROJECT,更說成是自己的構思;更糟糕的是二台不但信以為真,高層更盛讚這位偷取你們點子的人,並給他很高的評價,作為點子原創者的你們,會有甚麼感想?

全文:http://www.passiontimes.hk/article/07-29-2013/4206
天下東西一大抄~
呢個世界邊有咁多新野~
不過呢隻game高調到賣埋TV廣告的確打在個凸~

因為這是急功近利的世界,所有的都是東抄西抄!
所以只有無恥之徒才可生存!
條油面皮成尺厚:35:我玩緊囗既御龍都無抄得咁足..................

我也沒有詳細看這新聞,但現實是很多東西都是抄完後比原作重賣得.....
如紅果是SMARTPHONE的始祖,但三叔抄它,現在已返過來超過紅果
隻GAME賣得可能是用明星宣傳吧?

(題外話:其實抄別人不好,但抄自己都不是見得好得去邊.
B話出左幾多款RX-78?變形金鋼出了幾多次柯柏文?SUPERMAN由1938年到現在都繼續出,大家都只是食老本,但每年都大把人送錢給他們)
同唔同當年餓狼抄街霸?:handshake:
不過人地有2層, 雖然個人覺得不好玩:x
我也沒有詳細看這新聞,但現實是很多東西都是抄完後比原作重賣得.....
如紅果是SMARTPHONE的始祖,但三叔抄它 ...
bbdaishogun 發表於 30-7-2013 11:54 AM

唔係,因為要玩P&D好麻煩,又要日本ACC、AN機如果有大更新又要搵個APK
對唔識電子野既人,逆轉三國同神魔呢類改頭換面既P&D,一係俾幾蚊,一係play store直接下載更新
而好多野係人玩我玩,"玩糖"就係一個好例子
小櫻初時單唔到P&D... 陰差陽錯地單咗隻神魔之塔嚟試... 大概玩咗一排... 之後因為單到 P&D... 同埋朋友仔都係玩 P&D... 所以隻神魔就放埋一邊... 依家只係每日登入...

個人評價... 神魔可以話100%將 P&D 抄過嚟... 之後改些少嘢... 倒如消到一串5粒同色珠就跌粒強化珠... 迷宮會轉灣... 升技係靠隻寵物出戰攞經驗值唔係要打料... 之類... 但啲寵物就畫得比較醜囉...

其實喱類玩法嘅遊戲真係大同少異... 無話抄唔抄... 打個比諭... 賽車Game... 格鬥Game... 足球Game... 隻隻個界面同玩法都幾乎一樣啦... 唔通又係抄?...

而今次嘅問題係... 隻神魔除咗遊戲本身係「參考」P&D 之外... 佢裡頭有為數不少嘅寵物都係「參考」P&D... 好似連其技能屬性之類都同 P&D 無分別... 無錯... 咁真係方便兩隻都玩嘅玩家... 不過俾人嘅感覺係抄囉...

而實際上... 日版 P&D... 廠方都只係供應本地市場... 從只可以响 日本Apps Store 同 日本 Google Play 先可以下載到就已經說明到... 所以 GungHo 無响香港做宣傳係正常嘅... 而神魔就任何地方都 Down 到... 咁佢又係主打中文市場... 所以我哋就覺得佢篤眼篤鼻囉... 但佢又無犯法喎... 而且 GungHo 又無告佢... 我哋又可以做咩呢?...

其實... P&D「累積下載」1700萬... 神魔都只係幾百萬... 而且 P&D 仲有大量週邊... 一睇就知邊個受歡迎啲啦...

老實講... 花時間精力去鬧隻老翻... 倒不如練下點樣可以30 Combo好過啦...

呵呵呵...

小櫻上
小櫻初時單唔到P&D... 陰差陽錯地單咗隻神魔之塔嚟試... 大概玩咗一排... 之後因為單到  ...
小櫻 發表於 30-7-2013 12:25 PM

:74:唔係唔犯法就可以做嘛?
仲要同人講自己點有創意就更罪加一等!

「創作」唔係咁樣下化?
轉珠遊戲係邊個設計?

當年格鬥GAME火紅年代,都有好多版權爭議。

但未至於咁過份吧…介面,系統,美術,遊戲方法都炒…
唔係唔犯法就可以做嘛?
仲要同人講自己點有創意就更罪加一等!

「創作」唔係咁樣下化? ...
原罪 發表於 30-7-2013 04:22 PM

頭先趕住出去吃飯... 可能寫得唔好...

無錯... 點睇佢都係抄 P&D... 不過GungHo根本唔理會華文市場... 於是俾佢偷到雞...

正所謂笑貧不笑娼... 無恥就是無敵... 加上一班又懶又無知嘅玩家... 於是喱個社會就扭曲晒喇...

話時話... 香港真係有過「創作」嗎?...

查實小櫻仲諗緊鏟唔鏟走隻神魔... 樹關玩慣 P&D... 就覺得神魔啲公仔算幾醜下...

呵呵呵...

小櫻上
頭先趕住出去吃飯... 可能寫得唔好...

無錯... 點睇佢都係抄 P&D... 不過GungHo根本唔理會華文市場 ...
小櫻 發表於 30-7-2013 04:48 PM

鏟!{:1_232:}

我會更尊敬你!
哈哈哈...小原叔...我又鏟囗左神魔...只玩御龍.你又係咪尊敬我多d呀!?:he:反正我都無玩好耐喇.....................
哈哈哈...小原叔...我又鏟囗左神魔...只玩御龍.你又係咪尊敬我多d呀!?反正我都無玩好耐喇............. ...
貨車仔 發表於 31-7-2013 12:18 AM

{:1_208:}
當然啦!車爸!
本身都敬佩你啦!
鏟!......................