Toysdaily 玩具日報

查看: 12263|回復: 11

[新品消息] 10236 Ewok Village 開箱文

大家好,小弟之前一直係12寸figure果邊做CD-ROM,最近新登記加入呢個論壇,多多指教!
其實小弟係一個樂高同好組織"Legend Bricks"既成員,早前LEGO公司提供左一盒10236 Ewok Village俾我地做開箱文,所以亦希望係度同大家香港LEGO同好分享下:

中文版:forum.legendbricks.com/thread-17988-1-1.html
英文版:forum.legendbricks.com/thread-17987-1-1.html

請原諒小弟post兩條link就算。。。已經夜深了,唔好叫我罰抄內容吧。。。
或者你會問,Legend Bricks係咩組織,點解LEGO公司會俾一盒未出既新set我地先睹為快呢?順便介紹一下Legend Bricks吧,其實我地係一個自發性、志同道合以 LEGO 創作交流為主題的香港玩家團隊。我地希望透過多方面交流、合作,尋找玩 LEGO 的樂趣。香港近年既主要樂高展覽� 活動�比賽都有我地既主導�參與ga,例如:
2013年
7月:太古城中心﹣ Piece of Peace及7 Wonders of the World展覽(現正舉行中)
3月﹣6月:展城館 ﹣ 城市印象@尖沙咀展覽
2012年
12月:荃灣﹣Bricks Adventure 2012
11月﹣12月:時代廣場 ﹣ Lego聖誕村
5月﹣9月:九龍公園﹣歲月流轉尖沙咀
2011年
4月:太古城中心﹣樂趣無限建心思.高出想像創新意
1月:城市大學﹣Bricks Adventure 2011

請原諒我用左咁大篇幅去介紹(因為好多人其實無聽過Legend Bricks,就算你而家去太古城,展品既介紹都只有Creator既名,而無組織既名)。。。如果想知道更多LEGO資訊或者關於Legend Bricks,可以去facebook search我地專頁睇下ga(當然小弟會繼續係呢度玩啦)!
多謝大家!
多謝師兄分享,呢盒好似好好玩,超like果幾隻Ewok人仔...............我條一度平靜落黎嘅 Starswar Lego 根,咁就比師兄你喚醒左:no:
多謝 Jared 師兄先, Legend Bricks 的作品水準非常之高(細心, 有誠意)
看過你們的作品真的大開眼界, 那些著名現代建築物及古跡, 真的想擁有,
好多時見外國朋友的城市模型, 感到在香港玩LEGO是限制多多, 地方, 買磚及LEGO公司一些支援
而你們可以直接由LEGO公司得到一些最新產品樣本, 實熟難能可貴,
希望你們可以再凝聚多一點LEGO同好, 領LEGO可以重視香港這一個地區

說回正題 10236 除了人多吸引人的地方之外是樹屋的設計, 因為小弟都幾LIKE佢(原因是: 香港地有邊個未訓過上下格床:!)上層訓, 下層就玩, 10236 就係有這個影子{:1_219:}

下半年的 10234, 10235, 10236 小弟都中曬:die:
如無意外10234入手後開硬(預左位供奉):shiny:
回復 1# Jared

多謝大大分享
亦很歡迎大大如果有時間繼續分享一些有關LEGO的資訊給我們
^_^  謝謝
nice sharing.

but you are introducing Legend Bricks, not your comment of 10236:58:
回復 2# Sapphire

呢set唔錯ga,多人多件(雖然我砌好都唔會真係玩,會當display).希望到時香港定價唔會太貴吧!
回復 3# waihow

多謝waihow兄既用心回覆(其實小弟尋日就想reply,但iphone打極果D驗證碼都話錯!)同埋多謝你對我地既作品同努力作出肯定同埋欣賞!我地會再接再厲,俾心機砌多D好野同大家分享之餘,亦希望多D同有心既玩家交流,慢慢集合香港LEGO同好既創作力,同外國玩家爭一日之長短!

回到正題,我又無諗到上下格床,不過要搵地方放佢你就真係要清空下格床啦(雖然呢set都唔係好大)!哈哈∼
10234,10235,10236我都全部中曬。。。不過我諗我買左都只係會開10235同10236,歌劇院太大了。。。我連倫敦橋都唔敢砌,實在無位放,淨係modular街都打爆左成個窗台了!
回復 4# 白狼
多謝白狼版主,小弟會多D上黎吹下水的!
回復 5# ygat2005
是的,廣告過多,請見諒!

淨係modular街都打爆個窗台{:1_208:}

although i am not interested in Ep4-6, #10236 still too attractive for me:69:
回復 10# ygat2005

乖乖儲錢吧!
回復  Sapphire

呢set唔錯ga,多人多件(雖然我砌好都唔會真係玩,會當display).希望到時香港定價唔會太貴 ...
Jared 發表於 24-7-2013 02:22 AM

I also will not "play" the lego after finished (just occasionally take some photo:67:).  but the most enjoyable thing is to observe how my boy (7 y.o.) using it to tell story to his own. {:2_268:}