Toysdaily 玩具日報

[個人收藏] DIY LED照明玩具櫃

回復 53# wilsonc8

類似這個嗎?
Try this  " flickr.com/photos/30760529@N02/ "
flickr前加www

回復  schumy
wilsonc8 發表於 14-7-2013 12:45 PM

thanks, i can see your flickr album, nice collection!
Yes !!!
回復 61# mio
全部12".......好有錢....{:1_240:}
如果每日放工回家都見到咁壯觀既畫面 壓力都可以少好多
真係好想參觀下:36:
樓主,我近兩年都開始將玩具櫃轉用LED燈條(軟條果種),用左真係光猛好多,不過我就無樓主你玩得咁專業,但都好開心可以同樓主&對Led有興趣既ching大家交流心得!
我而家用既火牛同樓主你果個一樣,不過我就一個火牛拖19條各一尺18頭白色LED燈條(供主及副,共兩個玩具櫃用,由上而下打燈,但其實都幾危險,怕個火牛拖咁多條會負荷過重),全部材料都在深水步鴨記購買,而我更在櫃內加裝左鏡板來提升光度,另外亦在其中兩格玩具櫃頂部及底部都裝上LED燈條,因為該兩格櫃是擺放聖衣神話的黃金聖衣,神聖衣,因此特別上下都打光,而打光後聖衣都顯得閃閃發光,效果尚算過得去~~~以下幾張係我個玩具櫃加燈後的相,希望可以同樓主及各ching交流心得,請賜教:77:

[img] [/img]
屋企細地方窄所以好多玩具都企到密質質好迫咁,就算僭建左左面個細櫃,
仍然有部分模型玩具等緊上櫃,所以一見樓主你屋企個玩具櫃,真係既羨慕又妒忌~~~:help:
樓主介唔介意分享一下你D LED燈條同燈架O係係邊度買的嗎???
我都想幫自己個櫃換晒佢....
宜家係用T5的...
發覺個櫃籠好熱....
有少部份玩具出現溶油了:Q

感謝:handshake:
樓主希望你見到,,,因為教學個一PART見唔到D圖,希望你可以PM我SEND D 圖比我OR EMAIL
kelvenwkdai@yahoo.com ,,

燈具:
LED燈條(硬),好處可以用燈架(因為有燈架才可以調整角度)
溫暖提示:LED燈源角度比較難控制,安裝時要先實地測試 !!!
LED燈條(硬) Photo:

燈架Photo:

由於Display櫃以A柱作層板支撐,所以必須使用A柱特定的玻璃勾。這樣就令加燈難度
提高了不少,沒有了玻璃底的平面(見下圖),解決方法就是在燈架上用AA貼上兩隻強用
磁鐵(每組燈架)。

磁鐵Photo:

分組安裝好處就是容易維修,燈條是用DC12V作電源。每條以串聯連接,中間以小型直流接口連接(見下圖)。

在最後回路加上一個LED專用光暗控制,分組安上即可!
LED專用光暗控制photo:

--完成圖--

題外貼士:
玻璃門中間一般都有空位,外大量入塵。可去新填地街買玻璃門防塵條貼上(會減底美觀性但對玩具保護性高了),我半年先輕輕清潔一次。
HI, 你好呀.. 我見到你2013 年DIY 整左個玩具櫃, 但我睇唔到D 相呀..你可以SEND 比我嗎..? [email]CHERRIELEE412@YAHOO.COM.HK

THANKS !!