Toysdaily 玩具日報

查看: 10540|回復: 20

[玩具報告] 科學忍者隊五連合体~o禁o禁o禁!!

之前從未玩過任何相關o既玩具,接觸它只係細個時D貼紙,公仔書以及在玩具店的廚窗望住但觸摸唔到o既合金等等,大個之後有幸在朋友家中玩過大box set!!其實一早已被它的三角幾何圖案設計吸引住,但因天價及很難找到一盒完美舊品,所以都只係得過睇字!!而今日EX合金將它復刻,雖然比較貴,但有愛以及回憶,老餅們仍是要買來一盒滿足一下!!

出報告主要係介紹下此品的按制機關,至於合体,有其他巴打介紹左所以唔再作解說!!其實個說明書都好流!!不過始終都係一D好簡單o既合体,用心去研究下,就好易了解!!

一號機

按手指公指住o既果粒制

可另收藏的飛彈發射器彈出

二號機

後輪合体時是收藏的

按此制

彈出!!

前輪是這樣收藏的,反過去以及反番過來

前定風繞流的收納與展開

三號機

合体與飛機型態的分別!要提一提係機頂兩塊小翼,因內藏彈弓設計,反埋時係會自動彈埋同個位好fit,好有feel!!{:1_220:}

機底

按這個制,收納的機頭會自動彈出

這個制係後輪展出後推橫用黎鎖死固定後輪

四號機

按此制,收納的車頂彈起

這個機關

就這樣是不能完全收納

要按底部入面這制才可以完全收納準備合体,四號機合体時反出的機翼用上'格格'關節,亦很有feel o里!!

五號機

後輪原本是收納的

按這制

自動彈出,而這制另一功能是分体時用黎release二號機

五連合体準備!!

儘管表面油漆有溢色,少部份有上色唔準的缺陷,但問題並不大!!重量同質感是一流的!!玩超合金,一定要拎上手有接觸合金凍冰冰果種感覺先至實在!!唯最大問題係二號機個比例!!當你同一號機個駕駛倉一拍埋,會發覺二號機個座位大一號機大成倍,大佬呀!!俾巨人坐o羊!!除此之外,o的乜野無駕駛員,機倉蓋唔能夠打開,五號機個鉗唔能夠開合都可以用愛搭夠!!

謝謝觀看!!
有啲人仲要未玩過就彈三彈四,呢隻嘢二牛比舊版平一大截,有入嘅師兄對生產商嘅誠意應該會好欣賞⋯⋯唔通玩笨大$2000一隻軟腳EX雙子會抵過佢??
有朱古力就有我,大力支持{:2_264:}
先唔講價錢..睇小節就睇得出呢隻用心製作,..:71:
之前從未玩過任何相關o既玩具,接觸它只係細個時D貼紙,公仔書以及在玩具店的廚窗望住但觸摸唔到o既合金等等, ...
ckc52322 發表於 16-7-2013 05:33 AM

Support Dai Dai..................Great photos sharing:52:
:71:十分欣賞樓主從另一角度去解構隻朱古力,
令我玩時更能欣賞到設計者的用心:78:

相信肯出手買這朱古力的ching們,
都是如小弟般一班被引誘多年但無力偷食朱古力的老餅,
2牛能滿足到多年的飢渴,值呀!{:1_208:}
哩d先至叫做完全解構丫嘛!!:67:
果d响標題老吹有 “合體講解” 既所謂蒸post,
唔該行埋一邊啦!!

樓主!!我畀蒸你!!!{:1_220:}
唔support唔得~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
哩d先至叫做完全解構丫嘛!!
唔該行埋一邊啦! ...
sundaydriver 發表於 16-7-2013 10:17 AM

嘩!不得了!私人受精:DD
支持, 好野!!

各位走去入番隻:51:
對!精已授!
:71:
sundaydriver 發表於 16-7-2013 10:17 AM
雖然小弟未必有人地做得咁好, 但你都唔可以亂咁批評別人.

你擺到明係響呢到引起別人不安, 希望版主做下野!!:74:

支持 ckc 兄好 post。每一架機都解構得好詳盡呀

小弟都有入,最鍾意三號機個縮頭同四號機個結合位,相當有心思

係舊有經典上再攪到新意思,呢隻合金真係要讚呀
雖然小弟未必有人地做得咁好, 但你都唔可以亂咁批評別人.

你擺到明係響呢到引起別人不安, 希望版主做下野 ...
馬仔 發表於 16-7-2013 12:21

放心,版主做左野嘞
對!精已授!
Dick.Po 發表於 16-7-2013 12:10 PM

多謝版大精惦!!!